Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Якщо твій син – «Оксанович». Колонка Оксани Коваленко

Фото: Рівне1.

Якщо твій син – «Оксанович». Колонка Оксани Коваленко

– Мам, налий компоту. Тільки не кажи, щоб тато це робив. Бо я хочу компоту від тебе!

Зараз причепливість мого найменшого сина потроху тане. Усе-таки скоро шість. Але ще пів року тому він уперто не бажав, щоб йому допомагав хтось інший, окрім мене. Знайти рукавички, разом помалювати, застебнути рукави сорочки, почитати книжку, пограти в шахи. Іноді, коли мала нагальну справу, неможливість поділитися зі старшими дітьми чи чоловіком таким «привілеєм» була жахливою. Мої домашні тільки підсміювалися над «святим», але обтяжливим зв’язком, а найгірше – почали звикати, що їх це не стосується (і вже навіть не пропонували малому альтернативу, що я сприймала як підтримку). Збоку це все справді видавалося веселим: малого навіть охрестили «Оксановичем». Я тривожилася не дуже, бо точно така ж історія була з моїм первістком. 20 з гаком років тому я з тим справилася. Недавно ж знайшла пояснення цьому поширеному явищу.

Син або донька вміють формувати міцні зв’язки. А це допомагає бути щасливим.

Британська психотерапевтка з 20-літнім досвідом роботи Філіппа Перрі у виданні «Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку» пише, що для дитини природно віддавати перевагу комусь одному з батьків чи найближчих родичів перед іншими вихователями. Як вона вважає, бути «причепою» означає, що син або донька вміють формувати міцні зв’язки. А це допомагає бути щасливим.Цитую Філіппу Перрі: «Що надійніше дитина почувається у зв’язку з вами, то легше їй буде відокремитися від вас, щоб утворювати міцні зв’язки з іншими. Але лише тоді, коли вона буде до цього готова». Справді, готовність у кожного різна: одна дитина відчує себе повністю незалежною ближче до 5-літнього віку, друга, як мій син, – у 6. Усі ми різні, тому одні й ті ж стадії розвитку проживаємо у своєму темпі. (Перші слово, кроки, вірш напам’ять – у кожного у свій час).

У Філіппи Перрі є ще одне дуже глибоке твердження, яке хочеться поширювати: «Що більше позитивної енергії ви вкладете у свою дитину на самому початку, то менше сил знадобиться вкладати в неї надалі».

Маєте свої відкриття, як комфортно спілкуватися з дітьми, – діліться. Наші адреси:[email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016,м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО, мама

Читайте також: Колонка мами 4-х дітей: «Як не втратити віру в себе».

Реклама Google

Telegram Channel