Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
«Україна та Польща знищать росію разом»

Волинь-нова

«Україна та Польща знищать росію разом»

Найяскравіші за тиждень думки і цитати

Юрій БУТУСОВ, військовий журналіст, про «пекло» в Соледарі на Донеччині:

 

 «російські війська щодня продовжують штурм Соледара, починаючи з 27 грудня. «Штрафбати путіна» з ПВК «Вагнер» та російські повітряно-десантні війська намагаються вибити місто, яке захищає 46-та аеромобільна бригада. Важко описати словами, як чітко і професійно б’ються десантники, як кожен із них постійно й беззупинно зайнятий бойовою роботою. Цим воїнам не потрібне співчуття – вони потребують тільки снарядів, мін, «весільних Mavic», Starlink, танків, HIMARS. Вони працюють, щоб перемагати та знищувати ворога.
Втрати росіян важко підрахувати. Штурмові групи російських зеків і добровільних найманців ідуть уперед до повного знищення. Їх засилають одночасно з різних боків удень і вночі… росії потрібен політичний успіх, вони хочуть захопити українське місто, щоб показати, ніби мобілізація дозволила путіну переламати хід війни. І з втратами в Соледарі росіяни не рахуються».

Петр ФІАЛА, прем’єр-міністр Чехії, про те, чому треба допомагати Києву:

 

 «Я не бачу багато інших рішень, окрім того, що Україна переможе у цій справедливій обороні. Я вважаю обов’язком західних країн повністю підтримувати Україну, адже вона веде запеклу війну проти 
супротивника, який перевершує її за чисельністю».

Олексій ГОНЧАРЕНКО, народний депутат від фракції «Європейська Солідарність», про згоду Польщі надати Україні хоча б «символічну кількість» танків Leopard:

 

«Саме ці танки – те, що потрібно зараз. Цей бар’єр – психологічний. Усі бояться ставати першими, усі бояться «сердити» росію… Коли в когось лишаються сумніви, чи варто прямо кидати виклик росії, – треба показати приклад. Я пишаюся тим, що черговий бар’єр хоче пробити саме Польща. Її підтримку важко переоцінити. І навіть якщо танків буде мало – процес буде розпочато, і нам стане трохи легше довести справу до кінця.
Україна та Польща знищать росію разом. Пліч-о-пліч, за всі старі рани й заподіяне горе. А почнемо ми з танків».

РОСІЙСЬКИЙ ЗАГАРБНИК, розповів, як їхня «армія» поводила себе із місцевим населенням на захоплених територіях (телефонну розмову перехопила українська розвідка):

 

 «Ми коли Лиман здавали (Лиман Донецької області українці звільнили 1 жовтня. – Ред.), там усіх повирізали, хохлів йоб*них ... Ґвалтували, різали їх, розстрілювали. У Лимані, у Торському всіх просто йшли і розстрілювали. Усіх мужиків, хто молодший, забирали до себе туди, а баб, ось цих молодих, усіх *бали, різали їх, розстрілювали». 

Юрій ГУДИМЕНКО, лідер Руху «Демократична сокира», воїн ЗСУ, про війну:

 

 «Спочатку вони намагалися закидати нас танками. Потім вони намагалися закидувати нас ракетами. Тепер вони намагаються закидувати нас «м’ясом».
«М’ясо» чекає та ж доля, що танки й ракети. Воно закінчиться.
А ми переможемо». 

Валерій ПЕКАР, публіцист, вважає хибною думку, що після смерті путіна росія стане демократичною країною:

 

 «1. Формальні центри влади: ФСБ, ГРУ, СВР, ФСО, Росгвардія. 2. Неформальні осередки влади: Кадиров, Пригожин. 3. Старі еліти на місцях. 4. Поліцейський лад на місцях. 
5. Суди. 6. Відсутність вільних медіа. 7. Відсутність політичних партій. 8. Відсутність громадських організацій.
9. Відсутність парламентської опозиції. 10. Відсутність демократичної традиції. 11. Відсутність цінностей демократії у суспільстві.
Ну де в цій системі координат може народитися демократія?» 

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, народний депутат від «Європейської Солідарності», побував на Різдвяному богослужінні Православної церкви України, яке вперше відбулося в Успенському соборі Києво-Печерської лаври (раніше в головному храмі лаври служив лише московський патріархат, але з 1 січня 2023 року держава відмовила цій церкві в продовженні оренди. – Ред.):

 

 «Сьогодні справді визначний та історичний день… Безумовно, всі згадували, що саме в ці дні ми відзначаємо річницю отримання Томоса, який ми маємо завдяки п’ятому Президенту України Петрові Порошенку, Святійшому Патріарху Варфоломію і всім українцям, які боролися за отримання Томоса і незалежність української церкви століттями. Маємо продовжувати цю справу. Очевидно: після створення Української церкви будь-які філії московської церкви в Україні мають бути заборонені, а всі українські святині мають бути передані Українській церкві». 

Telegram Channel