Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Залужний: «Я звільнив десятьох генералів. Ще один застрелився»

«Не бійтеся вбивати росіян і будь-яких інших ворогів».

Фото із Telegram-каналу «Головнокомандувач ЗСУ». .

Залужний: «Я звільнив десятьох генералів. Ще один застрелився»

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав інтерв’ю виданню The Economist, у якому розповів про загрозу нового російського наступу, зокрема на Київ, а також про підготовку росіянами резервів десь «за Уралом», як це робив Сталін під час Другої світової війни. Основні тези з цього інтерв’ю

Нова атака на Київ

«Росіяни готують близько 200 тис. нових військових. Я не сумніваюся, що за Київ вони ще раз візьмуться», – сказав Залужний. Водночас він не виключає, що замість атаки на столицю російські війська можуть наступати на Донбасі з новою силою або піти в наступ на південному напрямку.

Коли відбудеться наступ

Залужний певен, що росіяни в лютому, в кращому випадку в березні, а в гіршому – наприкінці січня можуть піти у новий наступ. Тому він наголошує на необхідності створення резервів. «Важливе для нас стратегічне завдання – створити резерви та підготуватися до війни, яка може відбутися в лютому, у найкращому випадку в березні, у гіршому – наприкінці січня», – заявив генерал.

Мобілізація в рф спрацювала

Валерій Залужний не збирається недооцінювати ворога і чесно визнає, що «російська мобілізація спрацювала». «Це неправда, що їхні проблеми настільки жахливі, що ці люди не воюватимуть. Вони воюватимуть. Цар каже їм йти воювати, і вони йдуть воювати. Можливо, вони не так добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему», — сказав Головнокомандувач ЗСУ. Водночас він закликає українців «не боятися вбивати росіян і будь-яких інших ворогів».

«Держиморда» суровікін

Залужний висловив своє ставлення до командувача окупаційної армії в Україні сергія суровікіна. Він назвав ватажка загарбників «держимордою». «Це звичайний полководець часів Петра Першого, скажімо так, держиморда. Дивишся на нього і розумієш, що або ти виконаєш поставлене завдання, або тебе пошлють «на», — пояснив свою точку зору український генерал.

Чому ЗСУ воюють інакше, ніж росія

Залужний запевнив, що в українській армії таких «держиморд» немає. Навпаки, армією керують молоді офіцери, які мають бойовий досвід від 2014 року. «Це не працює. І особливо ми це усвідомили 2014-го, коли командувати 21-літніми лейтенантами прийшли люди за 50–60. Звичайно, у нас були свої держиморди, які кулаками і біцепсами намагалися наводити порядок, але в українській армії це не виходить на 100%... Бути нормальним завжди можна», – вважає він.

Цар каже їм йти воювати, і вони йдуть воювати.

Головнокомандувач ЗСУ запевнив, що повністю довіряє своїм підлеглим і прислухається до них. «Я довіряю своїм генералам. З початку війни я десятьох звільнив. Ще один застрелився. Я вірю Сирському (генерал Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ України. – Ред.). Якщо він мені каже, що йому потрібна бригада, значить, йому дійсно потрібна бригада. Звичайно, я не вважаю себе найрозумнішим тут. Я повинен і слухаю тих, хто в полі. Тому що ініціатива є», — пояснив Залужний.

Хто є авторитетом для Головнокомандувача

Валерій Залужний зізнався, що для нього прикладом є покійний командувач Сухопутних військ України Геннадій Воробйов. Його портрет Залужний навіть має у своєму кабінеті. «Коли у мене виникають сумніви щодо чогось, я обертаюся і дивлюся на його фото, намагаючись зрозуміти, як би вчинив у цій ситуації Геннадій Воробйов. Це людина, яка досягла успіху. Йому було важко, але він узяв той важкий тягар і поніс його. Це приклад», — пояснив генерал.

Чи буде додаткова мобілізація в Україні

Головнокомандувач ЗСУ пояснив, що йому достатньо тих людей, які вже перебувають у війську. Натомість він наголосив на важливості постачання від західних партнерів танків, бронетранспортерів, БМП, боєприпасів. «Мені потрібно 300 танків, 600–700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого. Але двома бригадами я не зможу. Я отримую те, що отримую, але це менше, ніж те, що мені потрібно», — сказав генерал.

Небезпечні резерви рф

За словами Валерія Залужного, росіяни 3–4 роки інтенсивно нарощували свої резерви для війни з Україною: людей, техніку, боєприпаси. «Тому, як і під час Другої світової війни, я не сумніваюся, швидше за все, десь за Уралом готують нові ресурси. Вони готують їх 100%. Бойовий потенціал окупантів буде дуже-дуже низьким, навіть якщо вони залучать ще мільйон людей в армію, щоб кидати «гарматне м’ясо», як це зробив Жуков», – каже Головнокомандувач ЗСУ.

Він переконаний, що така тактика окупантів не принесе їм бажаного результату. 

Читайте також: Зеленський виступив у Конгресі США: головне (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel