Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Якщо хочете милуватися навесні цибулинними – посадіть їх ще до зими

Для більшості цих квітів діє одне правило: глибина лунки дорівнює потрійній висоті цибулини.

Фото із сайту tdazovcable.kiev.ua.

Якщо хочете милуватися навесні цибулинними – посадіть їх ще до зими

Значну кількість цих квітів висаджують саме восени, щоб вони почали цвісти вже за першого тепла. Якщо зробити це з інтервалом 5–7 днів, навесні отримаєте клумбу, яка квітуватиме місяць, а то й довше, при цьому можна використовувати цибулини одного виду та сорту. Отож, яких правил потрібно дотримуватися

При виборі місця необхідно відразу враховувати декілька аспектів: ділянка має бути на сонці, захищеною від вітру; земля – пухкою і поживною, не перешкоджати просочуванню води. Цибулини перед укоріненням оглядають, видаляють гнилі й засохлі, потім пів години протруюють у рожевому розчині марганцівки, після чого трохи просушують і висаджують на клумби. Глибина ямки – 3 висоти насіннєвого матеріалу, це правило діє для більшості цибулинних. Відстань – від 5–10 до 20 см залежно від величини самих рослин. Увага: не вносьте свіжий або напівперепрілий гній. Цибулини можуть захворіти та загинути.

Гіацинти – найбільш теплолюбні серед тих квітів, які висаджують на зиму. На півночі України вони можуть промерзати, особливо при неправильній посадці. Восени гіацинти садять приблизно за три тижні до настання перших заморозків. Їх не можна вирощувати на низинних ділянках із мокрим ґрунтом.

Цибулини перед укоріненням оглядають, видаляють гнилі й засохлі, потім пів години протруюють у рожевому розчині марганцівки, після чого трохи просушують і висаджують на клумби.

Глибина лунки залежить від розміру цибулин, ідеальна – від 15 до 20 см. За сухої погоди можна пролити дно ямки розчином марганцівки. Взимку клумби з гіацинтами додатково вкривають снігом або ялиновим гіллям.

Тюльпани – найпопулярніші весняні квіти, зокрема, завдяки величезному різноманіттю сортів і забарвлень. Восени їх висаджують задовго до заморозків, адже необхідно дати час на укорінення до настання холодів – приблизно 3–4 тижні. У північних областях – у вересні-жовтні, на півдні – у жовтні-листопаді.
Але не варто і занадто рано садити, адже це може спровокувати початок розвитку рослин. Лунки слід робити глибиною 15–16 см. Якість цвітіння наступної весни безпосередньо залежить від стану цибулин: після викопування їх треба промити, знезаразити, просушити і зберігати у провітрюваному прохолодному місці в паперових або полотняних мішках.

Нарциси висаджують на глибину, яка дорівнює потроєній висоті самої цибулини (середні показники – від 15 до 20 см). Чим довше плануєте вирощувати ці квіти на одному місці, тим більшу відстань між ними слід залишати. Максимальний термін без пересадки – 5 років, після чого материнський кущ потрібно викопати й розділити.

Восени нарциси висаджують за три тижні до настання заморозків. Попередньо їх знезаражують, на дно лунки або траншеї насипають великозернистий пісок, який проливають розчином марганцівки. Цибулини обережно вдавлюють у піщану основу, після чого засипають пухким ґрунтом.

Крокуси посадку крокусів проводять за 2–3 тижні до настання морозів. Глибина ямок – 5–7 см. У всьому іншому їхня посадка не відрізняється від решти цибулинних.

Софія В’ЯДАЧ

За матеріалами domicad.com.ua, zaxid.net.

Реклама Google

Telegram Channel