Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
«Що мені робити?». Колонка мами чотирьох дітей

Варто давати можливість дітям зайнятися новими справами, яких вони ще не робили, навіть коли до них їм треба трішки підрости (Фото ілюстративне).

Волинь-нова

«Що мені робити?». Колонка мами чотирьох дітей

– Мам, що мені робити? Ну скажи! – Сину, тобі пощастило: у твоєму віці можеш зайнятися, чим хочеш! – Але я не знаю, що хочу робити!

У нас вдома часто лунає один і той же діалог. Беру вину щодо його появи на себе. Бо «завелася» і вкоренилася ця тема після того, як дозволила синові грати в ігри на мобілці. Чомусь після тієї забави малому важко перемикатися на гру в дійсності, де потрібно придумувати свої правила, а не слідувати заданим. Але, зізнаюся, відмовитися від спокійних пів години у хаті мені теж несила. (Та й бачу, що бути змалку з телефоном на ти уже давно стало нормою. Головне – триматися золотої середини щодо часових лімітів гри).

З того, як він підхопився, зрозуміла, що ненароком попала в яблучко.

Так чи інакше, питанням «Що мені робити?» син допікав досить довго, бо, звісно, йому не підходила пропозиція витерти пил на його полиці чи поскладати іграшки, а коли пропонувала погратися – він казав, що вже переграв у все, у що тільки міг. Допоміг випадок. Ми з донькою мали саме писати список продуктів, які потрібно було купити, і я запропонувала малому взятися за це діло. З того, як він підхопився, зрозуміла, що ненароком попала в яблучко. Син оцінив пропозицію взятися не за яку-небудь, а за «дорослу» справу, яку досі виконувала старша сестра, дуже високо. Він азартно виводив продиктовані слова, звично пропускаючи половину голосних. А я дивувалася, чому ж не додумалася до цього раніше. Який крутий тренажер для письма! А скільки бажання!
З цього випадку, звісно, зробила й загальні висновки. По-перше, варто давати можливість дітям зайнятися новими справами, яких вони ще не робили, навіть коли до них їм треба трішки підрости. По-друге, доручати «дорослу» справу необхідно вчасно, поки малеча ще має сильний зв’язок із батьками, тобто сприймає їх як беззаперечний і єдиний авторитет. По-третє, важливі завдання від мами або тата, які малим майже під силу, вони сприймають як дарунок і випромінюють стільки радості, що світлішає у домі.

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми цікаво, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Реклама Google

Telegram Channel