Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Коли серце — справа,  а печінка — зліва: волинські медики провели унікальну операцію

Транспозиція органів не є загрозою для життя «дзеркальної» людини, однак під час лікування така особливість пацієнта ускладнює роботу медиків.

Фото із сайту tengrinews.kz.

Коли серце — справа, а печінка — зліва: волинські медики провели унікальну операцію

Пацієнтку із дзеркальним розташуванням внутрішніх органів прооперували нещодавно спеціалісти Ковельського МТМО

53–річна жінка звернулася у хірургічне відділення лікарні з ознаками гострого калькульозного холециститу. У результаті ультразвукового дослідження та комп’ютерної томографії у хворої виявили транспозицію внутрішніх органів. Це досить рідкісна генетична аномалія розвитку, яка трапляється раз на 10 тисяч випадків.

Унікальність втручання полягала в тому, що довелося дзеркально змінювати звичне розташування операційної бригади та лапароскопічного обладнання.

На сайті Ковельського МТМО повідомили, що бригада фахівців успішно виконала лапароскопічну холецистектомію — золотий стандарт лікування жовчнокам’яної хвороби. Хірургу вищої категорії із 20–річним стажем Іванові Петруку вперше довелося оперувати таку пацієнтку. Не мали у клінічній практиці таких випадків і двоє інтернів — Юрій Лукашук та Євген Цьопух.

Унікальність втручання полягала в тому, що довелося дзеркально змінювати звичне розташування операційної бригади та лапароскопічного обладнання. Також підвищеної уваги вимагало від медиків й виконання усіх хірургічних маніпуляцій.

Реклама Google

Але лікарі вкотре підтвердили свою високу професійну майстерність. Пацієнтка у доброму самопочутті через кілька днів була виписана додому.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Читайте також: Волиняни запитують, чи можна робити щеплення від коронавірусу, якщо..?

Telegram Channel