Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чи є шанс жити вічно? І як у 70  виглядати не гірше, ніж Софія Ротару?

Стовбурові клітини використовують не тільки для омолодження, а й у лікуванні багатьох захворювань.

Фото: kryobank.ua.

Чи є шанс жити вічно? І як у 70 виглядати не гірше, ніж Софія Ротару?

— Перед пологами у мене запитували, чи не планувала я зберегти пуповинну кров. У той момент було не до балачок, бо вже почалися перейми, і всі думки зводилися до того, щоб швидше народити. А тепер, коли ми з донечкою вже вдома, стало цікаво, для чого може знадобитися та кров. Дитина, дякувати Богу, здорова, зі мною теж усе добре, тому, сподіваюсь, ми нічого не втратили? — зателефонувала до редакції молода мама із Млинівщини

Цінний «депозит», за який, можливо, вдасться «докупити» літ

Відомо, що пуповинна кров і плацента, зібрані під час пологів, містять стовбурові клітини. Ті, що, за чутками, допомагають зберігати вроду багатьом літнім акторам і співачкам, які у 75 виглядають на сцені не гірше 30–літніх. Уже майже 50 років ці клітини застосовують для омолодження. Звичайно, в «антивіковій терапії» використовують їх разом із фізіотерапевтичними процедурами, косметологічними засобами, дієтологічними рекомендаціями… Втім, стовбурові клітини здатні сповільнювати процеси старіння найбільш ефективно.

Вони з'являються в момент зачаття дитини — саме з них під час вагітності «виростають» усі органи, тканини та клітини малюка. Однак із віком кількість стовбурових клітин неухильно зменшується, цим пояснюється уповільнення процесів загоєння ран у старечому віці, тривале зрощення переломів, збільшення ймовірності травм і виникнення низки хронічних захворювань.

При введенні пацієнту ці живі стимулятори забезпечують потужне оновлення біологічних структур, нормалізують обмінні процеси, імунний статус, активізують протипухлинні фактори. Саме на цій ідеї й базуються технології, які мають подовжити тривалість людського віку.

Навіть батько медицини Гіппократ використовував плаценту породіль для зцілення від ран.

Нещодавно стало відомо, що найбагатша людина в світі Джеф Безос підтримав загадковий стартап із Кремнієвої долини, що працює над темою «вічного життя». Ексцентричний мільярдер увійшов до групи відомих інвесторів компанії Altos Labs, яка заснована на початку цього року російським мільярдером Юрієм Міллнером і експериментує з так званою технологією біологічного репрограмування. За словами дослідників, вони намагаються відновити всі клітини до стану стовбурових, даючи змогу їм зцілюватися і регенеруватися. Потенційно це може подовжити життя людини аж на 50 років.

Утім, уже тепер науковці використовують стовбурові клітини як будівельний матеріал для «вирощування» органів, регенерації шкірного покриву після опіків, а ще — для лікування багатьох захворювань.

Біоматеріал збирають безпосередньо у пологовому будинку після того, як перерізали пуповину, і це нічим не загрожує ні малюкові, ні його мамі. Далі кров у спеціальному контейнері перевозять у лабораторію кріобанку, де проводять спеціальну її обробку: заморожують у рідкому азоті за температури мінус 196 градусів за Цельсієм. У цьому середовищі вона може знаходитися і 10, і 100 літ.

На жаль, популярність такої процедури в Україні далека від темпів поширення її в ЄС і США. У нас перший банк пуповинної крові з'явився лише у 2003 році, у Штатах — у 1992-му, а в Європі — у 1997-му.

Не для краси, а задля порятунку

Для простих смертних дороговартісні процедури з омолодження навряд чи скоро будуть доступними. А ось від біди, на жаль, не застрахований ніхто, тому завжди варто бути завбачливим.

Ось і у Луцьку щомісяця декілька породіль виявляють бажання зберегти пуповинну кров. Акушерка збирає біоматеріал, і в сумці–холодильнику його транспортують до Києва. Завідувачка Центру планування сім’ї Луцького пологового будинку Лариса Шендибило розповідала:

— Я знаю таку подружню пару, яка завагітніла для того, аби стовбуровими клітинами вилікувати старшу дитину. Якби вони зберегли пуповинну кров першого разу, проблем було б менше. Це не коштує непомірно великих грошей і є певною гарантією на майбутнє.

На сьогодні трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин — «золотий стандарт» і єдиний метод лікування низки вроджених та злоякісних захворювань крові, серед яких лейкози та лімфоми. Тільки від онкогематологічних недуг у світі врятовано десятки тисяч життів завдяки використанню пуповинної крові, яка є багатим джерелом стовбурових клітин, нарівні з кістковим мозком.

Існують спеціальні медичні установи, які діляться на донорські регістри та банки крові. Перший тип підбирає стовбурові клітини тим, хто потребує трансплантації та звернувся із запитом. Але задовольняють заявку лише в разі виявлення сумісного матеріалу, тому чекати можна роками. Другий — спеціалізується на зберіганні біоматеріалу, який батьки передали самостійно, уклавши за певну плату договір про зберігання. Він може знадобитися не тільки особі, від якої взятий при народженні, але і її близьким родичам.

Відомо, що препарати стовбурових клітин пуповинної крові офіційно дозволені МОЗ України для лікування важких випадків панкреонекрозу та критичної ішемії кінцівок. Тривають клінічні випробування їх у схемах терапії судинних ускладнень цукрового діабету, захворювань серця, опорно–рухового апарату, печінки, також досліджують їх використання при неврологічних недугах.

Нещодавно ЗМІ повідомили, що українські вчені домоглися прориву у відновленні легень, уражених коронавірусною інфекцією, методом введення стовбурових клітин.

Але з чого тут дивуватися, якщо навіть батько медицини Гіппократ використовував плаценту породіль для зцілення від ран?

Оксана КРАВЧЕНКО.

Читайте також: 13-­річний хлопець із любешівського села Зарудчі має нове серце.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel