Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Коронна страва на святковому столі: рецепти м’яса

Волинь-нова

Коронна страва на святковому столі: рецепти м’яса

Без якого делікатесу не обходиться жодне застілля? Звісно, без запеченого м’яса. І хоча численні крамнички, супермаркети і ринки пропонують цей продукт на всі смаки, та все ж майже кожна господиня вважає справою честі приготувати його власноруч

Свинина з чорносливом

Поєднання м’яса із сухофруктами – це завжди цікаво, оригінально і неймовірно смачно

Інгредієнти: 1 кг свинини, 200 г чорносливу без кісточок, 6 зубчиків часнику, 150 г майонезу, 3 ст. ложки гірчиці (меленої або в зернах), 0,5 ст. л. паприки, 0,5 ст. л. меленого духмяного перцю, чорний мелений перець та сіль – до смаку.

Приготування. Чорнослив помити і залити теплою водою на 20 хвилин. М’ясо помити, позрізати плівки й сухожилля, обсушити. Часник пропусти через прес, додати сіль, перець і перемішати. Половину чорносливу відкласти цілим, а другу половину подрібнити. М’ясо змастити часниковою масою, зробити глибокі надрізи, нафарширувати їх подрібненим чорносливом та часниковою сумішшю і залишити на 2–3 години, щоб просочилося. Змішати майонез із гірчицею та паприкою. Покласти свинину на фольгу, обмазати гірчично-майонезним соусом, зверху викласти цілий чорнослив, загорнути у кілька шарів фольги і залишити як мінімум на 5–6 годин для маринування, після чого покласти на деко і запікати при 200°С у духовці близько години. Потому зняти або розрізати фольгу і пекти ще 20 хвилин до рум'яної скоринки.

 

Варено-печений курячий рулет зі спеціями

Ніжний і ароматний курячий рулет готується без начинки, виключно з курячого м’яса із додаванням спецій.

Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 2 зубки часнику, 2 лаврові листки, коріандр, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування. Куряче філе відбити, щоб воно мало рівномірну товщину. Натерти м'ясо сіллю та спеціями і залишити на годину, щоб замаринувалося, тоді згорнути його в рулети, замотати у фольгу, скласти у високу форму для запікання і налити води, щоб вона покрила м'ясо приблизно на дві третини. У воду додати порізаний скибочками часник, лавровий лист і сіль. Пекти у розігрітій до 200°С духовці 1–1,5 години. Остудити готові рулети, не дістаючи їх із форми, а потому поставити на 2–3 години в холодильник. Перед подачею на стіл фольгу зняти, а м’ясо нарізати тонкими скибочками.

 

 Шинка «Ідеал»

Замаринована за цим рецептом, вона виходить дуже ніжна, смачна, в міру соковита. Маринад годиться для різних видів м’яса

Інгредієнти: 5 кг шинки, 200 г солі (по 100 г на сухий і мокрий маринад), по 1 ч. ложці меленого перцю і цукру, 1 головка часнику, 5–6 лаврових листків, духмяний перець, гвоздика (до смаку).

Приготування. Змішати 100 г солі, по 1 ч. ложці цукру і чорного перцю, подрібнений часник. М’ясо промити, обсушити, натерти цим сухим маринадом, покласти в емальований посуд на 24 години. Через добу закип’ятити 2 л води, додати 100 г солі, лаврове листя, гвоздику, духмяний перець. Охолодити маринаді і залити ним шинку. Щодня перевертати. У такому розсолі м’ясо можна тримати до тижня. Потому вийняти з маринаду, загорнути в марлю (для копчення) або пергамент чи рукав для випікання і закоптити чи спекти.

 

 Як запекти великий шматок м’яса, щоб воно було смачним і м’яким:  поради кухарів

Запечений свинячий окіст, теляча лопатка, вирізка матимуть на святковому столі дуже ефектний вигляд, але соковитими та м’якими виходять, на жаль, не завжди: то пересмажилося, то підгоріло, то не пропеклося... Із цими проблемами часто стикаються господині, пробуючи спекти великі шматки м’яса. Сайт otozh.com.ua пропонує 5 корисних порад, які допоможуть уникнути прикрих помилок і приготувати смачне, соковите і рівномірно пропечене м’ясо.

А починається все з вибору правильного шматка. Ідеально підійдуть вирізка, філе, окіст. Шматок, який запікатиметься цілим, повинен важити не більше 2–2,5 кг. Надто великий підгорить по краях і не пропечеться всередині.

Будь-який вид м’яса для соковитості й аромату можна додатково нашпигувати часником. Пісне м’ясо м’яким і соковитим зробить маринад. Для свинини відмінно підходить гірчиця і мед, яловичина чудово поєднується з кисло-солодкими соусами й прованськими травами.

1. Заздалегідь додайте спеції. М’ясо слід натерти ними заздалегідь. У розкритому вигляді присмачене приправами м’ясо необхідно покласти на тацю і залишити в холодильнику до наступного дня.

 2. Дайте м’ясу дійти до кімнатної температури. Часто м’ясо ставлять у духовку прямо з холодильника. З великими частинами туші такий поспіх неприпустимий. М’ясо слід дістати заздалегідь і дати йому постояти 2–3 години, щоб встигла зрівнятися температура поверхні та середини шматка. Така хитрість сприятиме рівномірному прожарюванню.

3. Рум’яна скоринка сама собою не вийде. Якщо дозволяють розміри шматка, то перед відправкою м’яса в духовку його необхідно обсмажити на пательні до рум’яної скоринки. М’ясо великих розмірів відразу ставте в розігріту до 220–250 градусів духовку і запікайте, поки воно не покриється золотистою скоринкою, потім зменшіть температуру до 160–180 градусів і продовжуйте пекти до бажаного ступеня прожарювання. 

4. І м’ясу потрібен відпочинок. Будь-якій м’ясній страві після запікання потрібно дати настоятися, щоб соки рівномірно розподілилися всередині шматка. Стейкам для цього достатньо 10–15 хвилин, а великим шматкам знадобиться більше – пів години.

5. Правильна нарізка зробить м’ясо м’якшим. Перед тим як нарізати м’ясо, уважно огляньте шматок. Лінії, що йдуть по довжині м’яса, – це волокна. Скибочки, нарізані впоперек них, будуть більш м’якими та соковитими.

Читайте також: «Співаю-щедрую, ковбасу чую...»: найкращі рецепти.

Реклама Google
 

Telegram Channel