Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Не план керує нами, а ми — планом

Ставити собі завдання теж треба вміти.

Фото зі сайту: certificant.org.

Не план керує нами, а ми — планом

«Сійся-родися жито-пшениця, на щастя, на здоров’я, на Новий рік, щоб вам вродило краще ніж торік». Напередодні Нового року частіше, ніж у будь-які інші періоди нашого життя, виникають думки про те, як ми живемо і як хотіли б жити, і що би хотіли змінити. Тож і бажаємо собі, рідним та друзям отого «кращого, ніж торік»

Психологи ж кажуть: наше життя – в наших руках і радять підбивати підсумки минулого року і планувати прийдешній. Тож у грудні вже треба скласти список завдань на майбутнє. Зізнаюся, кілька останніх літ писала свій план, але виконати його ніколи не вдавалося навіть наполовину. Так років зо сім переносився візит до стоматолога, з грудня у грудень переписується пункт «сісти за кермо автомобіля». План схуднути був близький до виконання: позбувшись за кілька місяців 16 зайвих кілограмів, за наступні кілька мусила повернути цей пункт у мій новорічний список. Зате параграф «ремонт» незаплановано вписався у річний графік, як тільки з водопровідної труби пробився назовні струмінь води. До речі, знайшлися і засоби, і час на ліквідацію надзвичайної ситуації та реалізацію того, що давно назріло, але не було зазначено на папері.

Бо, власне, суть планування якраз в тому, щоб стимулювати себе до дій.

На думку спеціалістів, ставити собі завдання теж треба вміти. Якщо не реалізували задумане – значить, зробили щось не так або ж не врахували власні пріоритети. «План, який неможливо змінити, – поганий план», – казав римський поет Публій Сір. Тож засмучуватися не варто, якщо справи пішли не так, як мріяли, краще проявити гнучкість. Ну і, звичайно, «треба нахилитися, щоб з криниці води напитися», тобто докласти зусиль до того, щоб задумане виконати. Бо, власне, суть планування якраз в тому, щоб стимулювати себе до дій. Якщо такого бажання нема, не варто складати жодних планів, списків, очікувань.

Можна жити відповідно до всім відомого вислову «Аби не гірше». Пливти за течією завжди легше. А доля щось підкине в сіру буденність – чи ремонт, чи вимушений візит до стоматолога. Повірте, знайдуться тоді і гроші, і час на вирішення цих проблем. Щоправда, коштуватимуть трохи більше, ніж би ці роботи виконувалися за планом. А ще тут визначальним буде сприйняття ситуації, тож пам’ятайте: в оптимістів здійснюються мрії, а в песимістів – страхіття.

Telegram Channel