Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині авто для педагога-воїна купили… учні

Волонтер Петро Сопронюк і боєць Сергій Лойко (праворуч) вдячні всім, хто підтримує ЗСУ.

Фото з архіву Іваничівського ліцею №1.

На Волині авто для педагога-воїна купили… учні

Сергій Лойко – знаний в Іваничах учитель. Свого часу він очолював районний відділ освіти. Останні роки викладав математику в Іваничівському ліцеї №1. У перші дні війни добровольцем пішов захищати країну від загарбників 

Сергій Іванович на подарованій машині віз на передову гарні гостинці

Рідний колектив постійно тримає зв’язок із колегою, який несе службу як танкіст на південному напрямку. Вчителі, батьки учнів через Сергія Івановича отримують необхідну інформацію про потреби бригади. У перші місяці найбільш актуальними були бронежилети, берці, термобілизна, інша військова амуніція. Згодом збирали кошти на військове обладнання. Кульмінаційним моментом у волонтерській підмозі стало придбання наприкінці минулого року атомобіля для підрозділу, в якому воює Сергій Лойко.
Тоді провели благодійний ярмарок, на якому школярі зібрали понад 30 000 гривень. До благородної справи долучились працівники ліцею, батьки. Педагоги додали ще 10 000 гривень. За ці кошти придбали й відремонтували автомобіль Volkswagen T4 для потреб наших захисників. Решту коштів було використано на придбання пального для транспортного засобу. А вручення авто відбулося в урочистій обстановці.

Для цього викликали з фронту самого педагога-воїна. Усі працівники та учні навчального закладу щиро раділи зустрічі з ним, бажали йому здоров'я, мирного неба та якнайшвидшої перемоги над ворогом. 

На подарованому авто Сергій Іванович повернувся до своїх побратимів. А заодно привіз їм багато гарних гостинців: предмети гігієни, продукти харчування і, звичайно, учнівські малюнки, які завжди зігрівають наших захисників не менше, ніж гарячий чай із домашніми смаколиками. Зараз цей автомобіль успішно служить бійцям 14-ї ОМБр, у якій виконує бойові завдання Сергій Лойко.

А зовсім недавно вчителі знов передали волонтерові Петру Сопронюку майже 50 тисяч гривень для придбання ще одного автомобіля для армії.

Волонтерством в Іваничівському ліцеї №1 активно займаються впродовж року. Регулярно проводяться благодійні ярмарки. Піци, бутерброди, солодощі, желе – далеко не повний перелік того, що продається для отримання коштів на ЗСУ. В стінах школи плетуть маскувальні сітки, більше десятка яких уже використовується на фронті. Учні 10-Б класу освоїли виготовлення окопних свічок. 

На новорічні свята старшокласники наколядували чималу суму, до неї батьки додали свою дещицю – на прилад нічного бачення. А як школярі поліпшили настрій, додали позитиву воїнам, які проходять реабілітацію в Іваничівській районній лікарні! І завжди провідують бійців не з порожніми руками.

Облаштовували укриття усім колективом

Коли розмовляли з директоркою ліцею Марією Семенівною Шевчик, вона не оминула теми успішності вихованців. Заклад із більш як столітньою історією завжди славився високим рівнем знань своїх випускників. Тримає цю марку й тепер. Незважаючи на воєнні форс-мажорні обставини, Іваничівський ліцей №1 цьогоріч виборов 13 призових місць на обласних предметних олімпіадах. А учень 9-го класу Віталій Грищук був серед переможців під час демонстрації знань з географії, історії та німецької мови.

Автомобіль успішно служить бійцям 14-ї ОМБр, у якій виконує бойові завдання Сергій Лойко.

Тут наполегливо працюють над покращенням матеріальної бази. Через міжнародну організацію ЮНІСЕФ як опорна школа отримали 3 тисячі доларів, за які придбали інтерактивну дошку, проєктори, доукомплектували наявні комп’ютери. Завдяки успішній участі ще в одному проєкті має надійти 2 тисячі доларів на оснащення шкільного харчоблоку. Раніше вдалося придбати туди сучасну електроплиту, витяжку, холодильник. 

Багато сил було кинуто перед навчальним роком на облаштування укриттів. Адже на онлайн-навчанні перебувають лише ті учні, які проживають у сусідніх селах або виїхали за кордон. 

Усім колективом вичистили приміщення, де ховаються під час повітряної тривоги школярі 11 початкових і 31 старших класів. Там поміняли каналізацію, поклали на підлогу плитку, зробили другий вихід, зміцнили одну стіну, замінили світильники на сучасні, на що селищна рада виділила майже 428 тисяч гривень. Забезпечили укриття аптечками, теплими покривалами, питною водою, вогнегасниками. Завдяки місцевій владі також купили два генератори за 130 тисяч гривень. Словом, зробили все необхідне, що передбачено відповідними вимогами. Облаштований підвал у разі потреби ще й слугуватиме пунктом незламності в Іваничах.
Директорка Марія Семенівна під час розмови неодноразово зазначала, що головне для колективу ліцею – безпека дітей. Потім – якість навчання і виховання патріотизму в юних серцях.

…Щодня о 9-й годині ранку в їхній школі звучить трепетно-сумна мелодія «Пливе кача» і Гімн України, закликаючи вшанувати пам’ять загиблих Героїв і висловити підтримку тим, хто тримає небо над нами усіма.

 P.S. Минулого понеділка педагоги та учні цього закладу передали ще один придбаний за зібрані ними кошти позашляховик для 63-ї бригади, в якій служать волиняни.

Алла ЛІСОВА.

Читайте також на volyn.com.ua: «Негідники візьмуть на свої прапори імена Героїв і продовжать справу путіна».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel