Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Ранкова добірка: бабуся прикрасила квітами корову, художник пів року готував подарунок місту...

Муха пробула у вінку весь день.

Фото з особистого архіву пані Марії.

Ранкова добірка: бабуся прикрасила квітами корову, художник пів року готував подарунок місту...

Пані Марія заквітчала... худобу

У Лобачівці, що на Горохівщині, 73–річна пані Марія вирішила причепурити свою улюбленицю Муху. Каже, таким чином хотіла потішити внуків та й корову розвеселити, мовляв, останнім часом вона трохи сумна. Тварина спочатку пручалася й фиркала, але згодом свою хазяйку таки послухалась. Заквітчаній красуні родина пенсіонерки влаштувала справжню фотосесію. Її помітили й сусіди. Люди кажуть, що Муха тепер найгарніша в селі рогата. За їхніми словами, тварина настільки любить свою господиню, що на пасовищі годинами дивиться у ту сторону, куди пішла жінка. А коли пенсіонерка приходить забирати її додому, корова радісно облизує бабусі руки.

Ірусина ПРИХОДЬКО.

 

Віктор Чухрай пів року готував подарунок для рідного міста

У Галереї мистецтв художник презентував фотопроєкт «Леся і лучани»

Автор на своїх світлинах «оживив» минуле.
Автор на своїх світлинах «оживив» минуле.

 Виставку світлин митець приурочив до 150–ліття від дня народження Лесі Українки та з нагоди Дня міста. Експозиція представлена у рамках арт–проєкту «Лесиними стежками». Там можна побачити фотографії містян, які жили в Луцьку в другій половині ХІХ століття. Із цими людьми, каже фотограф, могла зустрічатись родина Косачів, коли мешкала в обласному центрі Волині.

 Виставку світлин митець приурочив до 150–ліття від дня народження Лесі Українки та з нагоди Дня міста.

— Обличчя цих молодих лучан, таких як Леся Українка і трохи старших, гімназистів — дуже благородні. Вони були не з простих людей, тому що не всі в ті часи могли собі дозволити світлину, — розповів Віктор Чухрай (на фото).

Автор готувався до виставки пів року: ходив у музей, шукав старі світлини, фотографував їх. Потім ретушував та друкував на великоформатних аркушах.

Тетяна МЕЛЬНИК.

 

«А ви бачили, як цілуються річки?»

6 вересня, коли Святославу Крещуку (1946—2006) мало б виповнитися 75 років і наші їхали на його могилу в селі Коршів Луцького району, я запитала в одного з колег: «А хто такий цей Крещук?»

Про Святослава Крещука і зараз кажуть:  «Журналіст від Бога з душею Поета».
Про Святослава Крещука і зараз кажуть: «Журналіст від Бога з душею Поета».

 «Як??? — навіть не знаю, як описати це здивування — в людини дух перехопило, бо минуло секунд із десять, коли вона видихнула. — Це ж він стільки років вів «Доброго дня вам, люди!»!!! Всю душу, всього себе вкладав у цю рубрику і в нашу газету «Волинь»!»

Ну, коли Святослава Крещука не стало, мені не було ще й 5 літ. А вже 15 років як його нема. Тому і не знала про нього, хоч тепер і я буваю ведучою рубрики «Доброго дня вам, люди!»…

Звісно, після розмови засіла за підшивками «Волині» і спохопилася, коли вже остаточно стемніло. Мене буквально заворожили Крещукові сюжети! Такі людяні–людяні, теплі–теплі. До щему ліричні: «Ви бачили, як цілуються річки? У густих лепехових заростях між Одерадами і Коршевом Чорногузка бере в обійми свою притоку Полонку», «Від спекотних серпневих днів у зірок перешерхли губи…» чи до болю проблемні: «Маленькому «горобчику» з білими бантиками так хочеться полетіти на конкурс піаністів». А як влучно описані ним пригоди бездомного пса Сєньки, якого прихистив, чи курйозні історії на кшталт «Тещин язик доведе до Бабиного коліна» або «Катерина Василю наварила киселю»…

А від матеріалу «Перший Великдень без матері» не стримала сліз. Коли ж натрапила на ці слова, то остаточно зрозуміла, що Святослав Крещук був не просто Заслужений журналіст України, а Народний:

Чорногузці

Пам’ятаю маму в синій блузці:

На плечах — важке рядно шмаття.

Праці бруд несли ми Чорногузці,

Щоб вона нам випрала життя.

Річка це завжди робила чесно,

Спрагло цілувала батьків піт.

Чорногузко, мати моя хресна,

На тобі зійшовсь мій білий світ.

Дякую, невідомий мені, але вже такий близький серцю Майстре!

Ірина КРАВЧУК.

 

Молодята у день весілля стали благодійниками

Вони зробили сюрприз учням спеціалізованої школи Волинської обласної ради

У навчальний заклад перед початком уроків несподівано завітали наречені Дарія Гордіюк і Владислав Шумак. Вони прийшли не з порожніми руками. Виявилося, що пара попросила гостей замість квітів на весілля дарувати їм розвивальні ігри. Ці подарунки вони передали дітям. Про мотиви свого вчинку молодята не розповіли. Директорка закладу Тетяна Кантор подякувала гостям за небайдужість і привітала зі святом.

— Бажаю довгих, радісних і щасливих років подружнього життя. Благодійність — це чудова нагода нагадати людям про добро. Спасибі вам, — зазначила вона.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

 

Читайте також: Сюмар: напад депутата Тищенка на депутата Лероса – жлобство, а заборона писати про «вагнерівців» - цензура (Відео).

 

10 вересня

Сонце (схід — 6.29, захід — 19.25, тривалість дня — 12.56).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. Дні Місяця 4/5.

Іменинники: Ганна, Анатолій, Григорій, Денис, Павло, Федір.

11 вересня

Сонце (схід — 6.30, захід — 19.23, тривалість дня — 12.53).

Місяць у Скорпіоні. Дні Місяця 5/6.

Іменинники: Іван, Ян.

12 вересня

Сонце (схід — 6.32, захід — 19.21, тривалість дня — 12.49).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці.

Дні Місяця 6/7.

Іменинники: Олександр, Вікторія, Денис, Іван, Павло.

13 вересня

Сонце (схід — 6.33, захід — 19.18, тривалість дня — 12.45).

Місяць у Стрільці. Дні Місяця 7/8.

Іменинники: Володимир, Олександр, Геннадій.

14 вересня

Сонце (схід — 6.35, захід — 19.16, тривалість дня — 12.41).

Місяць у Стрільці, Козерозі. Дні Місяця 8/9.

Іменинники: Маргарита, Семен.

15 вересня

Сонце (схід — 6.36, захід — 19.14, тривалість дня — 12.38).

Місяць у Козерозі. Дні Місяця 9/10.

Іменинники: Антон, Леонід, Іван, Федір.

16 вересня

Сонце (схід — 6.38, захід — 19.12, тривалість дня — 12.34).

Місяць у Козерозі, Водолії.

Дні Місяця 10/11.

Іменинники: Іван, Костянтин, Петро.

 

Реклама Google

 

Бабине літо кличе на город

Вже відчувається прохолода, біля сільських хат можна побачити гори гарбузів, а на полях видніються стебла сухої кукурудзи… Саме час копати картоплю. На сонячну погоду нині сподіваються аграрії, адже, щоб зібрати всю бараболю, декому не вистачає й тижня. І хоча вересень цьогоріч то гріє, то морозить — дощити поки що не збирається

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Дриганюк, 10 вересня буде хмарно, без опадів. Вітер південний, 3–8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 6–11 градусів вище нуля, а вдень — від 20 до 25. За багаторічними спостереженнями, найтепліше цього дня було 2005–го — плюс 28,6, найхолодніше — 1975–го, 2,3 градуса вище нуля.

11–го збережеться хмарна погода, не дощитиме. Вітер знову буде південний, 5–8 метрів за секунду. Вночі температура повітря прогріється до 11 градусів, а вдень до 20–25.

12–го буде хмарно, без опадів. Утримається південний вітер, 3–8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 6–11 градусів, вдень — 20–25. 

13–го сонце знову не вигляне з за хмар, дощ не передбачається. Вітер зміниться на південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 7–12 градусів вище нуля, а вдень — від 20 до 25.

У Рівному 10 вересня буде сонячно. Лише після обіду небо затягнеться хмарами, опади не передбачаються. Температура повітря вночі — плюс 10 градусів, вдень сягне 24. 11 вересня ясною погодою нас не потішить. Хмарно буде із самого ранку до пізнього вечора, не дощитиме. Температура повітря вночі — плюс 11 градусів, вдень — 25. 12–го вересня погода не зміниться.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel