Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
«Співаю-щедрую, ковбасу чую...»: найкращі рецепти

Такий делікатес – обов'язковий наїдок у святковому меню українців.

Фото із сайту etnosoft.com.ua

«Співаю-щедрую, ковбасу чую...»: найкращі рецепти

Смачна, соковита й ароматна домашня ковбаса буде доречною стравою і для святкового застілля, і для тихої сімейної вечері. Важливим є склад продукту – натуральний, без шкідливих добавок

Святкова

Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, свинячі кишки.

Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало – дрібними кубиками, посолити, поперчити, додати цукор і ретельно вимішати. Всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбаси викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти у духовці. Ставити одразу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте її до 100°С, поставте бляшку з ковбасою, а тоді розігрівайте до 180–200°С. Випікати приблизно 40 хвилин.

Важливим є склад продукту – натуральний, без шкідливих добавок.

...зі свинячого ошийка

Інгредієнти: 1 кг свинячого ошийка, 1 ст. л. солі, улюблені спеції, 6–8 зубчиків часнику, 2 ст. л. зерен гірчиці, тонкі кишки.

Приготування. Наріжте ошийок невеликими шматками. Додайте спеції, часник, вичавлений через прес, зерна гірчиці, ретельно вимішайте та добре відбийте руками. Отриману масу поставте на 24 години в холодильник. Потому долийте до фаршу трохи питної води, але так, щоб він не став рідким, і ще раз добре відбийте його. Наповніть ним тонкі кишки і тісно зав’яжіть кінці. Обдайте напівфабрикат окропом, злийте воду, попроколюйте і запечіть у розігрітій до 200°С духовці протягом 30 хвилин.

...з курятини

Інгредієнти: 1,5 кг курячого філе, 200 г сала, 1,5 ч. л. солі, улюблені спеції, 2 зубчики часнику, 150 мл свіжих вершків або молока, тонкі кишки.

Приготування. Курятину разом із салом пропустіть через м’ясорубку з великою решіткою. Змішайте фарш із вичавленим через прес часником, сіллю, спеціями та збийте все руками. Додайте вершків чи молока, ще раз перемішайте та залиште на 15 хвилин. Наповніть кишки приготованим фаршем, покладіть на 12 годин у холодильник. Запікайте ковбасу в розігрітій до 170°С духовці упродовж години або підсмажте її на пательні під кришкою, періодично перевертаючи.

...без оболонки

Інгредієнти: 1 кг свинини, 4–5 зубчиків часнику, 5 ст. л. сухих вершків, 1 ст. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 яйце, 1 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування. М’ясо пропустіть через м’ясорубку, змішайте із сухими вершками, яйцем, часником, цукром, сіллю, перцем та гарно збийте все руками. Викладіть частину готового фаршу на пергамент у вигляді батона, щоб завдовжки він поміщався у ємність, де буде варитися. Загорніть папір рулоном, перев’яжіть обидва краї міцною ниткою чи шпагатом, щоб не витікали жир та сік. Обгорніть усе ще двома шарами харчової фольги і притисніть обидва краї. Такі ковбаски сформуйте з усього фаршу. Зваріть їх у воді протягом 1,5 години, поклавши зверху на них невелику тарілку чи блюдце, щоб не спливали. Охолоджену ковбасу поставте на полицю холодильника та залиште її на 12 годин, потому зніміть обгортки, намастіть сумішшю спецій та сухих трав, знову загорніть і покладіть на зберігання в холодильник.

Читайте також: «Бо прийдуть до тебе три празники в гості...»: найкращі рецепти на коляду.

Реклама Google

Telegram Channel