Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Модою на широкополі капелюхи та каблуки завдячуємо... «нічним вазам»

Відповідь треба надіслати до 6 липня (включно).

Фото: газета «Волинь».

Модою на широкополі капелюхи та каблуки завдячуємо... «нічним вазам»

Які, як показала війна, ще й досі популярні на росії. Тому й вигрібають москалі із захоплених наших осель навіть...

Що саме, переконаний, більшість читачів уже зрозуміла. І вже згадала анекдот: «Бандерівці знущаються над полоненими: примушують мити ноги, чистити зуби і ср***ти в унітаз». Бо не треба загарбникам золотого (золото – хімічний елемент з атомним номером 79), як у Януковича, аби хоч звичайний стирити і передати якось у свій Саранськ чи Улан-Уде. А ось учасники нашого конкурсу, хто дав маху під час розгадування, нехай ще раз уважно переглянуть запитання туру – нічого складного тут не було.

«Гранатобуз із секретом» – 19 (2023)

Перетворіть шляхом зміни почерговості букв слово «tusnia» на інше, яким в українській характеризують те, коли нарешті «стрілися двоє». Якщо це зробите, знайдете вдома сучасний предмет, який ми сьогодні заховали. Його «дід» ще й досі часто трапляється в Україні. Також у нас він пов’язаний із «носієм булави» і номером 79, на сучасній росії – з дефіцитом, а в світі історично – з корками і особливим головним убором. А ще заміною місяця і зірки на символ кохання.

Що за предмет знаходиться у гранатобузі?

Шляхом зміни послідовності букв слово «tusnia» перетворюємо на «стрілися двоє» – «unitas», що означає «єдність». Але що вам нагадує звучання латинського слова? Отож.

Один із перших проєктів туалету зі змивом належав Леонардо да Вінчі. Італійський геній створив його у 1516 році для французького короля, адже був дуже здивований станом вулиць у Парижі. Однак Франсуа Перший і надалі користувався туалетом-троном... Тому перші моделі хатніх туалетів, подібні до сучасних (з бачком та змивом), під маркою UNITAS, сконструйовані були лише в 1884-му Томасом Твайфардом із Англії. Назва в перекладі означала «єдність», оскільки модель була цільною конструкцією.

Вбиральні позначали замість літер малюнками: місяць означав чоловічу вбиральню, 
а зірка – жіночу. 

Модою на широкополі капелюхи та плащі, а також на взуття на підборах завдячуємо туалетам. У часи Середньовіччя (на відміну від часів Римської імперії, у замках та будинках не було ні водопостачання, ні вбиралень, ні каналізації) високі платформи стали захистом від брудних стоків, що текли вулицями, а головні убори та плащі – від вмісту нічних горщиків, які в бідних кварталах мешканці виливали з вікон просто на вулицю... 

А ще раніше, коли люди не вміли читати й писати, як інформує thegard.city, вбиральні позначали замість літер малюнками: місяць означав чоловічу вбиральню, а зірка – жіночу. Згодом ця традиція змінилася на вирізьблені у дверцятах сердечка. Але романтики тут немає: отвір призначений для того, щоби всередину потрапляло світло. 

Хто з учасників вікторини порадував нас правильною відповіддю – словом «Унітаз», а також яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 19 турів – читайте на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а нам час оголошувати нове завдання. Поїхали, мої розумники й розумнички!

 

 «Гранатобуз із секретом» – 21 (2023)

Коли ми дивимося на цифру 2, а говоримо 10? Коли бачимо перед собою годинник і хвилинну стрілку. А на які числа ми дивимося, а уявляємо «5» і «5»? Якщо провести певну «операцію» з числами, на які дивимось, відняти від отриманого 8484, збільшити удвічі отримане, а потім зменшити його на 642 і накінець розділити на 40, то отримаємо число, яке є символом знаменитого роману. Фото його автора ми і заховали.

Чия світлина знаходиться в гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 6 липня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як знаходили відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected].

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Читайте також: «1липня: яке сьогодні свято й що не можна робити».

Реклама Google

Telegram Channel