Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Син Ніни Матвієнко  став ченцем

«Його віра сильна, і, можливо, завдяки його молитвам усе в нас у родині добре, всі живі та здорові», – каже легендарна співачка про свого старшого сина-ченця.

Фото із сайту stars.segodnya.ua.

Син Ніни Матвієнко став ченцем

І перейшов у Православну церкву України

48–річний Іван Гончар, син народної артистки України Ніни Матвієнко, став монахом 15 літ тому в Криму. Зараз його звуть Януарій, і він уже третій рік є ієродияконом у Ніжині в старовинній козацькій церкві Іоанна Богослова помісної Правосланої церкви України

У Криму, в Бахчисарайському Свято–Успенському монастирі отець Януарій пробув 12 років, до самої анексії Криму. «Вони проросійські. Настоятель дав благословення йти голосувати за анексію, це було обов’язково. Я не ходив, і всі це знали. Не тільки не приховував своїх поглядів, а й сварився через це, — згадує чернець. — Більшість (монахів та священників. — Ред.) із Західної України були. Але — Московський патріархат».

Отець Януарій невтомно працює над реставрацією храму: «Я щасливий, коли комусь потрібен».
Отець Януарій невтомно працює над реставрацією храму: «Я щасливий, коли комусь потрібен».

 Втім, конфліктів зі проросійськи налаштованими монахами–братами він не мав. «Статус мами завжди допомагав, — сміється. — Я сам виїхав із Криму».

Син Ніни Матвієнко у Ніжині третій рік. Він не просто чернець, а й іконописець та реставратор. Намагається довести до ладу величну церкву Іоанна Богослова, збудовану у стилі українського бароко в 1752 році. Його батько, Петро Гончар, — директор музею Івана Гончара в Києві.

«Коли з Крут через Ніжин їздив до батьків у Київ, проходив повз храм Іоанна Богослова. Там був архів, а я мріяв: от би служити в цьому храмі, — каже отець Януарій. — І після отримання Томоса зразу вийшла постанова міськради про передачу кількох церков громадам ПЦУ. Передали і цю будівлю Православній церкві України. І я прийшов сюди… Я не питав дозволу отця Климента (митрополит Ніжинський і Прилуцький Московського патріархату. — Ред.). Бо Вселенський патріарх, що в Константинополі, повернув законні права Київській митрополії. Ми можемо не питати дозволу».

Не кожен може бути монахом, як не кожен може бути космонавтом або трактористом. Це покликання.

Разом із Януарієм тут монашествує ієромонах Софроній. Вони наймають квартиру на дві кімнати, яка служить їм келією і за яку платить Ніна Матвієнко. Багато часу та сил віддають відбудові храму.

«У ПЦУ все на ентузіазмі. Але це якраз і плюс, — каже він. — Зарплати монахи не мають. І священники не отримують. Більшість самі заробляють. Шиють, таксують. ПЦУ — поки що найбідніша церква. Є робота, за яку мені платять, — іконопис. Пишу ікони, роблю іконостас на замовлення».

Ремонтувати храм монахам допомагають деякі ніжинські підприємці, значну частину витрат покриває Ніна Матвієнко. Також допомагає сестра ієродиякона Януарія, співачка Тоня Матвієнко. Вона пожертвувала монастиреві автомобіль — «Хонду» 2013 року випуску. «Біленька така, дамська. Ми мішки з цементом нею возимо», — каже чернець.

Він розповідає, що колись мав наречену, був закоханий, хотів створити сім’ю, проте не склалось. «Але монашество не було актом через нещасну любов, — запевняє він. — Не кожен може бути монахом, як не кожен може бути космонавтом або трактористом. Це покликання. Якщо людина старається жити з Богом, вона чує, коли Господь кличе».

Василина СМЕТАНА.

Реклама Google

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ Залужний спростовує наявність проблем з паливом на фронті.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel