Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Стоїть палка, на палці хатка, а в хатці сто зернець…»

Фото-znaj.ua

«Стоїть палка, на палці хатка, а в хатці сто зернець…»

У суботу, 14 серпня, відзначатимемо Маковія – так в народі називають празник Першого, або Медового Спаса. І хоч до маку це православне свято не має жодного стосунку, українці традиційно цього дня несуть до церкви на освячення разом із квітами й цілющим зіллям його маленькі головочки, котрі споконвіку вважалися особливим оберегом для родини і всього обійстя. А ще страви з ним цього дня були обов’язковими обрядовими ласощами

Коржі з маком

Залиті і щедро просочені медовою ситою з розтертим маком, такі смаколики були традиційними ласощами для дітей на Маковія. Зазвичай готові коржі ламали, а не різали ножем (тому часто їх називали «ламанцями») — це не лише красиво й автентично, тут криється і кулінарна мудрість: на шматочках з нерівними краями заливка утримується значно краще, вони більше просочуються і перетворюються з прісних сухариків на справжні лаґуміни

Реклама Google

Інгредієнти: 330 г борошна, 1 скл. води, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. соди, 1 скл. маку, 2 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 4 ст. л. меду (рідкого).

Приготування. Борошно пересіяти з содою та сіллю. Сформувати на стільниці гірку з ямкою посередині. Доливши води, замісити м’яке тісто, накрити його мискою і залишити за кімнатної температури на 30 хвилин. Розділити тісто на 8­10 частин, сформувати із кожної частини кульки.
На злегка припорошеній борошном дошці розкачати тоненькі коржі. Випікати їх на сухій гарячій пательні під кришкою з обох боків до готовності (по декілька хвилин з кожного боку). Готові коржі поламати на невеличкі шматки. Мак промити, запарити у кип’ятку, відцідити і розтерти в макітрі до посвітління і виділення макового молочка, досипаючи час від часу цукор та доливаючи кип’яченої води чи узвару. Кількість рідини — на свій смак, але маса має бути достатньо рідкою, щоб щедро просочити пісні коржі. Додати мед, ванільний цукор (за бажанням), ретельно вимішати, залити підготовлені коржі, перемішати і залишити для просочування на 30–45 хвилин.

Зазвичай готові коржі ламали, а не різали ножем (тому часто їх називали «ламанцями»).

Корзинки «Спасівські»

Забажалося до свята чогось цікавенького? Спробуйте пісочні тістечка з маком, яблуком і сметанним кремом

Інгредієнти: для тістечок – 150 г маргарину або масла, 2 яйця, 2 ст. л. цукрової пудри, 3 ст. л. цукру, 200 г борошна, 100 г маку, 2 ст. л. манної крупи, 1 яблуко; для крему – 300 мл сметани, загущувач, цукрова пудра та ваніль – до смаку.

Приготування. Розм’якшене масло чи маргарин, жовтки, 2 столові ложки цукрової пудри розтерти, додати борошно і замісити тісто. Покласти його на 30–50 хвилин у холодильник. Мак запарити кип’ятком, злити воду. Додати цукор і розтерти в ступці чи в блендері. Додати білки і збити. Якщо суміш виходить рідкувата, всипати манку. Яблуко почистити і порізати пластинками завтовшки 5–7 мм. Тісто поділити на 10 частин. У змащені маслом форми для кексів вимостити тісто у формі кошичка. Викласти макову начинку, а зверху – по шматочку яблука. Випікати 20–25 хвилин за температури 180оС. Обережно вийняти й остудити. Тістечка вже готові до вживання, але ще смачніше, якщо перед подачею прикрасити білковим або сметанним кремом. Для цього сметану, цукрову пудру, ваніль та загущувач збити і змастити кошички.

Сирна запіканка з маком і яблуками

Хочете урізноманітнити запіканку? Приготуйте її з маком, медом та яблуками – і у вас вийде вже зовсім інша страва. Саме на часі до Маковея

Інгредієнти: 250 г сиру, 3 яйця, 3 ст. л. меду, 1 велике яблуко, 2 ст. л. маку, 1 ч. л. олії.

Приготування. Сир викладіть у чашу блендера і збийте з яйцями, додайте мед і мак, добре перемішуємо. Всипте яблука, очищені від шкірки та серцевини і нарізані тонкими слайсами, вимішайте. Змастіть форму олією або смальцем, викладіть у неї сирну масу. Печіть у попередньо прогрітій до 180°С духовці протягом 25–35 хвилин.

Читайте також: Світові ціни на цукор сягнули чотирирічного максимуму​.

Налисники з маком і медом

Приготуйте цю традиційну святкову страву — ​порадуйте рідних смачними солодощами

Інгредієнти: для начинки — ​200 г маку, 2 ст. л. меду, 100 мл молока, 100 г масла вершкового, 1 пакетик ванільного цукру; для млинців — ​200 г борошна, 0,5 л молока, 2 яйця, 1 ст. л. цукру, 3 ст. л. олії, щіпка солі.

Приготування. Для начинки запарте мак окропом, залиште на 10–15 хвилин, потім злийте воду. Коли схолоне, ретельно розітріть, додайте мед і ваніль. Збийте яйця з цукром та сіллю, додайте молоко, олію, перемішайте. Всипте просіяне борошно і вимішайте, щоб не було грудочок. Добре розігріту сковороду змастіть олією, наливайте на середину тісто, рівномірно розподіливши його тонким шаром по дну. Смажте млинці з двох боків до рум’яності. Покладіть у кожен макову начинку і загорніть рулетиком. Викладіть налисники у посуд із товстими стінками, перемастивши їх вершковим маслом, поставте в духовку, розігріту до 130–150 °C на 30 хвилин. Подавайте з медом.

Telegram Channel