Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чому на Волині лікар не йде додому до старенької пацієнтки

A в Національній службі здоров'я України нагадують: «Ваш лікар – людина, а не цілодобовий сервіс».

Фото із сайту ukr.net.

Чому на Волині лікар не йде додому до старенької пацієнтки

«Добрий день, шановна газета «Волинь». Пишу до вас, щоб розібралися, бо вже не маю сили. Проживаю у Луцьку, мені 88 років: я не можу ходити, маю другу групу інвалідності. Скільки не прошу, щоб прийшов додому лікар, а його нема, і «швидка» теж не хоче їхати. Прізвища не пишу, бо вони мене з’їдять». Лариса П.

Нам вдалося і безпосередньо поспілкуватися з пані Ларисою. Крізь сльози літня жінка розповіла, як важко трудилася увесь свій вік: у селі Старий Мосир, що на Ковельщині, довгий час працювала листоношею, згодом із чоловіком перебралася до Луцька, де влаштувалася санітаркою у Волинську обласну лікарню. Доля не дала дітей, тож усю себе, каже пані Лариса, віддавала роботі, а ще радо гляділа сусідських дітлахів. І в селі, і в місті колеги її надзвичайно шанували. З віком стала серйозно хворіти, після однієї з операцій їй дали другу групу інвалідності. За деякий час помер чоловік. З родичів у неї – рідна сестра, яка теж дуже слабує, а також племінник, який мешкає з сім’єю у Рівному і не може часто приїздити. 3 роки тому жінка поламала ногу в коліні – з тих пір без палиці йти не може, на вулицю ж з третього поверху спускається з двома палицями і то вкрай рідко. Розповідає, що до неї навідується працівниця соцдепартаменту, яка багато в чому їй допомагає. Однак жінка каже, що хотіла би лікарського нагляду, бо час від часу дуже погано почувається: «Телефоную сестрі й кажу, що зовсім нездужаю. А лікар що? Кілька місяців тому прийшла, оглянула і каже, що «будемо лікувати». І більше не приходила. У мене є з нею підписана декларація... Ви знаєте, я ж увесь вік важко працювала... Стільки отримала подяк, що вам не передати. А картини мої, які вишивала, на виставку забирали! Мене так поважали, а тепер нікому я не потрібна!» – жінка промовляла ці слова через сльози.

 ***

Чи дійсно у лікарів існує неписане правило, що літніх людей часто з численними недугами можна не відвідувати? За відповіддю на це питання і коментарем щодо проблеми читачки наше видання звернулося до заступника начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради Віктора Глухманюка. Ось що він відповів: «Ні, ніяких таких правил немає. Однак є наказ, який передбачає, що відвідування пацієнтів на дому відбувається за рішенням сімейного лікаря. Тобто він орієнтується і на стан здоров’я людини при розмові телефоном, враховує транспортні можливості й інше. Що ж до приїзду «швидкої», то існує чіткий перелік діагнозів і станів, які можуть загрожувати життю людини, при яких оператор цієї служби приймає рішення скерувати за викликом медичну бригаду або ні.

Дописувачка у будь-якому разі може звернутися до керівника свого терапевта зі скаргою чи за роз’ясненням. Якщо ж вона дійсно погано почувається, то родичі можуть привезти її безпосередньо у лікувальний заклад, у приймальне відділення».

Вважається, що огляд вдома абсолютно неефективний, бо немає можливості зробити ЕКГ, провести лабораторну діагностику й інше.

Окрім представника медицини у владі, прокоментувала цю ситуацію і сімейний лікар, яка побажала залишитися анонімною: «Треба виходити з того, які саме проблеми зі здоров’ям у цієї жінки, на що вона скаржиться. Якщо лежача, тоді сімейний лікар може її оглянути вдома за умови, якщо в цьому є необхідність. Насправді вважається, що огляд вдома абсолютно неефективний, бо немає можливості зробити ЕКГ, провести лабораторну діагностику й інше. Власне, такого поняття, як виклик лікаря додому, як було в радянському союзі, немає, оскільки фахівець за цей час, поки буде обслуговувати когось вдома, в амбулаторії міг би оглянути 5–6 людей.

Знову ж таки, важливим є питання, чи надають транспорт. Якщо ні, то громадським транспортом лікар не зобов'язаний їхати на виклик. Загалом багато що залежить і від медика, і від пацієнта. Якщо жінка вважає, що цей лікар її погано обслуговує, може заключити декларацію з іншим, який старатиметься більше».

P.S. Проблема, яку порушує лучанка, вочевидь, не винятково медична. Радше соціальна. Наче й вік, до якого дожила пані Лариса, називається поважним, та вона страждає саме через те, що не має ані особливої поваги, ані уваги. Каже, охоче б переселилася у геріатричний будинок, та не уявляє, як вона у свої майже 90 літ і з таким здоров’ям має пройти медогляд, у якому, як їй повідомили, список з понад десятка лікарів.

Олена КАЛЕНЮК.

Читайте також: «Маю проблеми, треба 7 тисяч»: історії волинян, які потрапили на «гачок» інтернет-шахраїв

Реклама Google

Telegram Channel