Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У центрі зайнятості страхи перетворюють у мотивацію, а сильних – підтримують фінансово

Максим Паливода – один із тих, хто кинув виклик часу, в період карантину розпочавши власний бізнес, а нині успішно його розвиває.

Фото Волинського обласного центру зайнятості.

У центрі зайнятості страхи перетворюють у мотивацію, а сильних – підтримують фінансово

Напередодні Дня підприємця директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк відзначив подяками людей, які в складний період карантину зібрали волю в кулак і розпочали свою справу

Очільник ВОЦЗ зазначив, що в області зареєстровано 38 247 фізичних осіб–підприємців (ФОП). Переважна більшість із них — одноосібники і лише 7 865 мають найманих працівників. З початку цього року послугами служб зайнятості на Волині скористалося 9 245 ФОПів. Їм було надано 31 988 послуг, більшість із яких — 14 469 — консультації з питань трудового законодавства. Заявку на 5 022 працівників подали 2 489 підприємців, вдалося укомлектувати 2 305 робочих місць.

— Майже 50% — це доволі непоганий рівень. Бо є на ринку розбіжність — люди, які шукають роботу, і вакансії, які заявлені, несумісні за освітою чи вимогами до заробітної плати. Такий дисбаланс не дає можливості на 100% допомогти задовільнити потреби у працевлаштуванні.

У період карантину в 2020–2021 роках допомогою по частковому безробіттю (це підтримка підприємців, які не здійснювали своєї діяльності) скористалося 6 330 осіб, їм виплачено 39,5 мільйона гривень. Також, за словами Романа Романюка, центр зайнятості компенсовує єдиний внесок при працевлаштуванні нових працівників.

— Тобто всі підприємці, які сьогодні ще не використовують найманої праці, створюючи перші робочі місця, мають змогу скористатися такою послугою, зазначив директор ВОЦЗ. — Минулоріч її отримали 202 ФОПи за 221 особу.

Читайте також: Вчителям не передбачене страхування через коронавірус, бо це – не професійне захворювання, – МОЗ.

У 2021–му 14 безробітних отримали одноразову виплату допомоги для початку власного бізнесу. Обсяг фінансування становив 255,3 тисячі гривень. Ці люди успішно працюють у сферах торгівлі, надання послуг (перукарські, клінінгові, СТО, хімчистка автомобілів), організація та проведення дитячих свят за участю аніматорів, проведення експертної діяльності.

У період карантину в 2020–2021 роках допомогою по частковому безробіттю (це підтримка підприємців, які не здійснювали своєї діяльності) скористалося 6 330 осіб, їм виплачено 39,5 мільйона гривень.

П’ятеро із них напередодні Дня підприємця отримали подяки та принагідно розповіли про свій досвід співпраці з центром зайнятості. У минулому ці люди — наймані працівники, але зараз успішно розвивають власну справу. Так, Анастасія Матвіюк, яка тепер надає клінінгові послуги, зазначає: головне, що отримала від центру, — знання у сфері економіки та ведення підприємницької діяльності й оподаткування. Максим Паливода нині займається реалізацією електротоварів, його не лякають труднощі.

— Коли відкриваєш власну справу, то чітко усвідомлюєш, що це певний ризик. Але чи було мені страшно? Ні! Страшно, що чесно працюєш все життя, а пенсія — 3000 гривень, коли в тебе батьки вже старенькі, а ти не можеш їх забезпечити. Варто навчитися переступати через свої страхи, боротися з ними — і тоді все вдасться.

Юлія Ткачук, яка у розпал карантину відкрила кав’ярню, зазначає, що розвиток є в того, хто працює, і закликає не боятися змінювати сферу діяльності, бо тоді ми ростемо і самореалізуємося.

Світлана Ющук не мала улюбленого діла, аж поки не відкрила власний магазин з продажу дитячого і підліткового взуття. А Галина Дмитрук, працюючи в будівельній галузі, весь час відчувала, що не може проявити свої творчі задуми. Вона прийшла на навчання у центр зайнятості, отримала сертифікат і тепер створює власний стиль, додає свої «фішки», надаючи будівельні послуги для громадських, освітніх закладів на території громад.

— Одноразова виплата допомоги — це можливість розпочати власний бізнес. На жаль, цей напрям не є масштабним, як раніше, бо через карантинні обмеження всі наші ресурси йдуть на покриття допомог по безробіттю. Але програма «жива» й активна. Надіюся, що з поліпшенням загальної ситуації в країні, у наступному році ми вийдемо на докризовий рівень.

[[BANNER] 

Наприклад, у 2019–му видали 170 одноразових матеріальних допомог на відкриття підприємницької діяльності, — зазначив Роман Романюк. — Насправді непросто вести бізнес, дуже важко перейти від мрії, думки, бажання до конкретної дії. Але ще важче розпочати цей бізнес у складних економічних умовах, коли всі мінімізують свої затрати, згортають напрямки, дуже багато закриваються. Втім, є сильні люди, які кидають виклик самі собі, збирають усі сили і розпочинають свою справу. Горджуся тими, що перетворюють страхи у мотивацію. І таких центр зайнятості якраз підтримує.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel