Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
«Бо прийдуть до тебе  три празники в гості...»: найкращі рецепти на коляду

Смачного!

Фото: СТБ.

«Бо прийдуть до тебе три празники в гості...»: найкращі рецепти на коляду

Щораз усе більше українців зустрічає Різдво 25 грудня – разом із цивілізованим світом, який підтримує Україну. Але й багато наших співвітчизників віддають перевагу старому стилю і святкують Народження Христа 7 січня, очікуючи офіційної зміни церковного календаря. Та хай там як – січень залишається місяцем зимових празників, і, попри всі негаразди, люди намагаються поставити на святковий стіл найкращі страви

 

 Салат «Засніжений Олімп»

Інгредієнти: 0,5 кг печериць, 2 цибулини, 200 г шинки, 5 варених яєць, 150 г твердого сиру, майонез. 

Приготування. Печериці й цибулю порізати і обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати сіль і спеції. Шинку нарізати невеликими кубиками. Яйця натерти на буряковій тертці і всипати до грибів, цибулі і шинки. Заправити салат майонезом і викласти на блюдо гіркою, зверху посипати тертим сиром.

 

  Тарталетки з червоною рибою

Інгредієнти: 1 плавлений сирок, 1 огірок, 1 круто зварене яйце, 100 г червоної риби, 2 ст. л. майонезу.

Приготування. Натріть на дрібній тертці сирок і яйце, очистіть і наріжте дрібними кубиками огірок, змішайте підготовлені інгредієнти з майонезом. Наповніть отриманою масою тарталетки. Прикрасьте закуску тонкими скибочками червоної риби.

 

 Печінкові рогалики 

Інгредієнти: для тіста – 350 г печінки, 2 яйця, 250 г молока, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. перцю, 100 г борошна, 25 мл соняшникової олії; для начинки – 1 морквина, 1 цибулина, 300 г вершкового сиру, 2 зубчики часнику, 50 мл сметани, кріп, сіль, перець, спеції.

Приготування. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити до готовності на олії, всипати натерту на грубій тертці моркву й пасерувати разом до м’якості. Покраяну на шматочки печінку подрібнити за допомогою блендера, додати яйця, сіль, перець і борошно, вимішати, влити молоко і збити блендером до однорідності. З цього тіста посмажити на широкій пательні млинці середньої товщини, щоразу змащуючи сковорідку олією. Повинно вийти близько 10 штук. Цибулю з морквою, часником і сметаною перебити блендером до однорідності, змішати із сиром, дрібно посіченою зеленню, сіллю і перцем. Охолоджений млинець змастити цією начинкою, розрізати його на 8 частин і кожну згорнути в рогалик. Красиво викласти їх на блюдо і прикрасити зеленню.

 

 Торт «Креветковий» 

Інгредієнти: для тіста – 4 яйця, 500 г борошна, 50 г вершкового масла, 30 г цукру, 1 ч. л. розпушувача, 1/4 ч. л. солі; для начинки – 150 г креветок, 100 мл вершків, 1/4 ч. л. солі, сік лимона або 1/2 ч. л. лимонної кислоти, 200 г сиркової маси, 120 мл сметани, слабосолена форель, салат листовий, кунжут для посипання.

Приготування. Розділити яйця на білки і жовтки, білки збити в круту піну, жовтки змішати з цукром, сіллю і маслом, ретельно розтерти. Ввести в жовткову масу половину збитих білків, додати борошно з розпушувачем, поступово додавати решту білків, акуратно перемішуючи. Тісто викласти у форму, заздалегідь встелену папером для випічки. Поставити в духовку, розігріту до 170 градусів, випікати близько пів години. Готовий бісквіт викласти на блюдо, звільнити від паперу, охолодити.

Для начинки креветки відварити протягом 5 хвилин, охолодити, зняти панцирі. М’ясо креветок подрібнити в блендері, додати вершки, лимонний сік і сіль за смаком. Збити до пишноти. Із сиру, сметани і солі приготувати крем. Бісквіт розрізати навпіл горизонтально, викласти між коржами креветкову масу, зверху на бісквіт нанести сирний крем, оздобити за допомогою кондитерського шприца, прикрасити шматочками форелі, листям салату, посипати кунжутом.

 

 М’ясна «слойка» з овочами

Інгредієнти (на одну порцію): 1 куряче філе, 1 помідор, 1 цибулина, 1–2 печериці, 0,5 шт. болгарського перцю, 1 яйце, 50 г твердого сиру, сіль, перець – за смаком.

Приготування. Філе порозрізати на 4 пласти, кожен відбити з обох сторін, посолити, поперчити. Цибулю покраяти кільцями, печериці та помідори – пластинками завтовшки близько 5 мм, болгарський перець – широкими смужками. Дно форми для запікання змастити маслом і викласти продукти, змащуючи кожен пласт збитим яйцем, щоб «конструкція» в процесі запікання не розпалася: м’ясо, болгарський перець, м’ясо, гриби, м’ясо, помідори та цибуля (трохи посолити), м’ясо. Накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати протягом 35 хвилин при температурі 180–200 градусів. Дістати форму, зняти фольгу, посипати верх «слойки» тертим сиром і запікати ще 10 хвилин, щоб сир розплавився. Прикрасити страву гілочкою петрушки або кропу.

Читайте також: «А перший же празник – то Різдво Христове...»: підбірка найкращих рецептів.

Реклама Google

Telegram Channel