Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
«Запас біди не чинить»: підбірка найкращих рецептів консерв

Кілька таких слоїчків мусить бути в комірчині про всяк випадок.

Фото realist.online.

«Запас біди не чинить»: підбірка найкращих рецептів консерв

Ця приказка, яку й ви, напевне, не раз чули від своїх бабусь, нині як ніколи актуальна. Адже в умовах, коли через ракетні обстріли окупантами нашої енергетичної інфраструктури нерідко залишаємося без води й електрики, мусимо мати в комірчині готові продукти, якими зможемо нагодувати рідних. Серед таких – тушкованка. Приготувати її не так складно, як може здатися на перший погляд. Маємо надію, що котрийсь із цих рецептів і вам стане у пригоді

Зі свинини

Інгредієнти: 1 кг свинячої грудинки, 120 г солі, 1 л води; на кожну банку – по 2 рові листки, 2 зубчики часнику, 2 горошини чорного перцю. Вихід – 2 півлітрові банки.

Приготування. Миємо свинину і ріжемо порційними шматочками, щільно складаємо м’ясо в попередньо вимиті й висушені слоїки. В кожну банку кладемо перець, часник, лавровий лист. У киплячій воді розчиняємо сіль і заливаємо окропом м’ясо, накриваємо слоїки кришками. На дно широкої каструлі кладемо рушник, ставимо банки, заливаємо теплою водою по вінця і стерилізуємо з моменту закипання 2 годи- ни. Потому закручуємо кришками, перевертаємо слоїки і залишаємо остигати. Зберігати такі заготовки слід у прохолодному місці – в холодильнику або в підвалі. До речі. За власним уподобанням може- те додати в тушковане м’ясо свої улюблені спеції.

З перловкою і м'ясом

Інгредієнти: 1,5 кг м’яса, 600 г перлової крупи, 600 г сала, 1 цибулина, 3 ч. л. солі, перець та спеції. Вихід – 6 банок по 0,5 л.

Приготування. Дрібно ріжемо сало, обсмажуємо його на сковороді (якщо ви не любите сала, то можна взяти рафіновану олію). Цибулю, покраяну дрібними кубиками, обсмажуємо, додаємо терту моркву і кілька хвилин тушкуємо все разом. М’ясо (можна брати будь-яке, навіть куряче) ріжемо невеликими шматочками, у мисці змішуємо з промитою перловкою, салом та обсмаженими овочами, солимо, перчимо, перемішуємо і розкладаємо в банки, не до самого верху. Заливаємо водою, протикаємо вміст слоїка, якщо потрібно – доливаємо. Накриваємо кришками і ставимо банки в каструлю, застеливши її дно рушником, і заливаємо водою майже під кришку. Коли закипить, варимо 3,5–4 години, періодично підливаючи воду. Потому закатуєм, укутуємо і залишаємо до остигання.

Рибу помийте, почи- стіть, викиньте нутрощі, відріжте голову, хвіст й покрайте на середні шматочки.

Сало-«п'ятихвилинка» в розсолі

Інгредієнти: 1 л води, 200 г солі, 4 кг сала. Вихід – 3 літрові банки.

Приготування. Для маринаду змішу- ємо воду з сіллю, доводимо до кипіння. Сало (можна брати з м’ясним прошар- ком) ріжемо на шматки й укладаємо в чисті банки. На кожен слоїк кладемо по 3 зубчики часнику, 1 лавровому листку, по кілька штук чорного і запашного перцю. Заливаємо гарячий маринад, накриваємо кришками і стерилізуємо в каструлі протягом 2 годин з моменту закипання. Закручуємо кришки, перевертаємо і залишаємо до повного охолодження. Щоб сало добре застигло, охолоджені банки ставимо в холодильник, потому переносимо на зберігання в підвал або в комору. До речі. Якщо готуєте сало влітку, то додавайте 200 г на 1 л води, взимку ж до- статньо 170–180 г солі.

Консерви із щуки

Інгредієнти: щука, 2–3 лаврові лист- ки, 3–4 горошини чорного перцю, сіль, приправи до риби, соняшникова олія.

Приготування. Рибу помийте, почистіть, викиньте нутрощі, відріжте голову, хвіст й покрайте на середні шматочки. Складіть їх у миску, всипте солі, перцю, приправ і залиште на 1,5 години. У простерилізовані банки покладіть перець горошком і лаврові листки, викладіть шматочки щуки й щільно закрийте горловину шматком фольги. У духовку на решітку помістіть слоїки з рибою, а знизу поставте деко з водою й увімкніть на температуру 150°С. Слідкуйте, якщо вода буде кипіти, збавте температуру до 100°С й залиште тушкуватися на 5 годин. Зніміть з банок фольгу й влийте в кожну з них киплячу олію, щоб риба була повністю покрита, накрийте криш- ками й відправте ще раз у духовку на 30 хвилин. Потому закатайте металевими кришками, вкрийте теплою ковдрою й залиште банки охолоджуватися.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel