Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Картопля – альфа й омега»: суперові і доступні всім рецепти

Смачного!

Фото із сайту zhyttia.com.ua.

«Картопля – альфа й омега»: суперові і доступні всім рецепти

Бульба є чи не основним продуктом харчування українців, ми готуємо з неї безліч страв. Але, на диво, знов і знов можна зробити щось по-новому

Печена картопля з часником

Інгредієнти: 1 кг картоплі, половинка перцю чилі, 2 головки часнику, 1,5 ст. л. прованських трав, сіль до смаку, 4 ст. л. олії.

Приготування. Зубчики часнику пропустити через прес або розтерти у ступочці. Перець чилі почистити і дуже дрібно нарізати. Змішати часник, перець, прованські трави, сіль та олію. Очищену і розрізану навпіл картоплю викласти у форму, змастити сумішшю олії зі спеціями і запікати в розігрітій до 180–190°С духовці 45–55 хвилин.


Печена картопля з гірчичною скоринкою

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 50–70 г гірчиці (гострота – за смаком), 4–5 зубочків часнику, 0,5 ч. л. солі, 2–3 ст. л. олії, зелень – за смаком.

Приготування. Картоплю почистити (якщо любите – можна готувати і в лушпинні), вимити, порізати скибочками. Духовку розігріти до 220 градусів. Форму для запікання змастити олією. У каструлі змішати розтертий із сіллю часник, гірчицю, олію. Вкинути туди бульбу, накрити кришкою і добре потрусити, щоб кожна картоплина добре змастилася гірчично-часниковим соусом. Далі висипати картоплю у форму, розрівняти і запікати в духовці протягом 50 хвилин. Подавати з дрібно посіченою зеленню.


«Гармошка»

Інгредієнти: картопля, часник, зелень (кріп, петрушка), перець червоний стручковий, сіль, олія.

Приготування. Велику картоплю добре вимити, можна не чистити. В кожній картоплині зробити паралельні надрізи через 0,5–0,8 см, не доходячи до кінця. Почищені часник і перець дрібно нарізати. Зелень помити, обсушити і посікти. Змішати часник, зелень, перець, посолити, полити олією, добре розім’яти ложкою. Викласти картоплю на деко або у форму для запікання, начинити приготованою сумішшю, полити олією і запікати при температурі 200 градусів 50–60 хвилин.

Викласти картоплю на деко або у форму для запікання, начинити приготованою сумішшю, полити олією і запікати при температурі 200 градусів 50–60 хвилин.


Зрази з грибами

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1,5 склянки борошна, 400 г свіжих грибів, 1 цибулина, сіль та спеції – за смаком, олія для смаження.

Приготування. Попередньо відварені лісові гриби (печериці та гливи можна не варити) дрібно порізати і посмажити з цибулею на олії, додати сіль та спеції за смаком. Картоплю відварити «в мундирах», остудити, почистити і змолоти на м’ясорубці. Посолити, поперчити, просіяти борошно і замісити не дуже туге тісто. На посипаній мукою робочій поверхні розкачати його в «ковбаску», нарізати на порційні шматки, приплюснути кожен у круглу паляничку невеликого діаметру. На середину палянички покласти начинку, заліпити краї, формуючи пиріжок, запанірувати в борошні чи подрібнених сухарях та обсмажити в олії з обох боків до золотистого кольору.

Читайте також на volyn.com.ua: «В Україну завезли устриці із небезпечним вірусом, що викликає масштабні епідемії».


Картопляні галушки з овочами та грибами

Інгредієнти: 0,5 кг картоплі, 1 склянка борошна, 2 цибулини, 2 морквини, 1 червоний болгарський перець (можна взяти консервований), 200 г печериць, 150 мл олії, чорний мелений перець та сіль за смаком.

Приготування. Картоплю почистити, зварити і розім’яти до стану пюре. Додати 3 ст. ложки олії, сіль, перець, борошно і замісити м’яке еластичне тісто. Розкачати його в джгутики, нарізати галушки (шматочки можуть бути довільної форми), зварити їх у підсоленій воді, посмачити смаженою на олії дрібно порізаною цибулею. Другу цибулину покраяти півкільцями, перець – кубиками, моркву стерти на тертці з великими отворами. Цибулю підсмажити на олії до золотистого кольору, додати моркву, пізніше – болгарський перець. Гриби нарізати пластинками і всипати на сковорідку, посолити, поперчити і протушкувати 3–4 хвилини. Викласти на тарілку галушки з цибулею, а навколо розкласти смажені овочі.

Реклама Google


До речі

  • Галушки варяться швидко, і їх потрібно вибирати відразу, коли спливуть, щоб не розварилися.
  • Замішуючи галушки, не додавайте відразу все борошно – залиште трохи на домішування та формування. Якщо до галушок додати забагато борошна, вони можуть вийти занадто твердими. Якщо ж борошна буде замало, галушки легко розварюватимуться і втратять форму. 
Telegram Channel