Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Що думає Зеленський про перейменування росії на московію?

Українці і без офіцйного рішення все активніше використовують паралельно дві назви – росія та московія.

Фото Еспресо.

Що думає Зеленський про перейменування росії на московію?

Коли Ярослав Мудрий будував Софійський собор у нашому стольному граді Києві, на місці москви ще реально жаби квакали

Президент України розглянув електронну петицію, автор якої пропонує офіційно перейменувати росію на московію, а також замітини терміни «російський» на «московський», а «російська федерація» – на «московська федерація».

Відповідь на петицію, яка набрала понад 25 тисяч підписів громадян, оприлюднили на сайті глави держави. «Це історична назва, що вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI–XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва», – йдеться у петиції. Автор звернення наголошує, що «росія існує лише 301 рік» – з 22 жовтня 1721 року, коли московський цар петро І проголосив московське царство «российской империей».

Україна справді не зобов’язана називати інші держави так, як вони називають самі себе. Ми, наприклад, не кажемо  «Дойчланд», а – Німеччина.

У своїй відповіді Зеленський повідомив, що звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням разом із науковими установами комплексно опрацювати це питання. Тобто, перейменування цілком можливе! Тим часом у народі все активніше використовуються паралельно дві назви – росія та московія.

Україна справді не зобов’язана називати інші держави так, як вони називають самі себе. Ми, наприклад, не кажемо  «Дойчланд», а – Німеччина.

З росією це тим паче виправдано, бо вона вкрала свою назву у нас, українців-русинів. росія – це Русь грецькою мовою. А Русь у IX–XII століттях – це, згідно з літописами, територія виключно північної частини сучасної України – давні Київське, Чернігівське та Переяславське князівства. Ні Новгород, ні інші землі, які були підпорядковані Києву, у цей час не називали себе Руссю. Так і писали новгородці – «їду з Новгорода у Русь, у Київ». Територія сучасної росії у той час була периферійним Заліссям. Так, до речі, їхній Переяслав, що неподалік москви, і називається – Переяслав-Заліський.

Однак згодом назва Русь поширилась на усі землі, які колись підпорядковувались Києву. І держава з центром у москві зрештою привласнила її собі. А разом із назвою – й нашу, русько-українську історію. Хоч сучасна російська державність бере свій початок зі зміцнення та розширення саме московії, тобто московського князівства у значно пізніші часи. Бо коли Ярослав Мудрий будував Софію Київську в нашому стольному граді, на місці москви ще реально жаби квакали.

Реклама Google

Telegram Channel