Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Пісна запіканка – смачна  й поживна страва

Набридли каші та картопля? «Заховайте» їх разом з іншими складниками в апетитну запіканку!

Фото із сайту shuba.life.

Пісна запіканка – смачна  й поживна страва

Господині завжди переймаються тим, що приготувати до столу. Запропонуйте рідним чудові запіканки – вони допоможуть урізноманітнити харчування під час посту. Необхідні для цього продукти – крупи, овочі, картопля, макарони – знайдуться у кожному домі. А щоб забезпечити організм білками, додайте гриби, квасолю

З картоплі, помідорів та грибів

Інгредієнти: 700 г картоплі, 300 г шампіньйонів, 1 цибулина, 1 свіжий помідор, 2 ст. л. пісного майонезу, 2 ст. л. рафінованої олії, сіль та перець – до смаку.

Приготування. Цибулю поріжте дрібними кубиками, шампіньйони – тонкими слайсами. Обсмажте ці інгредієнти на пательні в невеликій кількості олії. Картоплю почистіть та покрайте тоненькими кружальцями. Помідор розріжте навпіл і кожну половинку наріжте пластинками. Форму для випічки змастіть олією, викладіть шарами продукти: на дно – невеликий шар картоплі, посоліть, додайте улюблені спеції, далі – гриби, тоді знов картоплю (+сіль, перець). На цей пласт бульби тонким шаром покладіть скибочки помідорів, знову накрийте картоплею, змастіть олією, посипте спеціями і зробіть сіточку з майонезу. Випікайте в попередньо прогрітій духовці 40 хвилин за температури 180 градусів, потому залиште у вимкненій духовці ще на 15 хвилин і подавайте до столу.

З картопляного пюре та грибів

Інгредієнти: 700 г картоплі, 300 г шампіньйонів, 1 цибулина, 1–2 зубочки часнику, 2 ст. л. олії, коріандр, сіль, перець, зелень – до смаку.

Приготування. Картоплю відваріть та потовчіть на пюре, додавши олію, сіль, перець, коріандр. Цибулю наріжте дрібними кубиками, шампіньйони – тонкими слайсами. Часник пропустіть через прес, зелень дрібно посічіть. На розігрітій пательні підсмажте цибулю 5–7 хвилин, додайте гриби і готуйте, поки не випариться рідина. Наприкінці додайте часник та спеції. Форму змастіть олією і пошарово викладіть у неї інгредієнти запіканки. Спершу гриби, потім пюре, зверху змастіть олією. Запікайте 20–25 хвилин у попередньо розігрітій до 200 градусів духовці. Вийміть страву з духової шафи, дайте трохи охолонути. Перед подачею прикрасьте зеленню.

 Запропонуйте рідним чудові запіканки – вони допоможуть урізноманітнити харчування під час посту.

З рису і грибів

Інгредієнти: 1 скл. круглого рису, 200 г грибів (підійдуть шампіньйони, гливи або солені лісові гриби, 0,5 скл. бульйону (грибного або овочевого), кріп, петрушка до смаку, 2 черешки селери, велика цибулина, сіль і перець.

Приготування. Відваріть рис до напівготовності, промийте від надлишку крохмалю, відкиньте на сито, щоб стекла вода. Цибулю нашаткуйте маленькими кубиками, подрібніть селеру і гриби, підсмажте ці інгредієнти на соняшниковій олії до готовності. Влийте в сковороду бульйон, викладіть туди рис, змішайте всі інгредієнти і тушкуйте до готовності рису. Дрібно посічіть зелень, змішайте з рисово-грибною масою, посоліть і поперчіть. Деко злегка змастіть олією, викладіть суміш і запікайте 15 хвилин при 220 градусах. 

З макаронів

Інгредієнти: 500 г макаронних виробів (будь-яких, ідеально підійдуть «пера»), 1 болгарський перець, 2 помідори, 3 ст. л. густої томатної пасти, 1 цибулина, сіль до смаку.

Приготування. Відваріть макарони до готовності, промивати не потрібно, щоб не розсипалася запіканка. Наріжте цибулю, перець і помідори, обсмажте на соняшниковій олії спочатку цибулю і перець, потім додайте помідори і дві ложки томату. Доведіть до готовності і посоліть. На змащене деко викладіть половину макаронів, зверху – томатну засмажку, накрийте її рештою макаронів, змастіть томатною пастою і поставте запікатися на 20 хвилин. Готову страву можна посипати свіжою зеленню. 

З квасолею

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 300 г попередньо відвареної (або консервованої) квасолі, 1 велика цибулина, сіль і перець до смаку.

Приготування. Картоплю почистіть, відваріть у підсоленій воді, розімніть на пюре. Цибулю дрібно поріжте, обсмажте на соняшниковій олії до золотистого кольору. На деко викладіть половину пюре, зверху – квасолю, на неї – обсмажену цибулю. Накрийте начинку другою половиною картопляного пюре, розрівняйте. Запікайте при 180 градусах, поки не з'явиться апетитна рум'яна скоринка. 

З броколі

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 500 г замороженої броколі, 3 морквини, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, перець і сіль – до смаку.

Приготування. Картоплю почистіть, відваріть у підсоленій воді, розімніть на пюре. Закип'ятіть воду, посоліть, відваріть броколі 3 хвилини. Злийте рідину і дайте капусті охолонути. 
Моркву потріть на велику тертку, цибулю нашаткуйте півкільцями, обсмажте на соняшниковій олії, посоліть і поперчіть, додайте подрібнений часник. На змащене деко викладіть картопляне пюре, на нього – броколі. Накрийте «ковдрою» зі смажених моркви та цибулі. Духовку розігрійте до 180 градусів, запікайте близько 30 хвилин.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel