Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Як громади Маневичів та Ківерців «скинулися» юним мешканцям на 24 комп’ютери

Юрій Хомич (зліва) разом з однодумцями Андрієм Квачем, Віктором Лутковим, Іриною Колковською позують для фото із Оксаною Кулініч та її донечками на згадку про радісну подію.

Фото Софії ГАВРИЛЮК.

Як громади Маневичів та Ківерців «скинулися» юним мешканцям на 24 комп’ютери

«Я ж за пенсію не куплю такого ніяк…»

Волинські атовці й волонтери цього тижня вручили учням з особливих сімей гаджети для навчання. Техніку укомплектували завдяки коштам та запчастинам, зібраним місцевими мешканцями під час благодійних акцій

«Приймай подарунок, щоб легше було уроки робити!»

Атовець Андрій Квач підбадьорливо усміхається юному маневичанину Миколці Сачуку. Хлопець і його сестра перебувають під опікою бабусі. Жінка щиро раділа за онука: «Він мріяв про той комп’ютер. Я ж за пенсію не куплю такого ніяк. То для нього за щастя!».

Галина Івовна дуже радіє,  що її онук Микола відтепер теж  з комп’ютером.
Галина Івовна дуже радіє, що її онук Микола відтепер теж з комп’ютером.

 Сам Микола спостерігав, як Юрій Хомич (ветеран війни, голова громадської організації «КнягинАТО») під’єднує гаджет до електромережі. За кілька хвилин підліток втішено повторив бабусину думку: «Комп’ютер для мене за щастя!».

Запам’ятався один хлопчик. Такий ще малий, а приніс запчастини ті, поклав і каже: «От даю вам, а мені нічого не треба».

Ідея спонукати земляків віддати волонтерам непотрібні запчастини до оргтехніки, що зазвичай припадають удома пилом, належить саме Юрію Хомичу. Рік тому (з початком дистанційного навчання) у Княгининку Луцького району він щось докупив, привів зібране до пуття і передав у сім’ї, у яких нема грошей на гаджети для дітей–школярів.

Лицарі не перевелися

Цього року волонтерські організації з Маневичів та Ківерців і собі перейняли цю ідею. Гроші й комплектуючі до комп’ютерів у селищі збирали під час спеціально організованого фестивалю лицарів, а в місті — на ярмарку «Містечко майстрів». Керівник громадської організації «Розвиток Волині» Ірина Колковська, яка опікується благодійним проєктом, пояснила деталі:

— Довелося докупити оперативну пам’ять, жорсткі диски. Були залучені й додаткові гроші завдяки програмі «U LEAD з Європою». Ми планували, що зможемо передати дітям обох громад по 10 комп’ютерів, а вдалося по 12!.. Скажу, що це ще й дуже корисний волонтерський досвід, який можна поширювати.

Наталя Шишолік та Юрій Хомич горді з того, що їм вдаються добрі справи.
Наталя Шишолік та Юрій Хомич горді з того, що їм вдаються добрі справи.

 Наталя Шишолік у Маневичах керує благодійною організацією «Довіра». Згадує, з якою готовністю люди «йшли на лицарів» і несли клавіатури, мишки, інше: «Запам’ятався один хлопчик. Такий ще малий, а приніс запчастини ті, поклав і каже: «От даю вам, а мені нічого не треба». Наталя Шишолік ділиться сподіванням: ця дитина, як і інші, можливо, й далі тягнутиметься до добрих справ, а отже, благодійництво в її громаді має гарне майбутнє…

Список сімей, яким вручили техніку, сформувала Маневицька селищна рада. Обирали в основному багатодітні й незаможні родини. Потрапила сюди неповна сім’я Кулінічів, у якій зростають п’ятеро дівчаток, з них четверо — школярки. Під час дистанційного навчання їм дуже не вистачало комп’ютера. Цього разу волонтери ще й організували онлайн–заняття.

Ще під час попередньої акції Юрій Хомич виявив, що в окремих сім’ях діти не вміли користуватися подарованою технікою, тож цього разу у групі, створеній завдяки смартфонам, він розкаже їм головне про цю сферу. Ну, а людяність, таку дорогу у всі часи, вони, певно, зможуть оцінити з роками.

Софія ГАВРИЛЮК.

Реклама Google

Telegram Channel