Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Запахла осінь  стиглим виноградом…

Виноград смакує і в десертах, і в салаті, і з м’ясом...

Фото із сайту edaplus.info.

Запахла осінь стиглим виноградом…

За статистикою, майже 80 тисяч квадратних кілометрів на планеті засаджено цією культурою. 71% врожаю використовується для виробництва вина, 27% — для споживання у свіжому вигляді і 2% — на сухофрукти. Високий вміст у ягодах глюкози та фруктози сприяє поліпшенню роботи головного мозку. А ще дієтологи радять їсти виноград із кісточками і шкіркою — це очищає кишечник від шлаків. До того ж у кісточках — оптимальна кількість вітамінів А, Е, К та природних олій, які омолоджують організм. Ну що, гайда на ринок? Чи в садок — зрізати спілі грона? До речі, кажуть, що домашній виноград із дрібними кислуватими ягодами нерідко містить більше вітамінів, ніж солодкий сортовий…

Свинина під ягідним соусом

Хочете чогось особливого? Тоді приготуйте до м’яса незвичайний соус — він додасть страві абсолютно нового смаку. Повечеряєте, наче в ресторані

Інгредієнти: 4 скл. червоного або зеленого винограду без кісточок, 500 г свинини, по 0,5 ч. л. солі, гірчиці та перцю, по 1 ст. л. соєвого соусу та олії, чверть скл. подрібненої цибулі, по 0,5 скл. білого вина та несолоного курячого бульйону, 2 ч. л. кукурудзяного крохмалю.

Приготування. Розігріти духовку до 210 градусів. Форму для запікання вистелити пекарським папером, викласти виноград, запікати 25–30 хв. Натерти свинину перцем і сіллю. Влити олію на велику сковороду, поставити на середній вогонь, покласти м’ясо й обсмажувати до темно–золотавої скоринки, далі запікати у духовці до готовності. Відтак порізати свинину скибочками. Обсмажити цибулю, доки стане м’якою, влити вино, готувати ще 2–4 хв, додати курячий бульйон, гірчицю, перемішати. Кукурудзяний крохмаль розчинити у воді й обережно влити у сковороду, готувати соус близько 1 хвилини. Додати запечений виноград. Подавати свинину, поливши соусом.

Виноградний салат по–румунськи

Популярний за кордоном овочевий салат з виноградом і цвітною капустою — доволі простий у приготуванні, але смачний і оригінальний

Інгредієнти: 300 г цвітної капусти, 150 г зеленого винограду, 3 помідори, 2 свіжі огірки, 150 г твердого сиру, пучок петрушки, для заправки — сметана, вершки, сіль.

Приготування. Цвітну капусту відваріть у підсоленій воді протягом 10 хвилин, охолодіть і розділіть на суцвіття. Помідори, огірки і виноград добре помийте, після чого потрібно овочі порізати тонкими слайсами, а виноградини — кожну навпіл. Сир натріть на тертці. Петрушку подрібніть ножем після того, як помиєте її під проточною водою. Змішайте вершки і сметану, підсоліть. З’єднайте овочі й виноград, введіть заправку. Перед подачею салат із виноградом по–румунськи посипте тертим сиром.

«Десертний»

Такий салатик — справжня вітамінна бомба

Інгредієнти: 2 банани, 200 г рожевого винограду, 150 г дині, 200 г моцарели, пів граната, 100 г смородини, для заправки — будь–який фруктовий сік, вершки.

Приготування. Банани почистити, порізати кружальцями. Диню очистити від шкірки, покраяти кубиками. Виноград і смородину помити, кожну виноградинку розрізати навпіл. Гранат розібрати на зернятка. Сир покраяти кубиками. Змішати сік і вершки (краще використовувати збиті). Зсипати фрукти й сир, полити заправкою. Якщо любите, щоб було солодше, додайте ще трохи цукру.

Посипати шматочками шоколаду і ягодами винограду (якщо вони з кісточками, то розрізати навпіл і видалити), далі розподілити ще одну частину сметанної маси, знову перекласти шоколадною крихтою та ягодами, зверху розрівняти решту крему.

Торт «Виноградинка»

Нині, коли грона, налиті соком, так і манять до себе, такий десерт якраз на часі

Інгредієнти: 700 мл сметани (не менше 20% жирності), 300 г крекеру з маком, 100 г родзинок, 200 г шоколаду, 25 г желатину (швидкорозчинного), 1 пакетик желе зеленого кольору, гроно білого винограду, 1 скл. цукру, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Розчинити желатин у 150 мл теплої води, желе висипати в 300 мл гарячої води, родзинки промити і залити окропом. Залишити все до охолодження. Крекер поламати на дрібніші шматочки. У каструлю вилити сметану, всипати цукор, ванільний цукор і добре збити. До цієї маси додати набухлий желатин і збити ще раз. Шоколад (краще попередньо охолодити в морозилці) подрібнити ножем. У посудину зі сметаною додати крекер і розпарений ізюм, вимішати і викласти третину цього крему в роз’ємну форму. Посипати шматочками шоколаду і ягодами винограду (якщо вони з кісточками, то розрізати навпіл і видалити), далі розподілити ще одну частину сметанної маси, знову перекласти шоколадною крихтою та ягодами, зверху розрівняти решту крему. Форму поставити в холодильник на 30 хвилин. Коли крем застигне, дістати торт, красиво викласти на нього половинки винограду (наприклад, у вигляді грона) й акуратно залити зверху зеленим желе. Для повного застигання поставити в холодильник ще як мінімум на 3–4 години, після чого зняти бортики форми й обережно перекласти торт на блюдо.

Сирні кошички з виноградом і кремом

Нумо ласувати смачним і корисним десертом!

Інгредієнти: для тіста — по 150 г борошна, сиру та масла, 1 ч. л. розпушувача; для крему — 150 г сиру, по 50 г вершків або сметани, цукру, 2 жовтки, 200 г винограду, ванілін.

Приготування. Борошно змішати з розпушувачем, додати масло кімнатної температури та сир, замісити м’яке, еластичне тісто, покласти його на 30 хвилин у морозильну камеру. Для крему сир змішати з цукром, додати ваніль, два сирі жовтки і збити міксером. Тісто розкачати тонко (близько 3 мм), вирізати кружечки потрібного діаметру, вкласти у формочки, змащені маслом. Кожен кошичок на 2/3 заповнити кремом, зверху покласти кілька ягід і злегка присипати цукром. Випікати за температури 200 градусів 35–40 хвилин. Охолодити.

Telegram Channel