Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Ікра заморська… баклажанна!»: чотири смачні рецепти

Фото із сайту shefmarket.com.

«Ікра заморська… баклажанна!»: чотири смачні рецепти

А ще — кабачкова, гарбузова, томатна, бурякова, морквяна… Ніжна консистенція, пікантний смак, універсальність, позасезонність та різноманітність рецептів — усе це робить овочеву ікру однією з улюблених страв багатьох людей. Її можна готувати влітку та восени і відразу подавати на стіл як холодну або гарячу закуску, гарнір до м'яса чи риби, смакуватиме і взимку відкрита баночка вітамінної заготовки як намазка на хліб або перекус на роботі. Тож, поки вересень щедрий на різноманітні овочі, до справи, господині!

Баклажанна

 

 Інгредієнти: 2 кг баклажанів, 1,5 кг помідорів, 0,5 кг моркви, 300 г болгарського перцю, 0,5 кг цибулі, 50 г часнику, 1 ч. л. паприки, 1/3 червоного гострого перцю, 200 мл олії, 1,5 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. оцту.

Приготування. Баклажани помити, позрізати хвостики і плями й покраяти кубиками. В каструлі розчинити 1–2 ст. л. солі у 3 літрах холодної води і вимочити у цьому розчині порізані синенькі упродовж 30–40 хвилин. Тим часом цибулю покраяти дрібними кубиками і підсмажити в чавунку на олії. Моркву, помідори, болгарський і гострий перець (його кількість можна регулювати на свій смак) пропустити через м’ясорубку і почергово додавати в чавунок до цибулі, хай тушкуються на слабкому вогні. Баклажани відтиснути, також перекрутити через м’ясорубку, вкинути до решти овочів і варити близько години, час від часу помішуючи, щоб не пригоріло. Тоді додати часник, сіль, цукор, паприку, оцет, решту олії і готувати ще 15–20 хвилин при постійному помішуванні. Далі розкласти ікру в підготовлені слоїки, накрити кришками і стерилізувати 15 хвилин, після чого закатати й укутати до повного охолодження. Із зазначеної кількості продуктів виходить 8 півлітрових баночок.

Кьопоолу

 

 Інгредієнти: 6 баклажанів, 3 помідори, 2 болгарські перці, 1 гострий перець, 2–3 зубчики часнику, 30 мл оливкової олії, 2 ст. л. яблучного оцту, сіль та цукор — до смаку, волоські горіхи — за бажанням.

Приготування. Під цією загадковою назвою ховається подібна до ікри овочева закуска з баклажанів, популярна в Болгарії та Туреччині. Для її приготування синенькі й перець не смажать, а запікають у духовці. Закуску подають холодною, її можна їсти ложкою або ж намащувати на скибочки свіжого хліба — спробуйте!

Овочі вимийте, часник почистіть, у баклажанів і перцю видаліть плодоніжки, баклажани розріжте навпіл, наколіть овочі виделкою і поставте в духовку запікатися при 200 градусах на 30–40 хвилин. На помідорах зверху зробіть хрестоподібний надріз, опустіть в окріп на 1–2 хвилини, потім у холодну воду. Зніміть шкірку із томатів та із запечених овочів, у перцю видаліть насінини. За класичним рецептом усі інгредієнти слід дрібно порізати, щоб відчувалися шматочки овочів. За бажанням можна перебити їх блендером. Заправити все розтертим часником, додати сіль, цукор, олію та оцет, вимішати, при подачі посипати подрібненими волоськими горіхами.

Морквяна

 

 Інгредієнти: 3 великі морквини, 2 цибулини, 1 солодкий перець, 8 ст. л. олії, 3 ст. л. томатної пасти, 1,5 ст. л. концентрованого лимонного соку, 1 ст. л. подрібненої зелені петрушки, 2 ст. л. сметани, сіль та чорний мелений перець — до смаку.

Приготування. Морква містить дуже корисний каротин, який підвищує імунітет і захищає імунну систему. Але не всі люблять їсти цей корисний овоч сирим. А от ікрою із задоволенням поласують і дорослі, й діти.

Почищену й промиту моркву натріть на крупній тертці. Перець і цибулю почистіть, помийте і наріжте овочі середніми кубиками приблизно 1х1 см. Зелень петрушки дрібно посічіть. Нарізані інгредієнти складіть в окремі ємності. На сковороду влийте трохи олії і злегка обсмажте в ній моркву близько 4 хвилин. Перекладіть її в чашу блендера, а в пательню знову влийте олії та спасеруйте цибулю до золотистої скоринки приблизно 2–3 хвилини, додайте смажену цибулю до моркви, а в сковороді на олії обсмажте перець протягом 1–2 хвилин, покладіть його в чашу блендера до всіх овочів, додайте нашатковану зелень петрушки. Збийте овочі до кашоподібної консистенції, потім перекладіть їх у сотейник, додайте томатну пасту, сметану, сіль, перець та лимонний сік і тушкуйте на середньому вогні 5–7 хвилин, інтенсивно перемішуючи дерев'яною лопаткою, щоб не підгоріло. Потому зменшіть полум’я до мінімуму, прикрийте сотейник кришкою так, щоб залишалася щілина для випаровування зайвої вологи і готуйте ікру ще 4–5 хвилин до повного випаровування рідини. Після охолодження до кімнатної температури перекладіть ікру в глибоку салатницю або піалу, прикрасьте зеленню петрушки і кропу. Вона відмінно поєднується з будь–якими гарячими стравами, супами, часто її подають у вигляді пасти до відварених макаронних виробів або круп, намазки на бутерброди.

 

Гарбузова

 

 Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 1 цибулина, 2 великі морквини, 3–4 зубчики часнику, 150 г зелені кропу, 1 ст. л. концентрованого соку лимона, 1 ст. л. томатної пасти, 1 скл. олії, 1 ст. л. цукру, сіль та перець — до смаку.

Приготування. Тверду частину гарбуза і моркву потріть на крупній тертці. Часник і цибулю покрайте маленькими кубиками. Зелень кропу промийте, струсіть воду і дрібно посічіть. Розігрійте глибоку пательню з олією, всипте в неї цибулю й підсмажте до прозорості і легкої золотистої скоринки. Додайте моркву і готуйте їх разом протягом 7–10 хвилин, помішуючи. Коли морква стане м'якою, але не засмаженою до рум’яності, висипте в сковорідку натертий гарбуз, влийте решту олії, додайте томатну пасту і тушкуйте 20 хвилин, інтенсивно перемішуючи, щоб овочі не пригоріли. Наприкінці всипте нашатковану зелень і подрібнений часник. Готова маса повинна бути м'якої консистенції. Дайте їй трохи охолонути, заправте лимонним соком, цукром, сіллю і чорним перцем. Перемішайте і подрібніть блендером до кашоподібного стану. Готову страву викладіть у глибоку салатницю або піа­лу. Ікру з гарбуза подають і теплою, і холодною, посипавши зеленню петрушки, кропу, кінзи, зеленої цибулі. На смак вона схожа на кабачкову, її частіше готують у зимовий період, адже гарбуз краще зберігається.

До речі

  •  Якщо хочете, щоб ікра була гострішою, додайте 1 маленький перець чилі.
  •  Улюблені спеції і трави, які підходять для овочевих страв, здатні змінювати смак ікри. Це можуть бути коріандр, гвоздика, паприка, базилік, кінза, м'ята.
  •  Дітям сподобається солодка ікра з гарбуза — просто не додавайте цибулі, перцю, солі, натомість збільшіть кількість цукру і лимонного соку, а моркву підсмажте на оливковій олії.
Telegram Channel