Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Перейменування росії на московію: чому не варто цього робити

Для нас важлива перемога над конкретним ворогом з усім відомою назвою, а не перемога на словах у перейменуванні цього ворога.

Колаж із сайту glavcom.ua.

Перейменування росії на московію: чому не варто цього робити

Ми воюємо не з міфічними орками,  а з реальними російськими фашистами 

Щодо перейменування росії на московію. Я противник цієї ідеї. І ось чому. Це створення симулякрів і евфемізмів замість реальної боротьби з реальним ворогом. Для боротьби з ворогом потрібна його чітка ідентифікація. Щоб усі – і всередині країни, і за кордоном – чітко розуміли, з ким ми воюємо. А ми воюємо з росією, а не з абстрактною московією з історичних архівів. Воюємо не з якимись московитами, а з жителями різних регіонів і республік, різних національностей, які ідентифікують себе з росією, навіть з російською імперією. І перемогти ми маємо росію, а не вигадану московію. І відповідальність за воєнні злочини і злочини проти людяності має нести саме російська держава, а не вигадана московія.

Термінологічні комбінації відволікають від реальної боротьби і тільки заплутують. Замість боротьби в сьогоденні ми відволікаємось на історичні дискусії. Для нас важлива перемога над конкретним ворогом з усім відомою назвою, а не перемога на словах у перейменуванні цього ворога. Це все одно, що підміняти реальний бій обміном образами.

Точно так само я проти використання різних евфемізмів на кшталт «орки», «рашисти» і тому подібне. Ми воюємо не з міфічними орками, а з реальними російськими фашистами. І це не казкові змагання в телевізорі, а кривава війна.

Ми воюємо не з міфічними орками, а з реальними російськими фашистами. І це не казкові змагання в телевізорі, а кривава війна.

Якщо ми термінологічно починаємо уникати термінів «росія», «росіяни», «русские» як визначення наших ворогів, ми починаємо заплутувати і себе, і наших партнерів, підмінюємо суть справи іншими назвами, і хоча б термінологічно знімаємо з «росії», «росіян» і «русских» відповідальність за все те зло, яке вони зробили нашій країні і нашому народу.

Володимир ФЕСЕНКО, політолог, глава Центру політичного аналізу «Пента».

Читайте також на volyn.com.ua: «Які штрафи чекають на волинян під час нерестової заборони».

Реклама Google

Telegram Channel