Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Донором для людини стала свиня

Нічого собі!

Фото ratusha.if.ua

Донором для людини стала свиня

У медичному закладі при Нью-Йоркському університеті вперше в історії людині успішно пересадили нирку генно-модифікованої свині

Цей експеримент провели на хворій жінці з гострою нирковою недостатністю, у якої вже помер мозок, але інші органи продовжували функціонувати завдяки апаратам життєзабезпечення. Операцію здійснили після дозволу рідних пацієнтки.

Протягом трьох днів нова нирка була прикріплена до кровоносних судин жінки ззовні тіла, що давало можливість краще спостерігати за її роботою. Орган виконував усі необхідні функції, кажуть дослідники.

Раніше пересадка нирок від тварин була неможливою через відторгнення чужорідних тканин. Цю ситуацію допомогли виправити вчені.

Раніше пересадка нирок від тварин була неможливою через відторгнення чужорідних тканин. Цю ситуацію допомогли виправити вчені.

Генетично модифікований вид свиней у грудні 2020 року схвалило управління з контролю за продуктами та ліками США для використання в якості їжі для осіб із алергією на м’ясо та як потенційний інструмент для терапії людини.

Успішний експеримент із пересадки нирки від тварини відкриває можливість для транс­плантації таких органів. Почати планують із пацієнтів на останніх стадіях ниркової недостатності. У США майже 107 тисяч хворих у черзі на трансплантацію органів, у тому числі більше 90 тисяч очікують нирки в середньому три–п'ять років.

Марія КАЩУК.

Реклама Google

Читайте також: В Україні продовжують казитися ціна на бензин.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel