Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Коли Жозефіна застукала чоловіка з іншою, він… (Розумна вікторина)

І скажіть, що ці шматки не подібні на береги Корсики?

Фото із сайту 100.menu.

Коли Жозефіна застукала чоловіка з іншою, він… (Розумна вікторина)

…швиденько відповів: «Ділюся рецептом… смаколика, який придумав сам», — і тут же продиктував його

Але перед тим, як ви дізнаєтесь про Жозефіну та її чоловіка, за правилами нашого інтелектуального конкурсу, я маю оголосити ще раз саме запитання, аби новачки гри, тобто ті, хто вперше тримає в руках «Цікаву газету на вихідні», легко могли влитися до нашого гурту тих, хто любить перетворювати знак «?» на знак «!»

«Гарбуз із секретом» — 39 (2021)

Одна із відомих українських телеведучих програми «Орел і решка», дивлячись на краєвиди цього острова в Середземному морі (на фото), заявила, що він їй нагадує… одну цікаву популярну страву. Саме її ми і заховали.

Прочитала — і зразу ж з’явилося відчуття, що я це чула і маю це знати.

 

 Що знаходиться у гарбузі?

Для того, щоб озвучити відповідь, я просто процитую довгожданий лист від пані Тетяни Репетило із села Гуляйполе Звенигородського району Черкаської області.

«Прочитала — і зразу ж з’явилося відчуття, що я це чула і маю це знати. Дуже люблю дивитися різні пізнавальні передачі, в тому числі і «Орел і решку», — зазначила пані Тетяна. — Цих телепрограм бачила немало і в різний час, адже «Орел і решка» в ефірі з 2011 року. Тому всього запам’ятати практично неможливо. Проте для себе зрозуміла, що передивитися всі сезони, а їх 25, і всі випуски — 525 серій, нереально через брак часу, тому я повинна просто пригадати, витягти інформацію з пам’яті. Зізнаюся, сходила до дядька Гугла і подивилася, скільки островів є в Середземному морі. Виявилося, що їх таки досить багато і вибирати є з чого. ☺ Отож, час від часу у голові прокручувала різну інформацію про країни, моря та острови, але нічого путящого на пам’ять не приходило. Так тривало до сьогодні, коли я нарешті згадала. Однією з ведучих «Орла і решки» була Настя Коротка і вона, пропливаючи на яхті повз французький острів Корсика, сказала приблизно так: «Для когось ці неприступні скелі схожі на величезні айсберги, а для мене — на гігантський розрізаний торт «Наполеон».

Перевірила. 6–й сезон із ведучою Настею Короткою під назвою «Курортний і серія «Корсика» таки був. Не передивлялася, не було часу — повірила сама собі на слово. ☺

Ця страва, торт «Наполеон», дійсно цікава і популярна в багатьох країнах, хоч і має різні назви. Наприклад, в Італії та Франції — «Millefeuille»(1000 шарів), Великобританії — «Vanilla Slice», Бельгії і Нідерландах — «Tompoes»… Згідно з опитуваннями, проведеними Міжнародною Асоціацією кухарів, «Наполеон» займає перше місце серед найбажаніших і найулюбленіших тортів людей різних національностей і різного віку. Це смаколик, який складається з тонесеньких шарів листкового тіста, просочених ніжним вершковим кремом. Майже кожна господиня має свій власний секретний рецепт приготування цього десерту, проте мало хто знає, що насправді істинний рецепт й історія появи його невідомі.

Одна з версій передбачає зв’язок між назвою торта і перемогою росіян над Наполеоном у 1812 році. Ще одна — десерт придумав сам Наполеон Бонапарт, коли його дружина Жозефіна застала за фліртом зі своєю фрейліною, якій він щось грайливо та інтимно шепотів на вушко. «Ділюся рецептом торта, який придумав сам», — сказав Наполеон і тут же швиденько його вигадав. Придворний кухар випадково почув про цей рецепт і приготував. Виявилося, що це шедевр. Інша версія — назва пішла від Неаполя. Тобто, це італійський смаколик, назва якого має дивний французький акцент.

Але в цьому тортику, на мою думку, головне не походження, а смак. Отже, в гарбузі — торт «Наполеон».

Кльово, пані Тетяно! За те, що зробили за мене роботу, ви стаєте володаркою 150 гривень. А якщо точніше, то такі призові отримаєте за найкращу історію пошуку відповіді.

Крім Тетяни Репетило, по заліковому балу ми зарахували ще 2 нашим учасницям, які також впоралися із завданням про торт «Наполеон», — Марині Бурчак із міста Кременчук Полтавської області й Віті Бобко із села Затурці Володимир–Волинського району Волині.

Переможницям — гучні оплески, а нам час оголошувати нове завдання.

Читайте також: Гарбуз із секретом: «И вновь продолжается бой...» (Розумна вікторина).

«Гарбуз із секретом» — 43 (2021)

Завдяки винаходу цього чоловіка люди отримали можливість робити те, що й ангели. Принаймні, сам він робив таке порівняння.

Ідеї цього пана у ХХ столітті нагадують грандіозні плани Ілона Маска у ХХІ. Проте від намірів жити в його раю, куди він закликав і демонстрував на власному прикладі, людство майже відмовилося, бо це нібито дуже затратно… Хоч і пробували.

Чиє фото знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 12 листопада тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Око», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Реклама Google

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Зробіть щеплення — не випробовуйте долю!!!

І передплатіть на наступний рік «Цікаву газету на вихідні». Бо хто нас читає — той виграє! Не вірите? Читайте сторінку №3 нинішнього номера!

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel