Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
Рум’янцем полуниці червоніє літо: полуничні десерти й не тільки

Смакота, але дорога... Ви дешевшу за 40 грн/кг полуницю бачили?

Фото із сайту ua.all.biz.

Рум’янцем полуниці червоніє літо: полуничні десерти й не тільки

Десерти цієї пори року не уявляються без трускавок. Хтось полюбляє їсти їх зі сметаною чи вершками, хтось просто кусає полуничку, тримаючи за зелений хвостик, а в когось є час і натхнення приготувати справжній кулінарний шедевр. А ще останнім часом стають популярними й основні страви з цієї ягоди – багатьом смакують незвичні салати, соуси із цим інгредієнтом. Тож поки не минув сезон трускавок, встигніть насолодитися соковитими ягодами

Трускавково-м’ятний мармелад

Чудовий смак і максимум користі!

Інгредієнти: 400 г полуниць, 150 г цукру, 15 г желатину, сік половини лимона, 5 гілочок м’яти.

Приготування. У блендері подрібнити полуниці й листочки м’яти, збивши масу до однорідності. Перекласти її в каструлю з товстим дном. Додати сік половини лимона і цукор. Довести до кипіння на слабкому вогні, варити 5 хвилин. Желатин залити холодною водою і залишити для набухання на 15 хвилин, тоді додати його в гарячу полунично-м’ятну масу, зняти з вогню і мішати до повного розчинення. Остудити. Коли желе вже трохи «схопиться», майбутній мармелад збивати міксером на найвищій швидкості близько 10 хвилин. Розкласти у формочки і поставити в холодильник на кілька годин.

Салат фруктово-овочевий

Барвистий, веселий і дуже смачний салат – безліч вітамінів в одній посудині

Інгредієнти: 200 г полуниць, 200 г вишень, 1 жовтий болгарський перець, пів лимона, пучок листового салату, кілька гілочок кропу, 2 ст. л. кунжутної або оливкової олії, 1–2 ст. л. цукру.

Приготування. Для заправки салату збити олію, лимонний сік і дрібку цукру. Полуниці очистити від хвостиків, вишню – від кісточок. Великі ягоди можна порозрізати навпіл. Болгарський перець нарізати кубиками. Кріп дрібно посікти. Листя салату порвати і викласти на дно салатниці. Зверху – ягоди, болгарський перець, рівномірно посипати кропом. Поливати салат соусом безпосередньо перед подачею.

Полунично-вершковий десерт

Поєднання ягід із молочнокислими продуктами — класичний варіант. І, мабуть, найкращий

Інгредієнти: 700–800 г полуниць, пів лимона, 1 банка (380 г) згущеного молока, 200 мл жирних вершків, 20 г вершкового масла, 100 г шоколадного печива.

Приготування. Полуниці вимити, очистити, кілька ягід залишити для оздоблення. Розім’яти полуницю виделкою або нарізати невеликими шматочками. Додати до подрібнених ягід сік лимона, згущене молоко, збиті вершки. Все перемішати. Застелити фольгою форму й заповнити її сумішшю. Печиво подрібнити на крихту, змішати з м’яким вершковим маслом і викласти його другим шаром, злегка притиснувши печивом полуничну масу. Форму накрити і поставити в холодильник. Через 6 годин вийняти готовий полуничний десерт, покласти його печивом на тарілку, зняти фольгу з фруктового шару. Прикрасити торт–десерт збитими вершками і цілими ягодами.

Ягідне морозиво

Такому десерту особливо зрадіє малеча

Інгредієнти: 0,5 кг полуниць (плюс додатково для подачі), 2/3 скл. цукрової пудри, 2 ст. л. лимонного соку, 1 скл. грецького йогурту, 1,5 скл. жирних вершків (35%).

Приготування. Половину полуниць збийте у блендері із цукром, лимонним соком і йогуртом до отримання однорідної маси. Процідіть через сито у велику миску. Ягоди, що залишилися, дрібно наріжте. Окремо збийте міксером вершки до м'яких піків. Повільно влийте їх у полуничне пюре, ретельно перемішуючи ложкою й одночасно додаючи нарізані ягоди. Готову суміш перекладіть у пластиковий 2-літровий контейнер. Згладьте поверхню і накрийте харчовою плівкою. Заморожуйте протягом 4 годин. Подавайте морозиво, накладаючи в порційні креманки за допомогою спеціальної ложки.

До речі. Для різноманітності смаку спробуйте замінити грецький йогурт на маскарпоне, легкий вершковий сир або рікоту.

Коктейль

Улюблений літній напій із соковитими ягодами – ще смачніший

Інгредієнти: 200 г полуниць, 300 г морозива (вершкового або ванільного), 0,5 л молока.

Приготування. Перебрані й помиті ягоди подрібнити за допомогою блендера, додати морозиво і молоко, добре збити все разом. Розлити у високі склянки, вставити трубочки, прикрасити на свій смак.


Чим яскравіша ягода – тим більше в ній вітамінів

🍓 Полуницю на наш континент привезли з Південної Америки тільки в кінці XVIII ст. Але найближчу сестру цієї рослини – лісову суницю – наші предки збирали з давніх-давен.
🍓 Це єдина у світі ягода, насіння якої розташоване зовні, а не всередині. Насінини трускавок називаються горішками, відповідно плід – багатогорішком.
🍓 Учені з’ясували, що від кольору ягід залежить вміст корисних речовин. Чим яскравіша полуниця, тим більше в ній вітамінів.
🍓 У багатьох людей спостерігається алергія на полуниці – щоб нейтралізувати дію алергену, необхідно поєднувати ці ягоди з молочними продуктами.
🍓 Трускавки відмінно втамовують головний біль, оскільки містять речовини, близькі до складу аспірину.
🍓 Полуничний сік – чудовий засіб від пігментних плям і веснянок. Ним можна відбілити шкіру. Також полуниця сприяє відбілюванню зубів.
🍓 Ці ягоди позитивно впливають на пам’ять, запобігають старінню клітин мозку. Учені вважають, що можливе їх використання навіть для лікування хвороби Альцгеймера.
🍓 Крім червоної, існує ще й біла полуниця. Вона з’явилася в середині XVIII ст. у результаті схрещування диких сортів. Нині цей вид втрачений, а сучасна біла полуниця – гібрид червоної з ананасом.
🍓 У Книзі рекордів Гіннеса зафіксована найбільша ягода, вирощена 1983 року в Ролкстоні (США). Її вага становила 231 грам. Щоправда, ягода не принесла власнику задоволення: виявилася водянистою і кислою на смак.

Реклама Google

Telegram Channel