Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Пісне теж буває смачне: найкращі рецепти

Вони смакують і гарячими і холодними.

Фото із сайту food.obozrevatel.com.

Пісне теж буває смачне: найкращі рецепти

Багато хто вважає, що упродовж Великого посту (а він цьогоріч триває із 27 лютого по 15 квітня) харчування стає одноманітним і неповноцінним. Насправді це зовсім не так! Пропонуємо добірку апетитних, корисних і простих у приготуванні страв, з якими постити легко Грибний куліш

Грибний куліш

Це традиційна страва української кухні, хоч, на жаль, нині господині рідко її готують. А між іншим, пшоно, яке є обов’язковим складником цього супу – чи не найкорисніше серед круп

Інгредієнти: 60 г сушених грибів, 0,5 скл. пшона, 600 г картоплі, 2 цибулини, 3 ст. л. олії, 2 л води, зелень, сіль за смаком.

Приготування. Гриби промити, залити холодною водою і варити до готовності. Бульйон зцідити в окрему посудину, а гриби сполоснути і нарізати маленькими шматочками. Дрібно покришену цибулю підсмажити на олії до золотистого кольору, додати підготовлені гриби і потушкувати разом 3–4 хвилини. Пшоно добре промити, розкласти в горщики і залити гарячим грибним бульйоном, додати нарізану кубиками картоплю, підсмажені цибулю та гриби, перемішати і поставити в духовку на 1 годину. Подаючи до столу, посипати зеленню.


Тюфтелі квасолеві з горіховою підливою

Не уявляєте повноцінного обіду без котлети чи тюфтельки? Не біда, можна приготувати їх і без м’яса

Інгредієнти: 300 г квасолі, 3 цибулини, 2 помідори, 20 г борошна, 3 ст. л. панірувальних сухарів, 150 г волоських горіхів, олія для смаження, винний оцет, сіль, перець мелений – за смаком.

Приготування. Квасолю відварити до готовності, відкинути на друшляк, відвар залишити. Перетерти її через сито або пропустити через м’ясорубку. Цибулю нарізати маленькими кубиками й обсмажити з подрібненими помідорами, поки випарується рідина, тоді змішати з квасолею, додати борошно і дрібно посічену зелень, добре вимішати і з цього фаршу формувати кульки завбільшки з волоський горіх. Запанірувати їх та обсмажити в олії. Для підливи горіхи злегка обсмажити і перемолоти. Розвести горіхову масу відваром квасолі, посолити, поперчити і влити до смаку винного оцту. Довести до кипіння, охолодити і поливати тюфтелі горіховим соусом при подачі на стіл.


Зрази з грибами

Вони смакують і гарячими, і холодними. Тож згодяться не лише для сніданку чи вечері вдома – їх можна взяти на перекус у дорогу, пообідати на роботі

Інгредієнти: 3–4 картоплини, 100 г свіжих грибів, 1 невелика цибулина, 1 ст. л. борошна (з чубком), олія, сіль за смаком.

Приготування. Картоплю відварити «в мундирах», охолодити, почистити й пропустити через м’ясорубку. Гриби та цибулю дрібно нарізати й обсмажити на олії. У картопляне пюре додати борошно та сіль, добре вимісити і формувати невеличкі палянички. Покласти в кожну з них грибну начинку, защипати краї й обсмажити з обох боків на пательні з розігрітою олією до рум’яної скоринки.


Булочки з корицею

«З таких простих складників – така смакота?!» – дивуються ті, хто куштував цю випічку. Приготуйте – і переконайтеся

Інгредієнти: для тіста – 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. олії, 1 скл. води, 50 г дріжджів, борошно; начинка – 0,5 скл. цукру, 1 пакетик кориці.

Приготування. Дріжджі замочити в 0,5 склянки теплої води. Закип’ятити 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки води і 0,5 склянки олії, коли схолоне, додати розчинені у воді дріжджі, борошно, замісити м’яке тісто, накрити рушником і залишити на 30–45 хвилин, щоб підійшло. Змішати корицю з цукром. Шматки тіста розкачувати в прямокутні палянички, насипати по всій довжині начинку, загорнути і ретельно защипати краї, далі отриману «ковбаску» згорнути спіралькою. Викласти сформовані булочки на деко, змащене олією, потримати в теплому місці, поки підрухаються, помазати водою або чаєм і випікати в розігрітій до 170 градусів духовці до рум’яної скоринки. 


Яблука, запечені з медом

До весни ці фрукти вже втратили соковитість і пружність, тож виглядають зовсім не апетитно. Спробуйте приготувати з них корисний вітамінний десерт

Інгредієнти: 2 яблука, 2 ч. л. меду, 1 ч. л. кориці, 10 г вершкового масла (за бажанням, якщо не постите).

Приготування. Яблука краще брати з кислинкою. Миємо їх, розрізаємо навпіл. Чайною ложечкою видаляємо з кожної половинки серцевину. Викладаємо яблука у форму, посипаємо корицею, поливаємо медом (якщо мед густий, просто покладіть по чайній ложечці у заглибинки в яблуках). Зверху кладемо по невеличкому шматочку вершкового масла. Форму накриваємо фольгою і запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25–30 хвилин (але цей час може бути різним залежно від сорту яблук, тому варто періодично перевіряти готовність фруктів, щоб вони не втратили форму). Готовий десерт можна подавати з кулькою морозива і карамеллю. 

Презентуйте своїм такі ябка
Презентуйте своїм такі ябка 

Читайте також: «Картопля – альфа й омега»: суперові і доступні всім рецепти.

Реклама Google
 

Telegram Channel