Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
«Ми обов’язково  за неї помстимося!»: війна забрала життя молодої медикині

«Аїда не раз виконувала дуже складні бойові завдання. Завжди сконцентрована, впевнена в собі й у правоті справи, з гарним почуттям гумору, освічена, дуже ефективна і в той же час скромна», – розповідають побратими.

Фото із сайту 24tv.ua.

«Ми обов’язково  за неї помстимося!»: війна забрала життя молодої медикині

На фронті загинула бойова медикиня харківського добровольчого підрозділу «Хартія» Владислава Черних із позивним Аїда, яка навчала військових тактичній медицині, займалася аеророзвідкою  і рятувала побратимів  на полі бою

«... Із першого пострілу влучила в ціль із гранатомета»

Життя Влади обірвалося на Донбасі під час виконання бойового завдання. Загинула 28 грудня. Їй було 28. Воїн ЗСУ, аспірантка Національного фармацевтичного університету, дочка почесного ректора НФаУ, видатного науковця

Валентина Черних – Владислава – була гордістю вишу. Вона любила і вміла вчитися. Всі, хто знав дівчину, захоплювалися її оптимізмом, розумом, людяністю, силою волі.
Про трагічну втрату повідомив командир «Хартії» Всеволод Кожемяко: «Вчора загинула Аїда. Неординарна особистість, боєць підрозділу «Хартія», наша сестра Влада Черних».

Саме цей офіцер привіз Владу до Харкова, коли дізнався, що вона хоче служити у цьому підрозділі. Дівчина не могла дістатися до міста, бо мешкала за його межами – майже в зоні бойових дій. «Я особисто забирав Владу з дому: був поруч і заїхав за нею. Її тоді з гордістю проводжала вся родина», – пригадував військовий.

Владислава Черних доєдналася до добровольчого підрозділу «Хартія» у травні, коли побачила оголошення про набір добровольців. Маючи медичну освіту, вирішила навчати цьому військових. Після війни мріяла повернутися до навчання і далі опановувати тактичну медицину.

Рішення йти воювати 28-річна медикиня ухвалила ще на початку повномасштабного вторгнення. 

Вона вступила до лав добровольців як медикиня, однак проходила й обов’язкову піхотну підготовку. Тоді з’ясувалося, що Влада влучно і впевнено працює зі стрілецькою зброєю. Її вміння одразу помітив головний сержант. Так

Аїда стала першою жінкою в «польовій частині» «Хартії». За словами Всеволода Кожемяка, дівчина мала бойовий характер: 

– Якось я підійшов до неї на стрільбищі й жартома запитав, чи не ображають її хлопці в підрозділі. «Хай тільки спробують!» – відповіла вона. Пам’ятаю, як вона вперше на моїх очах із першого пострілу влучила в ціль із гранатомета. І всі зрозуміли, що це серйозний боєць.

«Бахмут 28 грудня 2022 року став нашим пеклом…»

Згодом Аїда почала працювати у розвідці, пізніше стала ще й пілотом дронів різного призначення: розвідників, бомбардувальників, камікадзе.

Як розповідали побратими, вона була сфокусована на знищенні окупантів і звільнені української землі. Не раз виконувала дуже складні бойові завдання. Завжди сконцентрована, впевнена в собі й у правоті справи, з гарним почуттям гумору, освічена, дуже ефективна і в той же час скромна. 
Декілька тижнів тому Владислава врятувала життя важкопораненому побратимові, надавши йому першу допомогу на полі бою. Тоді екіпаж БПЛА потрапив під вогонь ворожого гелікоптера.

…Рішення йти воювати 28-річна медикиня ухвалила ще на початку повномасштабного вторгнення. Проте тендітну аспірантку медичного вишу не брали на фронт, бо не мала військового досвіду. Але якось натрапила на оголошення, що потрібні люди у добровольчому підрозділі «Хартія». То був шанс – і її справді погодились узяти медиком. Ось тоді про свій твердий намір іти на війну дівчина повідомила близьким. 

Батько, колишній ректор НФаУ Валентин Черних, згадує, що донька прийняла виважене рішення долучитися до оборони України: 

– Для нас, батьків, це було важко, але ми не відмовляли... Молилися кожного дня за неї, за всіх наших героїчних воїнів. Бахмут 28 грудня 2022 року став нашим пеклом…

– Це дуже важка втрата для «Хартії». Без будь-яких перебільшень... Неможливо уявити горе батьків. Я розумію, що все це зараз не поверне Владу, але… Щирі співчуття та велика шана її батькам, які подарували Україні і світові таку гідну Дочку! Герої не вмирають, і Влада назавжди залишиться нашою Сестрою! Ми обов’язково за неї помстимося! – наголосив Всеволод Кожемяко. 
 

За матеріалами сайтів
 ukr.net, nv.ua, vikna.tv.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

Читайте також: Молодий воїн з Рівненщини помер від ран на Донеччині.

Реклама Google

Telegram Channel