Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Своє 75-річчя одна з найчисленніших профспілок Волині зустріла у вишиванках і з молитвою про мир

Завдяки Євгенії Василівні на Горохівщині побувало багато відомих артистів, серед них Арсен Мірзоян і Тоня Матвієнко.

Фото з архіву Євгенії КАРП’ЯК.

Своє 75-річчя одна з найчисленніших профспілок Волині зустріла у вишиванках і з молитвою про мир

– Минулої, ще мирної, зими ми мріяли, що вшануємо цей ювілей велелюдною урочистістю: з друзями, яких у нас багато, з гостями, котрі хотіли в наш гостинний Горохів завітати, з піснями на честь нашої організації й кожного, хто почувається в ній упевнено, як у  родині, – каже голова об’єднаної профспілки працівників освіти і науки Городищенської сільської, Горохівської міської і Мар’янівської селищної територіальних громад Євгенія Карп’як (на фото). У воєнний час до знакової дати приурочили пленум. Ювілей заквітчали вишиванками, вагомість злету підкреслили результатами своєї діяльності. Їх пані Євгенія озвучила у своїй доповіді. А сьогодні через газету «Волинь» вона адресує спілчанам найголовніше побажання – Перемоги

До неї йдуть у радості і в горі

Усі, хто знає Євгенію Карп’як, кажуть, що вона народилася, аби бути освітянкою-лідеркою. Свого часу колектив Горохівського будинку школяра захоплювався її хистом бути директоркою, яка добре слово перетворювала в золотий ключик довіри до кожного дитячого серденька. А ось начальниця управління освіти Тамара Середа далекоглядно бачила молоду колегу очільницею,  інтелігентність якої слугуватиме  злагодженій роботі сотень колег.  І не помилилася. 22 роки тому Євгенію Карп’як було обрано головою тодішньої Горохівської районної організації профспілки працівників освіти і науки. Відтоді вона знає поіменно не лише майже півтори тисячі своїх спілчан, а й членів їхніх сімей, родів, друзів. До неї йдуть із болем, бо вона втамує його порадою й неодмінно посприяє одужанню матеріальною допомогою чи путівкою в санаторій.  Їй розповідають сокровенні гарні події, знаючи, що доброзичлива усмішка й щирі вітання Євгенії Василівни  роблять радість приємнішою в рази.

Поети й піснярі приносять їй одкровення своєї душі, заримовані у вірші чи ліричні пісні. І ось тоді ця неймовірна жінка ладна подарувати крила натхнення для кожного – і зрілого автора, і поета-початківця: найкращі твори талановитих колег пані Євгенія упорядкувала в поетичні збірки «Духовні скарби вчителя», «Пульсуючі джерела», «Серця, наповнені любов’ю», про найдосвідченіших розповіла у книгах «Леонід Чучман: педагог, краєзнавець, художник, поет», «Сузір’я вчительських доль», багатьом іншим словолюбам не відмовила у фінансовій допомозі на видання авторських доробків. А ще ж були сотні екскурсій визначними місцями України, конкурси для обдарованої молоді, поїздки на Світязь, зустрічі з ветеранами...

Євгенія Василівна каже, що любить працювати з людьми і вдячна кожному профосередку, який радиться з нею, плануючи свою роботу, й творчо реалізовує ініціативи, завдання президії та пленуму профспілки. Слова подяки за спів­працю висловлює головам Горохівської, Городищенської й Мар’янівської територіальних громад Вікторові Годику, Світлані Соколюк, Олегові Басалику.

Насильно нікого не тримають

Авторитет лідерки великою мірою сприяв тому, що після децентралізації Горохівська профспілкова організація не припинила своєї роботи. Освітяни Горохівської, Городищенської й Мар’янівської територіальних громад користуються кредо: «Якщо ми єдині – ми непереможні». Його Євгенія Карп’як виголосила всім на початку своєї професійної дороги. Ці слова мають особливий зміст, коли в країні війна.

– Вчителі усіх шкіл щодня навчають дітей і волонтерять: шиють одяг та інші речі на передову, плетуть маскувальні сітки, готують солдатам смаколики, ініціюють збір коштів, проводять благодійні акції.

Із членських внесків ми переказали на потреби ЗСУ 147573 гривні, купуємо на фронт бронежилети, продукти, засоби гігієни. Скеровуємо допомогу сім’ям загиблих воїнів… – відповіла пані Євгенія на моє запитання про те, чи потрібна профспілка у воєнний час.

« Освітяни Горохівської, Городищенської й Мар’янівської територіальних громад користуються кредо: «Якщо ми єдині – ми непереможні». »

Перелік цих хороших справ можна продовжити довгим списком. Після Перемоги вони стануть окремим розділом у новій книзі, де Євгенія Карп’як переповість історію горохівської профспілки від часу її заснування, назве імена всіх, хто почувався з нею впевнено, оптимістично й навіть артистами! Бо вже 65 років поспіль Горохівщина гордиться народним аматорським колективом профспілок України «Освітянка». Євгенію Василівну величають ревною берегинею. Ця книга вже майже готова до друку.

– Чи виходять з наших рядів? Одиниці, для яких у пріоритеті гривня, але то їхні проблеми. Таких не тримаємо, зате пишаємося молоддю. Вона в нас обдарована, перспективна, – упевнена пані Євгенія.

На пленумі, приуроченому 75-річчю профспілки освітян Горохівщини, а тепер уже й Мар’янівської та Городищенської громад, усіх вітав начальник управління освіти, культури, молоді, спорту, соціального захисту та охорони здоров’я Горохівської міської ради Ігор Довмат. Ряд спілчан було нагороджено грамотами й значком Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки «Профспілковий лідер», грамотами федерації профспілки Волині, управління освіти Горохівської міської ради.

Грошові нагороди за кращу відеопрезентацію профосередків Євгенія Карп’як вручила Колодеженській гімназії, Мар’янівському ліцею (1-ше місце), Горохівському ліцею №2 (2-ге місце), Скобелківській гімназії і Мирненському ліцею (3-тє місце). Лідерка відзначила волонтерів-спілчан – педагогів Борочиченського й Горохівського №2 ліцеїв Ольгу Яцину, Лілію Органісту, директорку Угринівського ліцею Ольгу Романюк. 

Читайте також: «Жителів Боратинської громади запросили до хору, відеоролик якого на відому пісню набрав 70 000 переглядів на YouTube (Відео)».

Реклама Google

Telegram Channel