Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
Що робити, якщо ви згоріли на сонці

Вдома зарадити можна лише легкому почервонінню.

Фото ілюстративне.

Що робити, якщо ви згоріли на сонці

Сонячні опіки трапляються досить часто. Проте вдома зарадити можна лише легкому почервонінню, тоді як опік другого ступеня вже потребує негайного звернення до лікаря

Використовуйте гель алое вера

Речовина, що міститься у листках цієї рослини, забезпечує миттєве полегшення болю, жару й подразнення шкіри. Крім того, гель алое зменшує запалення, набряк і припухлість, які ви можете відчути в разі сонячного опіку, та прискорює процес регенерації клітин шкіри. 

Пийте багато води

Важливо не забувати про це і коли перебуваєте на вулиці, особливо в дуже спекотні дні, і під час лікування сонячних опіків. Це відновить ваше тіло та пом’якшить такі наслідки, як перегрівання.

Прийміть прохолодну ванну чи душ

Кровоносні судини під поверхнею шкіри реагують на навколишнє середовище та зовнішні умови. Холодні водяні процедури можуть принести тимчасове полегшення.

Зволожте шкіру

Після того, як прийняли прохолодний душ або ванну, візьміть зволожувальний крем, в ідеалі з алое вера або іншим заспокійливим компонентом. Перш ніж повністю висушити шкіру, акуратно нанесіть крем на ділянки із сонячними опіками. Це затримає вологу.

Прийміть протизапальні засоби

Безрецептурні протизапальні препарати, як ібупрофен, є заспокійливими засобами, які можуть допомогти зменшити біль. Запалення та сонячні опіки тісно пов’язані: велика доза ультрафіолету вбиває клітини, викликаючи імунну відповідь у шкірі — вона запалюється. 

Забезпечте шкірі дихання

Після опіку тіло створює нові здорові клітини, і для цього йому потрібні поживні речовини. Правильний кровообіг необхідний для ефективного створення цих нових клітин та допомоги в загоєнні шкіри, тому варто відмовитися від будь-якого одягу, який обмежує і може вплинути на кровообіг.

Уникайте подальшого стресу

Серед побічних ефектів, які часто супроводжують сонячні опіки, є лущення шкіри та утворення пухирів. Переважно вони не дуже шкідливі і згодом минають самі. Коли справа доходить до сонячних пухирів, зробіть усе можливе, щоб дати їм спокій, адже їхнє розкриття буває болісним і може зробити ваше тіло вразливішим для інфекції.

Захистіть свою шкіру в майбутньому

Вплив сонця і шкода від нього можуть мати серйозні та довгострокові наслідки для здоров’я, такі як рак шкіри. Ось чому важливо захищати тіло від впливу та подальшого ушкодження щоразу, коли ви виходите на вулицю. Будь-який хороший дерматолог порекомендує використовувати сонцезахисний зволожувальний крем із високим SPF у своєму щоденному догляді за шкірою або носити одяг, який захищає від ультрафіолетових променів. Капелюхи й парасольки також є ефективними способами зниження ризику сонячного опіку.

За матеріалами tsn.ua.

Читайте також: «2 липня: яке сьогодні свято й що не можна робити».

Реклама Google

Telegram Channel