Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Христя згорить, відстрілючись, а Ярий пустить собі кулю  в скроню... 

Віра Королюк та Василь Семенчук недаремно віддали свої молоді життя за Україну – їхню справу продовжили нинішні воїни.

Фото з фейсбук-сторінки Ewhen KONOWALEZ.

Христя згорить, відстрілючись, а Ярий пустить собі кулю  в скроню... 

На фото підпільники з Ковельщини – Королюк Віра (Христя) та Василь Семенчук (Ярий). Вдивляючись у їхні обличчя, важко уявити, що в одну мить ця дівчина опиняється з кулеметом на горищі палаючої хати, даючи свій останній бій. А чоловік, уже майже добігши до межі лісу, отримує поранення в ногу. Вже за мить Христя згорить, а провідник Ярий вирішить пустити собі кулю у скроню

До того. Боївка провідника Ковельської округи ОУН Ярого розміщувалася у Буцині – селі на Ковельщині (донедавна Старовижівського району. – Ред.), що славилося національно свідомим населенням.

Їхній схрон був у надійних людей. Нічого не віщувало біди взимку 1954-го. МГБ продовжувало своє багаторічне полювання на учасників українського визвольного руху.

Проте у Буцині радянськими спецслужбами помічено одну дивну для них річ – школяр, син сторожа Миколи Лабнюка, регулярно бере з бібліотеки книги, хоча сама сім’я є малограмотною.У Буцині радянськими спецслужбами помічено одну дивну для них річ – школяр, син сторожа Миколи Лабнюка, регулярно бере з бібліотеки книги, хоча сама сім’я є малограмотною.

А його дружина часто їздить до Ковеля за покупками, хоча заробіток у подружжя малий. Тому невдовзі сторожа Миколу затримують МГБісти і намовляють на співпрацю. Можна лише уявити, чим погрожували чоловікові і якою ціною йому далася ця зрада.

Вечір 17 січня 1954 року.

У схові Миколи Лабнюка боївка Ярого – двоє хлопців-підпільників та підпільниця Христя пригощаються кашею зі спецпрепаратом. Христя, у якої болів живіт, відмовилася від їжі.

Вона запідозрила щось недобре, коли одразу після вечері побратими міцно заснули.

Почувши шум надворі, дівчина намагалася розбудити хлопців. За той час МГБ оточило будинок.

Прокинувшись, підпільники розпочали бій, який тривав, допоки не загорілася будівля. І ось ця мить, коли Христя вирішує прикрити відхід провідника, хапає кулемет і піднімається на горище.

Ось ці хвилини, коли боївка на чолі із Ярим біжить до лісу. Ось ці крики зі сторони МГБістів: «Ярого треба взяти живим». Ось цей постріл, біль у нозі – і Ярий дістає з кобури свого револьвера.

Ewhen KONOWALEZ.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel