Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Я люблю маму»: є рішення суду у справі найстаршої породіллі України

Коли дівчинка була меншою, ходила з мамою на всілякі шоу. А досягнувши підліткового віку, заявила, що ненька над нею знущається...

Фотоколаж із сайту radiotrek.rv.ua.

«Я люблю маму»: є рішення суду у справі найстаршої породіллі України

Її неповнолітня донька не підтвердила фактів побиття

Провадження щодо найстаршої породіллі України, 78-літньої жительки Чернігова Валентини Підвербної, яка нібито вчиняла домашнє насильство над 12-річною донькою, було закрито у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення. «Усі докази зібрали, допитали всіх, суддя не побачила складу адміністративного правопорушення. На нашу думку, – і суд цю думку підтримав, – насильства у сім’ї не було. Не обґрунтований протокол підлягає закриттю», – розповів захисник Підвербної Андрій Котенок.

Під час засідання суддя заслухала думку доньки Валентини, Анни. За словами адвоката, дитина не підтвердила фактів побиття. «Про насильство вона не говорила. Каже: «Я люблю маму». Це дитина, але що її били-ображали, – такого не говорила», – сказав

Котенок. Справу розглядали у закритому режимі.

Нагадаємо, сім’я Підвербних привернула увагу до себе в лютому 2011-го. Тоді стало відомо, що 65-річна чернігівська пенсіонерка Валентина Підвербна народила дівчинку. З’ясувалося, що дитина народилась після штучного запліднення, гроші на яке жінка поважного віку заощаджувала з пенсії. Жінка стала найстаршою в Україні, у кого лікарі приймали пологи. Протягом багатьох років Підвербна-старша лише інколи виявляла бажання спілкуватись із пресою.

Зараз дівчинка категорично налаштована не повертатись до матері. Її спілкування з матір’ю триває одну хвилину.

Нещодавно донька Підвербної звернулася до небайдужих людей, написавши в соцмережах зворушливий допис. Дівчинка повідомила, що її мати начебто завдає їй тілесних ушкоджень, ображає через вроджену косоокість та хоче довести до самогубства.

На пост Підвербної-молодшої відреагували сотні українців, серед яких були й сусіди цієї родини, очільник Чернігова Олександр Ломако, заступник голови обласної ради Дмитро Блауш, поліцейські. До квартири, де мешкає Валентина Підвербна з донькою, терміново приїхали поліцейські, представники соцслужб, психологи й лікарі. У результаті дитина заявила правоохоронцям, що дає згоду на те, щоб поїхати з дому…

Однак чим остаточно закінчиться ця історія, поки неясно, адже суд розглядає ще два протоколи: про неналежне виховання доньки та її вилучення із сім’ї. Сама Підвербна-старша, плачучи, сказала телефоном журналістам ТСН, що доньку використовують заздрісники та наклепники. Жінка вважає звинувачення на свою адресу безпідставними і дуже переймається, що в неї забрали дитину. «Сім’я складна, але не найгірша. Якщо соцслужби будуть допомагати їм, то ситуація може змінитись на краще», – кажуть люди з оточення сім’ї. Вони висловлюють підозри, що деякі свої звернення у соцмережах дівчинка справді могла писати не сама.

Водночас заступник голови Чернігівської облради Дмитро Блауш стверджує, що зараз, коли дитина перебуває поза домом, її психологічний стан набагато кращий. «Дитина стала спокійнішою, більше думає про майбутнє, – заявив він.  – Ще недавно вона побоювалась здавати кров для аналізів, але ми з нею поговорили та домовились. Дитина йде на контакт, лікарі займаються з нею фізичними вправами, що є дуже необхідним. У неї є перші хвилі радості, але все ж таки вона потребує постійної допомоги психолога. Вона прагне бути здоровою, хоче вирішити проблему з оком, вже готова за потреби носити окуляри. Станом на зараз дівчинка категорично налаштована не повертатись до матері. Її спілкування з матір’ю триває одну хвилину».

Очевидно, що ця складна історія матиме продовження…

Лія ЛІС.

Читайте також: «Мільйон рублів за підбитий український танк: путіністи Басков та Лепс придумали черговий цирк».

Реклама Google

Telegram Channel