Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Чеченець Муслім Мадієв разом із двома синами воює за Україну

Муслім Мадієв: «Про те, що рано чи пізно росія спробує окупувати Україну, говорив ще Джохар Дудаєв».

Скриншот з фільму «Фронт Північного Кавказу» / North Caucasus Front.

Чеченець Муслім Мадієв разом із двома синами воює за Україну

Він вважає, що Перемога українців наблизить і незалежність його батьківщини

Усі родичі Мусліма Мадієва виїхали з Ічкерії, щоб не наразитись на помсту путінських прихвоснів – кадирівців. Залишилась там лише його 88-літня мама, але і її, попри вік, переслідують.

«Кадирівці іноді заявляються навіть до моєї 88-річної мами, – розповів воїн виданню «Факти». – Торочать їй: зробіть так, щоб син публічно не висловлювався про політику. Раніше вони нахабно без остраху йшли в мій дім (він знаходиться в Ачхой-

Мартанівському районі). Але ситуація змінилася: зараз місцеві кадирівці бояться туди носа показувати – фактично відмовляються виконувати наказ тероризувати мою маму. Кажуть: «Якщо прийдемо до будинку Мадієва, завтра він постукає до нас. Навіщо нам це потрібно?». Тож у мій дім набридати мамі їдуть кадирівці з Грозного».

Муслім Мадієв є заступником командира батальйону імені Джохара Дудаєва, а також керує розвідувально-диверсійною групою «Адам», яка входить до цього батальйону. Там служать люди різних національностей – крім чеченців та українців, є татари, азербайджанці та інші добровольці. Мадієв каже, що частина українців, які воюють у складі цього батальйону, прийняли іслам. Вони так вчинили тому, що «їм імпонує наш спосіб життя, наше його розуміння».

«В Україні використовуємо досвід, який ми отримали на двох війнах у Чечні: діємо малими групами, як правило, по п’ять-шість осіб (гранатометник, кулеметник, автоматники), – пояснює специфіку їхнього підрозділу Муслім Мадієв. – Адже такій групі набагато простіше швидко маневрувати, залишитися непоміченою і уникнути вогню противника, ніж чисельному підрозділу». 

Група «Адам» часто ходить за лінію фронту, в тил ворога, щоб добути розвідувальну інформацію: «Як правило, маємо завдання виявити, по можливості сфотографувати позиції противника, його вогневі точки і передати цю інформацію, наприклад, артилеристам. Для цього доводиться долати мінні поля, тож попереду нас ідуть сапери».

Якщо прийдемо до будинку Мадієва, завтра він постукає до нас. Навіщо нам це потрібно?

Однак коли треба підтримати хлопців із ЗСУ, «Адам» б’ється і на передовій.

Однією з найбільших проблем командир вважає те, що попри велику кількість чеченців, готових приєднатися до його підрозділу, вони цього не можуть зробити. «Не вдається домогтися, щоби чеченських добровольців впустили в Україну, – каже він. – Хоча серед них є дуже цінні досвідчені бійці, які пройшли війни у Чечні. Зауважу, що, скажімо, російський добровольчий корпус та легіон «Свобода росії» мають можливість поповнювати свої лави новими добровольцями, а ми фактично не маємо».

Муслім Мадієв каже, що про спробу кремля захопити Україну попереджав ще Джохар Дудаєв. І нинішня війна дає Чечні реальний шанс здобути незалежність у найближчому майбутньому.

«Це станеться внаслідок поразки, яку зазнає росія в Україні, – впевнений Муслім Мадієв. – Імперія тоді розвалиться. Принаймні Чечня не залишиться у її складі. Повторю: не було б нинішньої війни, і чеченці не мали б реальних перспектив найближчим часом здобути свободу для своєї батьківщини. Наразі ми отримали історичний шанс назавжди розпрощатися з російською імперією».

Хай так і станеться!

Ігор ОСИПЧУК.

Читайте також: ««Сьогодні померли два собаки, бабуся Галя й улюблене місто Маріуполь...»

Telegram Channel