Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Хто такий Влад Яценко — дев’ятий у списку найбагатших українців 2021 року?

Програма Влада Яценка допомогла десяткам мільйонів мігрантів вигідно переказувати гроші. Інша категорія клієнтів – покоління 1990-х, яке хоче економити і робити все онлайн.

Фото із сайту finks.com.

Хто такий Влад Яценко — дев’ятий у списку найбагатших українців 2021 року?

У рейтингу вітчизняних мільярдерів за версією журналу «Фокус» з’явилося нове ім’я — Владислав Яценко. Він є співвласником стартапу (комерційного проєкту, заснованого на певній ідеї, котра потребує коштів для розвитку) Revolut, що займається фінансовими технологіями у Великій Британії

Майбутній мільярдер народився в Німеччині, де служив його батько, кадровий військовий. Після розпаду СРСР сім’я Яценків переїхала в місто Южне під Одесою. У 2000–му Влад вступив на факультет комп’ютерних наук Миколаївського державного гуманітарного університету імені Петра Могили (нині Чорноморський національний університет імені Петра Могили). На сьогодні цей факультет входить до трійки лідерів освіти в галузі комп’ютерних наук серед українських вишів.

Існує думка, що внаслідок розвитку комп’ютерних технологій банківській системі в класичному вигляді залишилося жити кілька років. Через це компанію Влада Яценка журнал «Форбс» назвав «убивцею банків».
Існує думка, що внаслідок розвитку комп’ютерних технологій банківській системі в класичному вигляді залишилося жити кілька років. Через це компанію Влада Яценка журнал «Форбс» назвав «убивцею банків».

 Спочатку Яценко підробляв в університеті адміністратором класів інформатики. Це дало йому змогу користуватися технікою та інтернетом, який у ті часи був розкішшю. У 2006 році, через два тижні після закінчення навчання, отримавши червоний диплом, він уже працював у польському офісі компанії Comarch. У 2010–му переїхав до Лондона як старший розробник банку UBS. Відтоді каже, що з Україною його пов’язує тільки дитинство, а себе вважає британцем.

Спочатку Яценко хотів створити в Англії власний стартап–сервіс із пошуку працівників для IT–сфери. Але план не вдався, проєкт «не злетів».

Спочатку Яценко хотів створити в Англії власний стартап–сервіс із пошуку працівників для IT–сфери. Але план не вдався, проєкт «не злетів». Успіх прийшов трохи згодом, коли українського програміста запросив до співпраці над стартапом Revolut росіянин Микола Сторонський. Проєкт розвивався дуже швидко, регулярно отримуючи багатомільйонні інвестиції. Його особливо полюбили емігранти, котрі шукали способи відправляти на батьківщину зароблені кошти без втрат. Адже Revolut — це програма, що дає змогу проводити у телефоні багато фінансових операцій, зокрема переказувати гроші за кордон, конвертувати валюту без комісій, оформляти кредити, відкривати рахунки, здійснювати операції з криптовалютою і так далі. На сьогодні у компанії близько 16 млн клієнтів, оборот — понад 150 млн транзакцій на місяць. Влад Яценко володіє в Revolut часткою у 20%, як технічний директор керує командою із понад 500 програмістів. Загалом у компанії 2500 співробітників.

Варто наголосити, що сфера діяльності пана Яценка кардинально відрізняється від інтересів інших найбагатших людей України, не кажучи про те, що він ніяк не впливає на владу (як мінімум українську), не вимагає для себе преференцій. Можна було б порадіти, що це свіжа кров на олімпі вітчизняного бізнесу. Засмучує тільки те, що Яценко, як було сказано, вважає себе не українцем, а британцем…

Наталка ЧОВНИК.
За матеріалами: focus.ua, senior.ua, glavcom.ua.

ТОП-10 рейтингу багатіїв видання «Фокус»:

1. Рінат Ахметов — $10,64 млрд.

2. Вадим Новинський — $2,54 млрд.

3. Віктор Пінчук — $2,53 млрд.

4. Костянтин Жеваго — $2,46 млрд.

5. Геннадій Боголюбов — $1,67 млрд.

6. Ігор Коломойський — $1,67 млрд.

7. Петро Порошенко — $1,53 млрд.

8. Олександр і Галина Гереги — $1,51 млрд.

9. Влад Яценко — $1,30 млрд.

10. Сергій Тігіпко — $976 млн.

Читайте також: 400 команд з усієї України: у Луцьку завершився грандіозний футбольний турнір​.

Потрапили до сотні найбагатших українців і двоє представників Волині у парламенті: на 27–му місці — Ігор Палиця (статки — $410 млн) та на 70–й позиції Степан Івахів ($188 млн).

Реклама Google

Telegram Channel