Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Ракетний комплекс «Нептун»  у лютому врятував Миколаїв  від російського десанту

Перше бойове застосування «Нептунів» відбулося аж ніяк не у квітні, а в перші дні повномасштабного вторгнення росії.

Фото із сайту ukr.net.

Ракетний комплекс «Нептун»  у лютому врятував Миколаїв  від російського десанту

Його розробляли в Київському конструкторському бюро «Луч» у 2014–2019 роках

І хоч спочатку не вразили цілі – рашистські кораблі дременули

Перше бойове застосування ракетного комплексу «Нептун», який 13 квітня потопив крейсер «москва», відбулося в останні дні лютого, і це врятувало Миколаїв від російського десанту. Про це йдеться у статті «Української правди» (УП) «Потопити «москву». Як український «Нептун» знищив флагман російського флоту».

 

 «Майже ніхто про це не знає, але перше бойове застосування «Нептунів» відбулося аж ніяк не у квітні, а в перші дні повномасштабного вторгнення росії. Саме тоді три російські десантні кораблі висунулись із портів у Криму й рушили в бік українського узбережжя в Миколаївській області. Висадка військ рф у цьому районі давала їм плацдарм для атаки і на Миколаїв, і на Одесу. Саме для ураження цих кораблів було випущено три перші «Нептуни», – пише видання.

У 2014 році, коли ми започатковували ракетну програму, ніхто не вірив. Казали, що потрібні десятиліття для того, щоб виробити власну ракетну технологію. Ми з 2014-го по 2019-й змогли це зробити.

За словами співрозмовника УП з військових кіл, дотичного до проєкту «Нептун», перші пуски були з півдня Одеської області. Тоді захисники стріляли в напрямку Миколаєва. Джерело УП припускає, що росіяни засікли українські ракети і, швидше за все, знищили.

Попри те, що жоден із трьох випущених у лютому «Нептунів» не вразив своєї цілі, свою місію щодо захисту української території вони виконали – російські десантні кораблі розвернулися і швидко попливли в Крим.

«13 квітня близько 16-ї години дня оператор комплексу «Нептун» із промовистим, але наразі засекреченим українським прізвищем отримав дуже несподівані дані на радарах. Його звичайний радар показував, що десь за 120 кілометрів від берега стоїть велика ціль. Такого розміру об’єкт у цьому секторі Чорного моря міг бути тільки один – флагман чф рф крейсер «москва», – пише автор статті. – Щойно його зафіксували, близько 16-ї години відбулися два пуски «Нептунів», які один за одним вилетіли в бік цілі. Коли українські військові зрозуміли, що з Криму до «москви» вийшов буксир, то їм стало очевидно: ситуація на крейсері критична. «Один із чільних нинішніх силовиків написав тієї ночі журналістам УП: «москва» – все».

Що це за ракета

Р-360 «Нептун» – українська протикорабельна крилата ракета. Розроблена в Київському конструкторському бюро «Луч» у 2014–2019 роках. Вона призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5000 т і має бойову частину масою 150 кг. «Нептун» має дозвукову швидкість (900 км/год) і здійснює політ на надмалих висотах – кілька метрів над рівнем моря. Ракета може маневрувати під час польоту, дальність якого – до 280 км.

«Ніхто не вірив, а ми зробили»

Перші успішні льотні випробування крилатої ракети «Нептун» пройшли 30 січня 2018 року. 17 серпня 2018-го на півдні Одеської області відбувся черговий етап їх запуску, на яких був присутній секретар РНБО Олександр Турчинов. Випробування української крилатої ракети «Нептун» виявилися успішними. Під час них було точно вражено морську ціль на відстані 100 км. У лютому 2019 року на виставці IDEX-2019 вперше широкому загалу було представлено макет наземного комплексу «Нептун». 5 квітня 2019 року на полігоні в Одеській області пройшли випробування комплексу наземного базування – РК-360МЦ «Нептун».
П’ятий Президент України Петро Порошенко, за каденції якого була започаткована ракетна програма, після потоплення «москви» заявив, що вітчизняні виробники довели, що здатні випускати ракети світового рівня. «У 2014 році, коли ми започатковували цю програму, ніхто не вірив. Казали, що потрібні десятиліття для того, щоб виробити власну ракетну технологію. Ми з 2014-го по 2019-й змогли це зробити», – нагадав Петро Олексійович. 

Ольга СОКОЛОВА.

Читайте також: «Німеччина передала Україні 13-й БРЕМ і готує 50 польових обігрівачів».

Реклама Google

Telegram Channel