Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
«Затанцює щука з перцем і цибулька з оселедцем!»: найкращі рецепти

До початку XV століття оселедець через свій запах вважався їжею бідняків, поки голландський рибалка Віллем Якоб Бойкельзоон не здогадався засолювати цю рибу, що суттєво поліпшило її смак.

Фото із сайту kuhari.com.ua.

«Затанцює щука з перцем і цибулька з оселедцем!»: найкращі рецепти

Але «танцює» оселедець не лише з цибулькою. Він чудово поєднується в закусках та салатах і з яблуками, і з морською капустою, і зі сметанно-гірчичним соусом, і з буряком, і, звісно, з картопелькою… Тож оберіть оселедцеві вдалу «компанію» – і він стане й окрасою святкового столу, і буденне меню урізноманітнить

Буряк фарширований 

Цікава подача смачної страви зі звичних продуктів

Інгредієнти: 8 невеличких буряків, філе 1 оселедця, 1 цибулина, 2 мариновані огірки, 1 кисле яблуко, пісний майонез, зелень, горіхи волоські.

Приготування. Бурячки зварити або запекти до готовності, охолодити й почистити. За допомогою ложки вийняти серединку, залишивши тонкі стінки. Підготувати начинку: філе оселедця, цибулю, огірки та м’якоть буряка нарізати дрібними кубиками, додати яблуко, натерте на тертку з великими отворами, заправити майонезом. Нафарширувати цією сумішшю бурячки, прикрасити зверху горіхами.

Картопля, начинена оселедцем 

Таку страву можна приготувати в якості ситної вечері в будень, доречною вона буде і до свята 

Інгредієнти: 10–12 картоплин, 2 ст. л. топленого вершкового масла (або олії), 3 ст. л. сметани (можна замінити пісним майонезом), 1 свіжоморожений оселедець, 1 цибулина, чорний мелений перець і сіль – за смаком.

Приготування. Картоплю відварити «в мундирах» до напівготовності, охолодити, зняти шкірку і зрізати верхівку, вийняти серцевину, залишаючи бортики 3–5 мм. Для фаршу оселедець почистити, вийняти кістки, и філе пропустити разом із цибулею через м’ясорубку або блендер, додати сіль, перець, сметану або майонез і добре вимішати. Підготовлену бульбу начинити фаршем і щільно одна біля одної викласти на деко, змащене маслом або встелене пергаментним папером. Змастити картоплю сметаною чи майонезом і запікати при температурі 180 градусів до готовності. Подавати страву гарячою, притрусивши зеленню. 

Смажений оселедець 

Такий спосіб приготування цієї рибки не дуже популярний у домашній кулінарії. А дарма, адже виходить смачно і поживно

Інгредієнти: оселедець морожений, сіль, борошно, олія.

Приготування. Морожені оселедці, випатрати й очистити від шкірки. Нарізати шматочками та натерти кожен із них спеціями для риби і сіллю, дати постояти 20–30 хвилин, після чого запанірувати в борошні (можна і в борошні з яйцем), викласти на розпечену сковорідку з олією і обсмажити з обох боків до готовності.

Оселедець стане соковитішим, якщо його після очищення вимочити в молоці.

Картопляні оладки з оселедцем 

Звісно, бутерброди з оселедцем зробити швидше, але, погодьтеся, рибка на картопляних оладках – це значно цікавіше

Інгредієнти: 2 філе оселедця, 2 червоні цибулини, 4–5 картоплин, сіль, перець, зелень за смаком, борошно, сухарі для панірування.

Приготування. Зварену «в мундирах» картоплю перекрутити через м’ясорубку, додати трохи борошна, посолити, поперчити і добре вимішати. З цього тіста формувати оладки, обваляти в борошні чи панірувальних сухарях та обсмажити до золотистого кольору. Філе оселедця нарізати шматочками, цибулю – кільцями. На кожен картопляний оладок покласти шматок оселедця, кільце цибулі і прикрасити зеленню.

Оселедець в яблучно-горіховому маринаді

Рецепт цієї незвичної, але смачної страви стане у пригоді і тим, хто дотримується посту

Інгредієнти: 250–300 г оселедця слабосоленого, 2 кисло-солодкі яблука, 1 велика цибулина, 5–7 волоських горіхів, 1 ч. л. гірчиці, 1 ст. л. меду, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 3 ст. л. лимонного соку, 4 ст. л. олії без запаху.

Приготування. Готове слабосолене філе оселедця порізати на шматочки. Половину цибулі покраяти тонкими півкільцями. Півтора яблука почистити від шкірки й серцевини, порізати тоненькими скибками. Змішати покраяні інгредієнти. Для соусу змішати пів цибулини, потертої на тертці з дрібними вічками, пів яблука (без шкірки), так само потертого, мед, олію, лимонний сік, коріандр, гірчицю. Усе ретельно вимішати. Щедро змастити соусом оселедець зі шматочками цибулі та яблука, посипати меленими горіхами. Страва має помаринуватися в холодильнику мінімум 1 годину. 

А ви знали?

• Шкірка з оселедця краще знімається у напрямку від 
голови до хвоста.

• Оселедець стане соковитішим, якщо його після очищення вимочити в молоці.

• До жирних і ніжних океанських оселедців підійде цибуля і варена картопля. Менш жирні смакуватимуть із гострою 
гірчичною заправкою.

Читайте також: «На полі виросло, із кожуха вилізло, по столі покотилося, на зубах опинилося»: найкращі рецепти з гороху.

Реклама Google

Telegram Channel