Рецепти осінніх смаколиків: хто їсть кашу гарбузову — ​буде сильним і здоровим! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.67 € 31.37
Рецепти осінніх смаколиків: хто їсть кашу гарбузову — ​буде сильним і здоровим!

Корисно і смачно!

Фото-із-сайту-yaskravaklumba.com.ua

Рецепти осінніх смаколиків: хто їсть кашу гарбузову — ​буде сильним і здоровим!

А як же ті, кому така каша не смакує? Почастуйте їх іншими стравами із цього осіннього овоча — ​можете не сумніватися, ще й добавки проситимуть!

Суп­ пюре

Інгредієнти: 400 г гарбуза, 5 середніх картоплин, 1 цибулина, 1 плавлений сирок, 50 г вершкового масла, 250 г жирних вершків, сіль та спеції до смаку.

Приготування. Гарбуз, картоплю і цибулю почистити, нарізати на великі кубики та обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Потому залити овочі водою на 5 сантиметрів вище суміші і тушкувати до м’якості, затим перебити їх на пюре за допомогою блендера. Пюре знову поставити на вогонь і поступово додавати плавлений сирок, помішуючи, щоб він розчинився. Влити вершки, посолити й поперчити і довести до кипіння. При подачі можна прикрасити зеленню і сухариками.

Котлети «Дієтичні»

Інгредієнти: 400 г курячого філе, 1 яйце, 300 г гарбуза, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 1 ст. ложка вершкового масла, 2 ст. ложки манки, 2 ст. ложки олії, мелений коріандр, чорний мелений перець та сіль за смаком.

Приготування: Гарбуз очистити від шкірки та насіння і натерти на крупній тертці. Куряче філе пропустити через м’ясорубку разом із цибулею й часником. Змішати фарш і гарбуз, додати яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посолити, добре вимішати і залишити фарш на 20 хвилин, після чого формувати невеликі котлети і обсмажувати їх на олії з двох боків до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин. Подавайте з будь­яким гарніром, салатом або овочами.

Мак залити окропом і протягом 15 хвилин проварити при помірному кипінні, потому вимкнути вогонь і акуратно зцідити рідину, а мак перекинути в сито, щоб позбутися залишків вологи.

Запіканка «Тигреня»

Інгредієнти: для сирного тіста — ​1 ст. л. (з чубком) кукурудзяного крохмалю, 25 г маку, 100 г цукру, 2 яйця, 500 г сиру; для гарбузового шару — ​цедра 1 апельсина, 1 ст. л. крохмалю, 0,5 скл. цукру, 2 яйця, 800 г гарбуза; для заливки — ​1 яйце, 1 ст. л. цукру, 120 мл сметани, 150 грамів гарбузового пюре.

Приготування. Мак залити окропом і протягом 15 хвилин проварити при помірному кипінні, потому вимкнути вогонь і акуратно зцідити рідину, а мак перекинути в сито, щоб позбутися залишків вологи. У чашу блендера викласти сир, всипати цукор, збити до однорідності, додати крохмаль, яйця, мак і знову ретельно збити. Гарбузову м’якоть очистити від волокон і шкірки, порізати на шматки і запекти в духовці при помірному нагріванні, злегка змастивши маслом деко. Залежно від щільності м’якоті на це знадобиться до 20 хвилин. Після охолодження перекласти скибочки в марлю, складену в кілька шарів і добре відтиснути вологу. Для запіканки потрібно 0,5 кг гарбузового пюре, необхідну кількість покладіть у вимитий блендер, додайте яйце, цукор, апельсинову цедру, крохмаль і на малих обертах перемішайте.

Дно роз’ємної форми (діа­метром 20–25 см) застелити кулінарним пергаментом, стінки і папір щедро змастити маслом. У центр форми по черзі викладати обидва тіста (2–3 ложки сирного, 2–3 ложки гарбузового, знову сирне і т. д.) — ​пластами, поки обидві маси закінчаться, а у формі утвориться гірка. Візьміть ємність двома руками й акуратно постукайте денцем об стіл, щоб маса рівномірно розійшлася по всьому об’єму. Поставте запіканку в розігріту духовку на 50 хвилин. Тим часом гарбузове пюре, що залишилося, змішайте зі сметаною, яйцем і цукром. Наприкінці запікання вийміть форму з духовки, влийте в неї заливку і запікайте ще 7–8 хвилин. Залиште десерт у формі до повного остигання, тільки потім її зніміть.

Читайте також: «Ікра заморська… баклажанна!»: чотири смачні рецепти.

Сік «Вітамінний»

Інгредієнти: 2 кг журавлини, 2 кг гарбуза, мед або цукор за смаком.

Приготування. Гарбуз очищаємо, нарізаємо шматочками, вичавлюємо з нього сік за допомогою соковижималки. З журавлини також відтискаємо сік. Змішуємо, за смаком додаємо мед або цукор. Готувати сік доцільно безпосередньо перед вживанням. До речі, замість журавлини можна додавати будь­які інші ягідні, овочеві чи фруктові соки.

Варення «Барви осені»

Інгредієнти: гарбуз (приблизно 1,5 кг), 1 апельсин, пів лимона, 1 склянка води, мед за смаком.

Приготування. Почищений гарбуз, апельсин і лимон порізати невеликими шматочками і подрібнити у блендері. Перекласти отриману масу в каструлю, налити пів склянки води, накрити кришкою і поставити на невеликий вогонь. Варити, постійно помішуючи, близько 40–50 хвилин. Якщо маса починає підгоряти — ​додайте ще трохи води. До майже охолодженого варення додати мед. Цей момент важливий: у ледь теплому мед добре розчиниться і при цьому не втратить своїх властивостей. Готове варення розкласти в банки. Зберігати в холодильнику.