Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Випускник з Волині: «Минуло 60 літ,  а ми досі пам’ятаємо  свою тойкутську школу»

Фото з архіву Григорія БОЙЧУКА.

Випускник з Волині: «Минуло 60 літ, а ми досі пам’ятаємо свою тойкутську школу»

Цьогоріч у червневі дні, коли нове учнівське покоління прощається зі школою,  мені часто згадується наш колектив Тойкутської середньої загальноосвітньої трудової політехнічної школи з виробничим навчанням, що у Ковельському районі

Саме цієї пори 60 років тому ми відзначали випускний. У той час на виробниче навчання відводилося аж 11 тижневих годин! Оскільки матеріальна база була дуже бідною, вчителі з цього предмета постійно переймалися питанням: «Чим наповнити учнівський час?». Щоб разом з атестатом отримати посвідчення рільника-механізатора, ми регулярно ходили аж на колгоспний двір до трактора. Ще пригадується, що хоч школа наша була відносно молодою (наш випуск був шостим), але славилася на всю Україну своєю кролефермою! Крім того, у школі дуже пишалися садом і парком, які випускники посадили на руїнах будівель колишнього містечка Несухоїжі, яке, на жаль, не відродилося. Його назва залишилася «жити» у назві залізничної станції, яка теж вже не діє через скасування потяга до Каменя-Каширського.

Незабутнім є і хор нашого навчального закладу, а це близько сотні учасників з-поміж учнів і вчителів, які своїм співом заворожили не одну аудиторію. Керував ним Василь Ілюшик, син якого, на жаль, уже покійний Олександр Ілюшик, був диригентом Волинського народного хору.

Ми, учні тогочасного випуску, постійно згадуємо своїх наставників із великою повагою та вдячністю. Мимоволі зринають у пам’яті рядки з поезії світлої пам’яті Василя Гея, волинського письменника:

О школо рідна, здрастуй і пробач,
Що на поріг твій рідний не вчащали, –
Водила за собою нас доба,
І ми від неї в тишу не тікали.

Прошу на сторінках газети привітати з ювілейним роком з часу закінчення школи Надію Марчук (Сенюк) з Луцька, Ганну Кримчук (Ворошик), Володимира Ліся з Ковеля, Дмитра Ільчука з Володимира, Віру Жалай (Мосон) з Бран, що на Горохівщині, Надію Корінь (Краглик) з Ворокомля Камінь-Каширського району, Анастасію Адамчук з Павлівки на Іваничівщині, Асю Урдюк (Оласюк) з Малинська Рівненської області та Віктора Котика, якого доля закинула в Магаданську область росії.

Григорій БОЙЧУК, відмінник освіти України (м. Ковель).

Читайте також: «В громаді на Волині четверо випускників склали на 200 НМТ на балів»

Реклама Google

Telegram Channel