Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Голова волинської громади: «Війна нас на зльоті не підбила»

Голова Павлівської територіальної громади Андрій Сапожник: «Найголовніші волонтери – це мої земляки, мешканці громади».

Волинь-нова

Голова волинської громади: «Війна нас на зльоті не підбила»

Турбот у голови Павлівської територіальної громади Володимирського району Андрія Сапожника з самого ранку – хоч відбавляй. Жваво і в бухгалтерії, й у центрі надання адміністративних послуг, розташованому в приміщенні сільської ради. У сусідньому кабінеті розфасовують гуманітарну допомогу. При вході відразу впадає у вічі термінал, який дає змогу здійснити кілька десятків фінансових операцій. У приміщенні зроблено сучасний європейський ремонт, впорядкована бруківкою територія навколо. Серед спеціалістів – багато молодих жінок. Про досягнення та виклики територіальної громади в цей непростий час розмовляємо з її очільником Андрієм Сапожником

«Вже о 7-й ранку 24 лютого 2022 року ми зібралися з депутатами, щоб обговорити план дій»

– Війна вносить корективи і в штатний розпис, – ділиться міркуваннями Андрій Степанович. – Чимало чоловіків з нашої громади захищають свободу і незалежність у лавах ЗСУ. Серед них – мій заступник Ігор П’ятоха, програміст

Андрій Нінічук, завидівський староста Сергій Вакулюк. До слова, керівники інших старостинств виконують свої обов’язки у добровольчих формуваннях територіальних громад. 

– Ми ще довго будемо багато в чому вести відлік від 24 лютого 2022 року…

– Цей досвіток не забуду ніколи: велика війна розпочалася о 4-й ранку, а о 7-й я, заступник, працівники сільради, депутати зібралися і визначили план дій. Це був четвер, а у п’ятницю мала відбутися сесія Павлівської сільської ради, на якій планували прийняти рішення щодо створення ЦПМСД Павлівської сільської ради. Хотіли підтримати сільські ФАПи, щоб там люди могли не тільки тиск поміряти чи пігулку взяти, а й отримати більше лікарських послуг. Однак плани поламалися… Через Павлівку пролягає траса до кордону – вона була заповнена десятками автомобілів. Доводилося коригувати рух, годувати людей, вказувати маршрути, розміщувати біженців, допомогти іноземцям, які, до слова, були дуже налякані, добратися до міжнародного пункту пропуску в Устилуг.

«Наколядували для наших захисників 240 000 гривень»

– У такому ж напруженому ритмі прожили фактично рік?

– Волонтерська робота, яка розпочалася в лютому 2022-го, не спадає досі. У нас відразу були створені добровольчі формування щодо захисту сіл, розмістили роту охорони й налагодили харчування її бійців. Мешканці громади прийняли біженців і чим могли, тим допомагали: житлом, ремонтом, облаштуванням вільних будинків, у які поселяли приїжджих. Зараз у нашій громаді мешкає 38 внутрішньо переміщених осіб.

– З ким із волонтерів найбільше співпрацюєте?

– Найголовніші волонтери – це мої земляки, мешканці громади. Вони – фермери, трудівники агрогосподарств – за першим покликом доставляють м'ясо, готують тушкованки, борщові набори, купують дрони, засоби зв’язку, одяг, автомобілі, плетуть сітки. Кілька днів тому наші майстрині зв’язали на прохання військових багато шкарпеток, що ними можна пів армії забезпечити. У публічній бібліотеці Павлівської сільської ради, що в адміністративному центрі, обладнаний пункт збору всієї допомоги, і її потік не міліє. Шили підсумки для аптечок, допомагали солдатам нашої громади у забезпеченні всім необхідним. Працівники сільради, освітяни періодично переказують одноденний заробіток на потреби ЗСУ. 

У публічній бібліотеці Павлівської сільської ради, що в адміністративному центрі, обладнаний пункт збору всієї допомоги, і її потік не міліє.  

Християни Павлівської церкви «Благодать» налагодили для армії, я б сказав, промисловий випуск каш швидкого приготування. Тісно співпрацюємо з Ковельським волонтерським центром – тиждень тому завантажили для них 
26 тонн допомоги на Харківщину, на черзі ще 15 тонн – для мешканців Дніпропетровщини. Допомагаємо нашим бійцям через подібний центр «Незабудка» з Іваничів, волонтерів з Нововолинська і Володимира. 

У школах, клубах організовані місця, де готують продуктові набори, плетуть сітки. Наші культармійці, провівши культурно-мистецькі марафони «До Перемоги з колядою та Йорданською водою», зібрали 240 000 гривень, що стало суттєвою фінансовою підтримкою для придбання необхідних бійцям речей.

– Чорне крило війни не обминуло й вашу громаду?

– Більше 250 хлопців громади мобілізовані до лав ЗСУ. Свята справа – пам’ятати звитягу 13 наших земляків, які віддали життя за Україну і нас із вами в час повномасштабної війни і боїв у зоні АТО/ООС 2014–2021 років. Великий людський обов’язок – турбота про їхні родини. Завжди на зв’язку з головою ГО «Герої не вмирають» Софією Михайлівною Дармофал. При потребі виділяємо матеріальну та іншу допомогу, намагаємося бути вдячними за патріотизм і жертовність їхніх синів…

«Для нас принципово, щоб запрацював регіональний центр креативної економіки»

– Андрію Степановичу, попри труднощі, спричинені війною, бачимо у вас велике бажання реалізовувати задумане.

– Дуже шкода, що війна все перебила, хоча не в моїх правилах нарікати, скаржитися. Обов’язково дочекаємося Перемоги – і все виконаємо. Але й зараз наша молода ініціативна команда не сидить склавши руки. Працюємо, плануємо далі. Були на зльоті – і ніхто нас не зіб’є зі шляху.

Основний наповнювач бюджету громади – податки за використання земель сільськогосподарського призначення та з доходів фізичних осіб. Велика вдячність керівникам і трудівникам агропідприємств «Перемога», «Порицьке», «П’ятидні», пивзаводу, фермерам, одноосібникам, завдяки яким у громаді землі не облогують, все обробляється, дає прибуток. Бюджет громади за надходженнями перевиконано. 

Зараз із усіх 8 шкіл громади функціонує 5, з 10 дитсадків – 4. Це ті заклади, де є укриття, весною плануємо ще одне відкрити. Успішно діє фінансово незалежний Павлівський ліцей – делегуємо туди кошти, а колектив і керівники їх освоюють. Це прогресивна схема, яку ми впровадили одні з перших в області. Твердо налаштовані цьогоріч реалізувати напрацювання щодо ремонту комунальних доріг – уже маємо деяку техніку для регулярного вивезення сміття із сіл та створення повноцінної комунальної служби зі штатом відповідних спеціалістів. Принципово, щоб запрацював екологічний кластер, створений на партнерських засадах між нами, Волинською економічною лігою, агропідприємством «Порицьке» та Волинською державною сільськогосподарською дослідною станцією (директор Петро Савчук). Мета – юридичні, агрономічні, економічні консультації селянам щодо правильного формування карти вирощування культур, вивчення ринків збуту. Цей задум повинен оперативно реалізуватися в дію у Павлівці у вигляді регіонального центру креативної економіки.

– Не можна обминути такий цікавий об’єкт, як санаторій-профілакторій «Шахтар», що розташований на вашій території…

– Якби в цьому питанні чіткою була позиція ДП «Волиньвугілля» і Міністерства енергетики, він уже давно слугував би для всієї України і закордоння. А поки що – відносно збережений, але такий, що перебуває у підвішеному стані. Однозначно – його потрібно передавати у нашу комунальну власність, тоді справи там підуть жваво й на благо людей.

Читайте також: «Колишня голова Горохівської РДА стала мисткинею, щоб допомогти вдовам військових»

Реклама Google

Telegram Channel