Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Літаюча «швидка» доставила з Рівненщини до столиці 6-місячного Давида

Завдяки аеромедицині малюка вже за півтори години зустрічали спеціалісти найбільшої лікарні в Україні.

Фото зі сайту Національної поліції України.

Літаюча «швидка» доставила з Рівненщини до столиці 6-місячного Давида

Малюк потребував госпіталізації в Національну дитячу спеціалізовану лікарню «Охматдит»

Медики Рівненщини діагностували у немовляти сепсис (зараження крові) та двобічну бактеріальну деструкцію легень. Спочатку Давидові надавали допомогу в районній лікарні, а потім – в обласній. Врешті місцеві спеціалісти зрозуміли, що їхніх ресурсів бракує, щоб урятувати маленького пацієнта, і вирішили транспортувати хлопчика в Охмат­дит.

 

Переїзду з Рівного до Києва (а це 4 години) Давид міг не перенести. Завдяки наполегливості батьків і медиків малюка доставили до столиці гелікоптером. Цьому посприяло впровадження пілотного проєкту аеромедичної евакуації, створеного для того, аби пацієнти швидше діставалися до спеціалізованих і високоспеціалізованих лікарень. Для таких перельотів використовують спецборти Нац­поліції.

Створення Єдиного аеромедичного простору, який передбачає систему повітряної евакуації і транспортування органів для пересадки, уряд підтримав у березні цього року.

У Рівному «швидку» із немовлям супроводжував екіпаж патрульних. Рейс відбувся без затримок, а політ до Києва тривав 1 годину 27 хвилин і минув без ускладнень для Давида. На борту була бригада лікарів-анестезіологів. Вертоліт приземлився на стадіоні «Старт», де маленького пацієнта забрав реанімобіль, обладнаний усім необхідним для забезпечення його життєдіяльності: ШВЛ, крапельницею, реанімаційними засобами.

Зараз хлопчик перебуває в палаті інтенсивної терапії на апараті штучного дихання. Стан Давида стабільно важкий, йому проводять додаткові обстеження, щоб виявити супутні захворювання та визначитися, що робити далі. Поряд із немовлям у лікарні – його мама Оля. Вона вірить, що Охматдит – це шанс на життя для її дитини. «Дякуємо рівненським колегам за оперативну реакцію та фахову медичну допомогу пацієнту. Продовжуємо вашу роботу і віримо у краще!» – зазначають у медзакладі та дякують злагодженій роботі міністерств охорони здоров’я і внутрішніх справ.

 

Це уже другий приліт вертольота в Охматдит. Місяць тому борт спеціального авіаційного загону ДСНС доправив із Житомирщини 9-річного хлопчика, котрого підстрелив гість його батька, військовослужбовець із Києва. Екіпаж рятувальників у той день якраз брав участь у тактико-спеціальних навчаннях на Рівненщині, тому максимально швидко подолав відстань у 100 км, аби терміново доправити дитину до столиці. Неповнолітнього з наскрізним вогнепальним пораненням спини, шлунка, селезінки і досі виходжують фахівці. Він уже переніс кілька операцій, попереду – ще одне втручання на хребті.

Створення Єдиного аеромедичного простору, який передбачає систему повітряної евакуації і транспортування органів для пересадки, уряд підтримав у березні цього року. Це була спільна ініціатива міністерств внутрішніх справ та охорони здоров’я, як результат співпраці з Францією та компанією Airbus, які й забезпечили Україну спеціалізованими гелікоптерами Н-145 та Н-255. Літаючі «швидкі» обладнані високоефективною рятувальною лебідкою потужністю 272 кг/600 фунтів і довжиною кабелю 90 метрів. Конструкція гелікоптера дає йому змогу приземлятися в дуже обмежених умовах.

Читайте такожЗаговорив через пів року після аварії: у Львові дитині зробили унікальну операцію за «біблійною» технологією

Програма передбачає, що будь-яка людина отримає лікарську допомогу або буде доставлена в медзаклад навіть із найвіддаленішого куточка країни, а також проєкт розрахований на підтримку вітчизняної трансплантології, де успіх критично залежить, зокрема, від швидкості доставлення реципієнта або органа до місця операції. З 1 квітня запущено пілотний проєкт у Львівському регіоні – це 7 західних областей, а з 1 травня – у Київському, який забезпечує допомогою ще 7 областей і столицю. В рамках програми в Україні працюватимуть 15 пунктів постійного базування Системи авіаційної безпеки (один із них у Луцьку), кожен перекриватиме відстань у 350 кілометрів. В усіх цих точках буде чергувати льотна зміна та бригада медиків у постійній бойовій готовності вилетіти на виконання завдання.

Telegram Channel