Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Після скандалу Шевченківську премію все ж таки вручили

І майже через 200 років Тарас Шевченко – на передовій українського духу.

Фотоколаж із сайту ukr.net.

Після скандалу Шевченківську премію все ж таки вручили

Втім, 22 травня, не виключено,  що в її лауреати запишуть  і «95-й квартал». А чом би й ні? Номінація – «За внесок  у Перемогу» – саме під них

Національну премію імені Тараса Шевченка вперше за багато років не вручили 9 березня, у день народження поета. Голова Комітету премії Юрій Макаров пояснив, що оскільки, згідно з положенням, у конкурсі можуть брати участь твори, оприлюднені не пізніше, ніж за пів року до подання, нині у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабного вторгнення росії. «Виходить, головна премія країни не повною мірою виконує своє основне призначення: фіксувати тенденції розвитку національної культури, служити орієнтиром мистецькій спільноті щодо актуальних напрямків креативного пошуку», – додав він. Саме тому Комітет звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням доповнити існуючі номінації додатковим конкурсом «За внесок у Перемогу». 

Переможців додаткового конкурсу разом із цьогорічними лауреатами планували оголосити 22 травня, в день перепоховання Кобзаря. Втім, після обурення в інтернет-мережах, на фейсбук-сторінці комітету премії все ж оголосили володарів нагороди.

Отож, лауреатами Шевченківської премії-2023 стали:

  •  Катерина Калитко, поетеса – за книгу поезій «Орден мовчальниць».
  •  Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук, виконавці гурту «Хорея Козацька» – за аудіоальбом «Пісні Української революції».
  •  Михайло Назаренко, літературознавець – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792–1883» у двох частинах.
  •  Віталій Портников, журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії – за публіцистичні статті та виступи останніх років.
  •  Ірина Цілик, режисерка – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин».

Нагородити особу Шевченківською премією можна лише один раз за життя. 

У двох номінаціях – «Театральне мистецтво» та «Візуальні мистецтва» – переможців не оголосили.

Національна премія України імені Тараса Шевченка заснована 1961 року. Вона є найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Першими Диплом і Почесний знак лавреата 9 березня 1962-го отримали Павло Тичина, Олесь Гончар у галузі літератури й Платон Майборода в галузі музики. Шевченківську премію було присуджено радянському державному діячеві – Микиті Хрущову в 1964 році. Не була вручена. 
Кожного року може бути присуджено не більше семи Національних премій, а нагородити особу можна лише один раз за життя. Присуджує відзнаку Президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. У 2022 році грошова винагорода за премію становила 397 тисяч гривень.

P.S. Після скандалу оголосив про відставку з посади голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка відомий телевізійник і письменник Юрій Макаров. Крім того, з комітету вийшла і художниця Влада Ралко.  

Лія ЛІС.

Реклама Google

Telegram Channel