Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Співочій горохівській «Освітянці» Америка гукала: «Браво!»

Уже 70 років «Освітянка» співає, грає, танцює на радість усім людям.

Фото з архіву народного аматорського колективу профспілок України «Освітянка».

Співочій горохівській «Освітянці» Америка гукала: «Браво!»

Цими днями народний аматорський колектив профспілок України «Освітянка» здобув звання лауреата Міжконтинентального радіо-фестивалю української пісні «Співай рідною». До участі в цьому онлайн-форумі українців усього світу з 1999 року запрошують Сполучені Штати Америки

Якби не російське нашестя, в Україні не краяли б серця голосіння матерів і траурні піснеспіви, і цей колектив із радістю продовжував би свою 70-річну від дня народження місію співати, грати, танцювати на радість людям і дарувати рідному краю свої творчі перемоги.

– Але світ має чути нашу мову, не переставати захоплюватися культурою України й розуміти, за яку самoбутньо-неповторну національну красу непохитно до Перемоги боротиметься наша країна, – вважає берегиня співочого колективу, голова об’єднаної профспілки працівників освіти і науки Городищенської сільської, Горохівської міської і Мар’янівської селищної територіальних громад Луцького району Євгенія Карп’як.

Василь Гриб своє щире вітання закінчив притаманним йому жартом: «Чекаю вас на гастролях в Америці, а на честь приїзду по-українськи заколю кабанчика».   

Запрошення до участі в заокеанському фестивалі було розміщено на сайті української діаспори в Сполучених Штатах Америки. Воно швидко ширилося в соціальних мережах і зацікавило художнього керівника «Освітянки» Володимира Онищука. Саме він прийшов до пані Євгенії з пропозицією надіслати відео-формат виступу для журі. З великої скарбниці студійних записів творчі лідери вибрали пісенну композицію, яка починається словами «…На пісню щиру й славну «Освітянка» кличе», продовжується «Люблю тебе, моя Волинь», «Чи є в світі де дівчина, як та Ганночка,– кароока, чорноброва волиняночка?» й закінчується улюбленим мотивом українців всього світу «Волинь моя, краса моя, земля моя сонячна…». До слова, серед 500 часників фестивалю, які виконали понад 1000 пісень, був і славнозвісний Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки. Міжконтинентальний радіо-фестиваль української пісні в Сполучених Штатах Америки «Співай рідною» засновано Мистецькою пісенною програмою «Час української пісні» на Ento Fm Radio California USA. Фестивальні пісні на весь світ звучали й звучатимуть в його ефірі.

Світ і члени журі визнали досконалість, щирість, любов «Освітянки». Під час голосування колектив отримав від своїх шанувальників тисячі лайків, сотні коментарів на кшталт: «Співучий народ ніколи й нікому не здолати! Талановиті, співучі, професійні, активні, веселі, емоційні, дружні, особливі, добрі, щасливі, незвичайні, харизматичні, артистичні, нащадки славного роду, якому нема переводу!»

Почувши таку гарну новину, на Горохівщину до Євгенії Карп’як зателефонував із Америки, де тимчасово проживає, Василь Гриб. Він, багаторічний учасник «Освітянки», експрацівник відділу культури Горохівської міської ради, знаний на Волині улюбленець публіки – музикант, пісняр, театрал – радів успіхові талановитих учителів, наче рідних людей. Щире вітання закінчив притаманним йому жартом: «Чекаю вас на гастролях в Америці, а на честь приїзду по-українськи заколю кабанчика».

Дасть Бог, так і буде після Перемоги! 

Читайте також: Архієрейський хор «Оранта» з Луцька виступив у Львівському органному залі.

Реклама Google

Telegram Channel