«Ой гарбузе ти перістий, із чим тебе будем їсти?» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.30 € 30.83
«Ой гарбузе ти перістий, із чим тебе будем їсти?»

Готуйте супи й печені, запіканки й котлети, деруни й оладки, кекси і пироги, желе і соки... І нехай усім смакує!

Фото із сайту agronews.bg.

«Ой гарбузе ти перістий, із чим тебе будем їсти?»

Скуштуйте! Зараз, у сезон цього надзвичайно корисного овоча, це питання, як ніколи, актуальне. І традиційне «Миска пшона, шматок сала – от до мене вся приправа» – то далеко не єдина правильна відповідь. Адже, окрім звичної каші, з гарбуза готують безліч смачних наїдків: від ніжних крем-супів із додаванням цибулі, часнику, грибів, імбиру тощо до найрізноманітніших солодощів. А що вже варіантів поєднання його у других стравах – то їх не злічити... І навіть якщо ваші рідні «принципово» проти цього овоча («Нехай його кози їдять!» – нерідко люблять казати чоловіки.) – не сперечайтеся: хай думають, що гарбуз не входить у їхній раціон. :) А ви готуйте супи й печені, запіканки й котлети, деруни й оладки, кекси і пироги, желе і соки... І нехай усім смакує!

А ви знали, що...

У природі налічується понад 50 видів гарбузів. Усі вони поділяються на кормові, столові, посудні та декоративні. Родичами гарбуза є кабачки, огірки і кавуни.

У гарбузових бутлях киргизи зберігають кумис – у таких посудинах він довго не псується.

Перші американські поселенці зрізали верх гарбуза, виймали з нього насіння, наповнювали молоком, спеціями і медом, а потім запікали в гарячому попелі.

Китайці вважають гарбуз потужним талісманом, що вбирає в себе всю енергію зла і охороняє людину.

 

Суп-пюре «Смак осені»

 

 Інгредієнти: 400 г гарбуза, 5 середніх картоплин, 1 цибулина, 2–3 помідори, 1 куряче філе, 1 плавлений сирок, 50 г вершкового масла, 250 г жирних вершків, сіль та спеції до смаку, зелень кропу та петрушки.

Приготування. Курятину зварити до напівготовності. Гарбуз, картоплю і цибулю почистити, нарізати на великі кубики та обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Потому залити овочі бульйоном на 5 сантиметрів вище суміші, довести до кипіння, додати приварене м’ясо і тушкувати на слабкому вогні 35–40 хвилин (до м’якості всіх продуктів). За 15 хвилин до кінця варіння вкинути помідори, попередньо ошпаривши їх окропом і знявши шкірку та розрізавши на четвертинки. Затим перебити все блендером до стану пюре, знову поставити на вогонь і поступово додавати плавлений сирок, помішуючи, щоб він розчинився. Влити вершки, посолити й поперчити і довести до кипіння. При подачі можна прикрасити зеленню, подавати із сухариками або грінками.

Гарбузово-грибний суп

Інгредієнти: 200 г грибів, 200 г гарбуза, 1 цибулина, корінь петрушки, 2 картоплини, 1 помідор, 5 скл. води, 2 ст. л. олії, зелень, сіль, перець — ​до смаку.

Приготування. Гриби й цибулю нарізати невеликими кубиками, корінь петрушки подрібнити, все змішати та спасерувати на олії. Гарбуз і картоплю нарізати брусочками, залити гарячою водою та варити 10 хвилин, потому добавити спасеровані овочі та гриби, нарізані шматочками помідори, посолити, поперчити і варити до готовності. При подачі посипати посіченою зеленню.

nullSandra Pascual / Cuisine Addict

 Соковита печеня в гарбузі

Інгредієнти: 1 гарбуз, 1 кг баранини або яловичини (м’якоті), 50 г вершкового масла, 2–3 червоні цибулини, 4–6 помідорів, цукор, сіль, зіра — ​до смаку, зелень за бажанням.

Приготування. Вибрати великий стиглий гарбуз, вимити, зрізати верхівку, через отвір видалити все насіння і волокнисту м’якоть. Усередині вичищений гарбуз змастити маслом, прикрити «кришкою» і поставити на пів години в духовку, розігріту до температури близько 200 градусів. За цей час приготувати начинку. М’ясо нарізати маленькими шматочками й обсмажити у сотейнику з розтопленим маслом, посипати зірою, додати нарізану півкільцями цибулю і тушкувати протягом 15 хвилин. Помідори ошпарити, зняти з них шкірку, подрібнити і додати до м’яса. Посолити, всипати трохи цукру, якщо вам не до вподоби кислуватий смак страви. Тушкувати ще пів години, потім притрусити зеленню і вимішати. Перекласти цю начинку у спечений гарбуз і знову поставити його в духовку на 20 хвилин. Далі — ​ефектна подача, що справить особливе враження на гостей. Розкладати частування потрібно великою ложкою, захоплюючи м’якоть зі стінок гарбуза.

Деруни «Особливі»

Інгредієнти: 5–6 картоплин, 300 г гарбуза, 3 яйця, 150 г твердого сиру, сіль, перець, 0,5 ч. л. карі (або інших улюблених спецій), борошно, олія для смаження.

Приготування. Очищену картоплю, гарбуз і сир потерти на тертці з великими отворами, додати яйця, спеції, посолити, поперчити і добре вимішати. Борошно підсипати поступово, тісто повинне мати консистенцію густої сметани. Картопляно-гарбузову масу ложкою викладати на гарячу сковорідку з розігрітою олією і смажити з обох боків спочатку на сильному вогні до утворення золотистої скоринки, а потім на меншому доводити до готовності. Подавати страву зі сметаною або улюбленим соусом.

Ситна запіканка

Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 500 г картоплі, 1 кабачок, 1 цибулина, 200 г бекону, 50 г твердого сиру, 200 мл молока, 2 ст. л. майонезу, 1 ст. л. олії, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець та сіль за смаком.

Приготування. Гарбуз і кабачок очистити від насіння і шкірки й потерти на крупній тертці. Картоплю почистити і покраяти тонкими кружальцями. Цибулю дрібно порізати. Скибочки бекону трохи обсмажити на сковороді, потім додати цибулю і підрум’янити. Змішати молоко, майонез, спеції, посолити і перемішати. Деко змастити олією і викласти інгредієнти пластами у такій послідовності: гарбуз, кабачок, картопля, цибуля з беконом. Залити молочною сумішшю і запікати у розігрітій до 180 °C духовці протягом 45–50 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипати страву тертим сиром.

Гарбузово-морквяні котлети на пару

Інгредієнти: середній гарбуз, 3 морквини, 1 яйце, 2 ст. л. манки, 0,5 скл. молока, 1 ст. л. цукру, сіль, оливкова олія.

Приготування. Гарбуз і моркву натріть на крупній тертці. Припустіть терту моркву в молоці, доведіть до готовності, додайте гарбуз і манку, перемішайте і варіть іще протягом 10 хвилин. Коли маса охолоне, додайте туди яйце, цукор і сіль, добре вимішайте. З отриманого тіста сформуйте котлети, збризніть їх оливковою олією і помістіть у пароварку на 20 хвилин.

Пиріг із гарбузом, цибулею і сиром

Інгредієнти: 2 листи листкового бездріжджового тіста, 300 г гарбуза, 150 г сиру твердого (або сулугуні), 1 цибулина, 1 яєчний жовток, оливкова олія, сіль.

Приготування. Гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками, скропити 2 ложками оливкової олії. Розігріти сковороду-гриль та обсмажити шматочки з обох боків до готовності. Цибулю покраяти тонкими півкільцями і в окремій сковороді обсмажити на оливковій олії. Сир натерти на крупній тертці. Форму застелити папером для випічки. Попередньо розморожене тісто злегка розкачати у прямокутники й укласти один на деко. На нього, відступаючи трохи від країв, викласти цибулю та скибочки гарбуза, зверху посипати тертим сиром. Другим листом тіста накрити зверху, щільно притиснувши краї. Жовток посолити, злегка збити, змастити ним пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи. Випікати в розігрітій духовці 30 хвилин.

Соковита сирно-гарбузова запіканка з чорносливом і родзинками

Інгредієнти: 0,5 скл. світлих родзинок, 60 г чорносливу, 1 велике яйце, 300 г кисломолочного сиру, 1 скл. жирних вершків, 1 ст. л. крохмалю, цукор до смаку, 0,5 кг м’якоті гарбуза.

Приготування. Гарбуз порізати невеликими тонкими скибочками, залити водою і відварити до напівготовності. Сухофрукти промити і ошпарити окропом, через 5–10 хвилин зцідити, обсушити, дрібно порізати чорнослив. У мисочці змішати вершки зі збитим яйцем, сиром, крохмалем і цукром, ретельно перемішати. Форму змастити маслом, посипати сухарями або манкою. Скибочки гарбуза викласти на дно, поверх нього рівномірно висипати сухофрукти і залити сирно-вершковою масою. Духовку прогріти до 200 градусів і поставити в неї запіканку на 35–40 хвилин.

До речі. Пропорції сухофруктів можна змінювати довільно, як і склад суміші, але не кладіть їх значно більше зазначеного, бо все ж гарбузовий смак повинен відчуватися. Якщо вам не подобається різкуватий смак чорносливу, замініть його ніжнішою курагою.

Оладки «До чаю»

Інгредієнти: 400 г гарбуза, 1 яблуко, 2 яйця, 1 склянка борошна, 0,5 склянки кефіру, 2 ст. л. цукру, 3–4 ст. ложки олії, на кінчику ножа кориці, сіль за смаком.

Приготування. Яблуко і гарбуз натріть на тертці з великими отворами. Збийте яйця з цукром, сіллю та корицею, влийте кефір, всипте борошно і перемішайте. Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз вимішайте. Ложкою акуратно викладайте тісто на розігріту сковороду з олією. Смажте оладки на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4–5 хвилин. Вийнявши зі сковороди, помістіть їх на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.

Запіканка «Золотиста зебра»

Інгредієнти: для сирного тіста — ​1 ст. л. (з чубком) кукурудзяного крохмалю, 25 г маку, 100 г цукру, 2 яйця, 500 г сиру; для гарбузового шару — ​цедра 1 апельсина, 1 ст. л. крохмалю, 0,5 скл. цукру, 2 яйця, 800 г гарбуза; для заливки — ​1 яйце, 1 ст. л. цукру, 120 мл сметани, 150 грамів гарбузового пюре.

Приготування. Мак залити окропом і протягом 15 хвилин проварити при помірному кипінні, потому вимкнути вогонь і акуратно зцідити рідину, а мак перекинути в сито, щоб позбутися залишків вологи. У чашу блендера викласти сир, всипати цукор, збити до однорідності, додати крохмаль, яйця, мак і знову ретельно збити. Гарбузову м’якоть очистити від волокон і шкірки, порізати на шматки і запекти в духовці при помірному нагріванні, злегка змастивши маслом деко. Залежно від щільності м’якоті на це знадобиться до 20 хвилин. Після охолодження перекласти скибочки в марлю, складену в кілька шарів і добре відтиснути вологу. Для запіканки потрібно 0,5 кг гарбузового пюре, необхідну кількість покладіть у вимитий блендер, додайте яйце, цукор, апельсинову цедру, крохмаль і на малих обертах перемішайте.

Дно роз’ємної форми (діаметром 20–25 см) застелити кулінарним пергаментом, стінки і папір щедро змастити маслом. У центр форми по черзі викладати обидва тіста (2–3 ложки сирного, 2–3 ложки гарбузового, знову сирне і т. д.) 

— ​пластами, поки обидві маси закінчаться, а у формі утвориться гірка. Візьміть ємність двома руками й акуратно постукайте денцем об стіл, щоб маса рівномірно розійшлася по всьому об’єму. Поставте запіканку в розігріту духовку на 50 хвилин. Тим часом гарбузове пюре, що залишилося, змішайте зі сметаною, яйцем і цукром. Наприкінці запікання вийміть форму з духовки, влийте в неї заливку і запікайте ще 7–8 хвилин. Залиште десерт у формі до повного остигання, тільки потім її зніміть.

Мармелад «Сонячний»

Інгредієнти: 1 скл. цукру, 0,5 л кип’яченої води, 0,5 кг м’якоті гарбуза (мускатного або цукрового), 3 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цукрової пудри.

Приготування. Поріжте гарбуз кубиками, залийте водою і зваріть до м’якості. Далі протріть через сито, викладіть в іншу каструлю, засипте цукром. Перемішайте масу і підігрійте на слабкому вогні. Додайте лимонний сік і варіть до загустіння, поки мармелад буде падати шматками зі столової ложки. Викладіть масу на застелене пергаментом деко, пласт має бути завтовшки близько 1 см. Залиште на 10–12 годин до повного загустіння. Наріжте на шматочки і посипте цукровою пудрою.

Коктейль «Осінній ноктюрн»

Інгредієнти: 50 г гарбуза, 1 великий апельсин, 1 банан, 40 г ванільного морозива.

Приготування. Розрізати апельсин навпіл, вичавити сік. Банан очистити, нарізати скибочками. Гарбуз покраяти шматочками. Усі інгредієнти скласти в блендер і збити до однорідної консистенції.

 

Анекдоти до теми

В Україні здавна існував звичай: відмовляючи хлопцеві, який сватався до дівчини, давали йому гарбуза... Тож якщо везучі хлопці восени отримували кохану дружину, то розумні – по кілька тонн прекрасних овочів.

:) :) :)

Зі щоденникових записів молодої господині: «Наближається друга річниця нашого сімейного життя. Чоловік досі вважає, що він не їсть гарбуза і цибулі».

:) :) :)

Мама-бухгалтер вперше читає чотирирічній доньці казку про Попелюшку. Дівчинка зачарована історією, особливо перетвореннями, які стаються завдяки феї. Раптом вона запитує: «А коли гарбуз стає золотою каретою, це треба записувати як дохід чи як збільшення вартості майна?».

 

 А ви знали, що...

Індіанці смажили скибочки овоча на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза виготовляли килимки. У Латинській Америці з нього робиться майже все — ​від парканів до посуду.

Цей овоч допомагає лікувати туберкульоз, цукровий діабет, закрепи і жовчнокам’яну хворобу.

При застуді або ангіні корисно пити гарбузовий сік для підвищення імунітету й ефективного лікування горла.

Наші предки здавна використовували насіння цього овоча для профілактики гельмінтів (глистів).

Читайте також:Круті перці і смачні


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.