Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Біля «Титаніка» затонув «Титан»:  усі пасажири загинули

Фото із сайтів obozrevatel.com, lifestyle.today.ua, bbc.com.

Біля «Титаніка» затонув «Титан»: усі пасажири загинули

Знайдено рештки зниклого батискафа

Вранці 18 червня 2023 року п’ятеро людей на підводному апараті «Титан» вирушили на екскурсію на дно океану до затонулого понад сто літ тому – квітні 1912-го – пасажирського лайнера «Титанік», який зіткнувся з айсбергом в Атлантичному океані. Через 1 годину 45 хвилин після занурення «Титан» втратив зв’язок зі своїм надводним судном. Підводний мінічовен сконструйований так, що міг залишатися на глибині протягом 96 годин, тобто, вранці 21 червня на батискафі мав закінчитися кисень.

Усі ці дні перші шпальти світової преси займали повідомлення про рятувальну операцію. Але дива не сталося – всі п’ятеро пасажирів, які перебували на борту, загинули. Найімовірніше, люди померли не від нестачі кисню, а через вибух – за 487 метрів від затонулого «Титаніка» рятувальники знайшли уламки підводного човна.

На борту семиметрового «Титана» перебували британський бізнесмен Геміш Гардінг, британсько-пакистанський бізнесмен Шахзада Давуд і його син Сулейман, колишній французький водолаз Поль-Анрі Наржеоле та Стоктон Раш, генеральний директор OceanGate – компанії, якій належить батискаф.

Найімовірніше, люди померли не від нестачі кисню, а через вибух – за 487 метрів від затонулого «Титаніка» рятувальники знайшли уламки підводного човна.  

Відповідь на питання, чи вдасться знайти тіла загиблих, наразі є відкритою, хоч шанси на це вкрай малі, адже глибина, на якій лежать затонулі судна, становить майже 4 кілометри. Там – суцільна темрява (сонячне світло пробивається лише на кілометрову глибину), на такій глибині не працює ні GPS, ні радіо. «Коли материнський корабель стоїть прямо над підводним човном, є можливість пересилати короткі текстові повідомлення», – розповів кореспондент Девід Пог, який торік брав участь у такій самій експедиції. За його словами, тоді під час подорожі «Титан» не мав зв’язку приблизно три години.

Зараз на місці катастрофи працює канадський дистанційно керований підводний апарат Odysseus 6k, здатний занурюватися на глибину до 6 кілометрів. Цей апарат також може використовуватися для підйому предметів із дна океану. Є сподівання, що за допомогою цього унікального човна вдасться роздобути більше даних про трагедію. Але під час пошуків треба враховувати, що сильні підводні течії могли змістити «Титан» на відстань до 30 кілометрів.

Тим часом компанія-оператор зниклого підводного човна оприлюднила некролог. «Загиблі люди були справжніми дослідниками, які розділяли особливий дух пригод та глибоку пристрасть до дослідження і захисту Світового океану. Наші серця – з цими п’ятьма душами та кожним членом їхніх сімей у цей трагічний час», – заявили в компанії.

Що відомо про батискаф

Підводний апарат, який занурювався до «Титаніка», важив 10,5 тонни і міг опускатися на глибину до 4 тисяч метрів («Титанік» лежить на глибині 3,8 тисячі метрів). На сайті компанії, яка розробляє підводні апарати для занурень, ідеться, що після успішних експедицій до «Титаніка» у 2021 та 2022-му вона планує продовжувати такі тури щороку.

Одна з експедицій, що складається з 12 занурень, запланована на літо 2023-го.

У твіттері компанії є дописи про перші кілька занурень. З приватних клієнтів вона бере по 250 тисяч доларів за місце у своїй восьмиденній експедиції, що дає змогу побачити затонуле судно. Тепер, на жаль, таких уже два...

P.S. Дружина Стоктона Раша, капітана зниклого батискафа, є нащадком пасажирів, які загинули на «Титаніку» у 1912-му. Як пише The New York Post, Венді Раш є праправнучкою Айсадора Штрауса та Іди Штраус. Вони були одними з найбагатших людей на борту судна.

Ті, хто вижив після катастрофи, розповіли, що бачили, як Іда Штраус відмовилася від місця в рятувальній шлюпці заради порятунку жінок і дітей на борту. Вона вирішила залишитися на кораблі зі своїм чоловіком, з яким прожила понад 40 років.

Свідки бачили подружжя, яке стояло під руку на палубі «Титаніка», що тонув. Їхня історія була відображена у відомому фільмі «Титанік» 1997 року, у сцені, де літня пара тримається одне за одного в ліжку, поки навколо них піднімається вода.

Історія повторюється? Сучасна трагедія сталася за пів кілометра від місця, де затонув у 1912 році «Титанік»...
Історія повторюється? Сучасна трагедія сталася за пів кілометра від місця, де затонув у 1912 році «Титанік»... 

Читайте також: Біля затонулого «Титаніка» зник підводний човен: історія отримала продовження.

Реклама Google
 

Telegram Channel