Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
«А ви коли будете святкувати Різдво: 25 грудня чи 7 січня?»

Свято наближається.

Фото з відкритих джерел.

«А ви коли будете святкувати Різдво: 25 грудня чи 7 січня?»

Не раз доводилося бути свідком такого обговорення, оскільки, погодьтеся, в цьому році питання набуло особливої актуальності

Моя приятелька, яка родом зі Львівщини, при нагоді говорила: «Бабуся по лінії мого батька полька, тому в нашій родині з поваги до неї завжди відзначали всі великі польські свята. Тож перш мали католицьке Різдво, а потім – і наше. Для мене нормально святкувати двічі». Власне, в останні роки так було у нас, незалежно від того, чи є в родині католики. Принаймні уже 25 грудня вдома в багатьох лучан стояла ялинка, яку прикрашали ще до Миколая Чудотворця, тобто до 19 грудня. Хоч це вже й є змішування нового й старого календарів. Адже Святий Миколай за григоріанським календарем мав прийти ще 6 грудня. І якщо святкувати Різдво в Україні 25 грудня, то це потягне за собою зміну більшості релігійних свят (крім небагатьох – Великодня, Вознесіння, Трійці й початку Петрового посту). 

Дискусія про те, що Україна має перейти на святкування Різдва 25 грудня, триває вже давно. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній ще у 2019-му заявляв, що українці  можуть відзначати це свято за григоріанським календарем, якщо вони цього хочуть.

Йшлося й про календарну реформу за умови, що її підтримає більшість вірян. А в жовтні  нинішнього року ПЦУ передбачила можливість проводити богослужіння 25 грудня.

До речі, нещодавно офіційне прохання про зміну церковного календаря надійшло до управління Волинської єпархії ПЦУ від двох релігійних громад Волині – сіл Вільхівка, що на Горохівщині, й Копачівка – на Рожищенщині. А вже митрополит Луцький і Волинський Михаїл має зробити подання з цього приводу до Священного Синоду. Керівник інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко прокоментував це так: «Церковний календар – загальноцерковне явище. Ми передбачаємо, що, швидше за все, наша церква не видасть указ, що ми з такого-то числа такого-то року переходимо на новоюліанський календар. Вона лише дасть свободу. Тобто парафії, які бажають переходити повністю на новоюліанський календар, будуть мати таку можливість. А ті, які не хочуть, – залишаються і служать по-старому. 

За словами отця Віталія, про перехід на новоюліанський календар на загальнодержавному рівні не йдеться. А кількість церковних громад, які вирішать служити по-новому, буде відома після 25 грудня... 

Не можу не згадати дуже дохідливе роз’яснення з цього приводу відомого священника з Нововолинська Віктора Мартиненка, який перейшов до ПЦУ відразу після набуття Україною Томоса (про його сім’ю наша газета не раз розповідала). Найбільш дотепний і романтичний клірик, як його характеризують у мережі, розмістив недавно у фейсбуці пост такого змісту: «У вас є слова чи вислови, які вас дратують? У мене то «смаколики», «молочка» і «Різдво з цивілізованим світом». На питання про «цивілізоване Різдво» уникаю відповідати, бо воно мене виводить із рівноваги. Але сьогодні це питання наздогнало мене у власній хаті». Одне слово, довелося отцю Віктору давати експрес-інтерв’ю для своєї дружини. А хтось, за його словами, підказав розмістити в мережі «для духовної користі френдів».

От тільки «біда в тому, що ті, хто хоче святкувати з усім цивілізованим світом, – святкують у барах, а в церкву не підуть ні 25 грудня, ні 7 чи 8 січня». 

Тож відповідаючи на питання дружини, коли ж ми будемо відзначати Різдво  – 25 грудня чи 7 січня, отець Віктор уточнив, що «ми теж святкуємо 25-го – тільки за іншим календарем». А далі – міркування з приводу того, що «ніхто не заважає святкувати і тоді, й тоді». От тільки «біда в тому, що ті, хто хоче святкувати з усім цивілізованим світом, – святкують у барах, а в церкву не підуть ні 25 грудня, ні 7 чи 8 січня». Він назвав «літургічною шизофренією – перейти на новий календар лише на одне свято»...

От ми й вернулися до того, що, як уже було сказано, спочатку має відбутися календарна реформа. 

Катерина ЗУБЧУК,
заслужений журналіст України.

Читайте також: «У луцькому соборі Різдво святкуватимуть 25 грудня»

Реклама Google

Telegram Channel