І свіжими поласувати, і на зиму засолити - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.82 € 31.89
І свіжими поласувати, і на зиму засолити

Фото із сайту agronews.ua

І свіжими поласувати, і на зиму засолити

Мабуть не треба нагадувати, який неповторно-приємний аромат першого свіжого огірочка. Коли ж свіжі трохи приїдаються, нам хочеться швидше скуштувати хрустких соковитих малосольних, а затим – маринованих чи квашених огірочків. Без них, як мовиться, і обід не обід. Тож на часі – рецепти із цим тугеньким низькокалорійним дивовижним овочем – чи не єдиним, котрий смакує саме незрілим

Літній суп з огірками та авокадо

 

 Інгредієнти: 0,5 кг огірків, 1 велике стигле авокадо, 300 мл класичного йогурту (без добавок), 1–2 зубчики часнику, 1 ст. л. соку лимона, 1 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, приправи — ​до смаку, зелень для оздоблення.

Приготування. Огірки та м’якуш авокадо подрібнити за допомогою блендера. Додати інші інгредієнти й добре збити. Якщо суп вийде занадто густий, можна влити трохи холодної кип’яченої води або мінералки без газу. Перед подачею остудити, поставивши на кілька годин у холодильник.

Мариновані

 

 Інгредієнти: 1 л води, 2 гвоздички, 10 горошин запашного перцю, 2 лаврові листки, 1,3 кг огірків, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 2 суцвіття кропу, 150 мл оцту (9%), 2–3 зубочки часнику, листя вишні, дуба, смородини, а також духмяні прянощі — ​за бажанням.

Приготування. Ретельно вимити огірки, залити водою і залишити на 3–4 години, 2–3 рази змінюючи, — ​попередньо замочені огірки при закрутці не вбиратимуть її у себе зі слоїка. Простерилізувати банки та кришки. Покласти на дно слоїка зелень та спеції, далі щільно викласти огірки. У каструлі закип’ятити воду з цукром та сіллю. Зняти з вогню, влити оцет. Одразу залити цим маринадом огірки й переставити банку з огірками в каструлю з киплячою водою, поклавши на дно рушник або спеціальну підставку. Накрити слоїк кришкою і стерилізувати 5–8 хвилин, після чого закатати. Перевернути банку, укутати до повного охолодження.

Салат «Привіт із Греції»

 

 Інгредієнти: 4–5 огірків, 100 г оливок, по пучку зеленої цибулі та кропу, 1 ч. л. діжонської гірчиці (або сухої в зернах), сіль, перець, 2 ст. л. оливкової олії.

Приготування. Огірки покраяти тонкими півскибочками (за потреби попередньо знявши шкірку). Нарізати оливки кільцями або півкільцями. Цибулю і кріп дрібно посікти. Зсипати все в салатник, посолити і поперчити до смаку, додати олію та гірчицю, перемішати й одразу подавати до столу.

Ввам обов’язково захочеться знову запастися такими огірками наступного року.

Роли з фетою

Інгредієнти: 2 огірки, 120 г фети, 4 ст. л. йогурту, 50 г маслин, невеликий болгарський перець, 1 ст. л. дрібно посіченого кропу, 2 ст. л. лимонного соку, 1/4 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування. Болгарський перець змастити олією і запекти до готовності в духовці. Остудити, очистити від шкірки й насіння і нарізати невеликими смужками. Фету покришити, додати несолодкий йогурт, подрібнені перець і маслини, посічений кріп. Заправити лимонним соком, притрусити меленим чорним перцем, добре вимішати. Огірки нарізати вздовж тонкими смужками, на кожну з них покласти по 1 ст. л. начинки, згорнути в рулет і закріпити шпажкою чи зубочисткою.

Огірочки «Хрумкі»

 

 Інгредієнти: 2 л води, 4 ст. л. солі, 25 (!) ст. л. (з чубком) цукру, 400 мл оцту, 1 пачка гірчиці («Козацька» або «Міцна»), огірки.

Приготування. Попри непривабливий мутний вигляд розсолу огірки мають чудовий смак — ​вам обов’язково захочеться знову запастися ними наступного року. З води, гірчиці, солі і цукру приготувати маринад, коли закипить, влити оцет. Огірки перебрати, помити, щільно укласти в банки, повідрізавши хвостики. Залити маринадом і стерилізувати 10–15 хвилин (залежно від розміру огірків та об’єму слоїків). Закатати й укутати до охолодження. n