Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Збережіть на зиму смак літа!

Приготувати вітамінні напої можна з будь-яких ягід – на різні уподобання.

Фото із сайту poradnytsya.com.

Збережіть на зиму смак літа!

Більш звично холодної пори зігріватися гарячими напоями. Але й компот нерідко стає у пригоді. Звісно, готуємо ми його з того, що є під рукою. Однак деякі поєднання дарів літа – особливо смачні. Тож, поки доступні ягоди і фрукти, подбайте про те, щоб узимку мати ароматні вітамінні власноруч приготовані заготовки

З порічок і полуниць

Коли закінчується сезон трускавок і доспівають пізніші ягоди – саме час для асорті

Інгредієнти: 1 кг порічок, 0,6 кг полуниць, 1 л води, 1 кг цукру.

Приготування. Переберіть, вимийте, очистіть від плодоніжок та обсушіть ягоди. Для приготування сиропу доведіть 1 л води до кипіння, додайте цукор, кип'ятіть 5 хвилин. Порічки й полуниці розкладіть у попередньо простерилізовані слоїки і залийте киплячим сиропом. Накрийте чистими кришками і стерилізуйте півлітрові банки – 15 хвилин, літрові – 20 хвилин з моменту закипання. Потому слоїки з компотом герметично закрийте й остудіть. Зберігайте в коморі або льосі. Перед подачею на стіл розбавте кип’яченою або бутильованою водою до смаку.

Черешневий

Готують його методом подвійної заливки. Ягоди в цьому компоті залишаються ціленькими, красивими, не розварюються

Інгредієнти: 180 г червоних черешень, 150 г цукру, 850 мл води, 1 г лимонної кислоти.

Приготування. Ягоди ретельно переберіть, повідривайте хвостики, всипте в широку миску або каструлю з холодною водою, добре вимийте. Відкиньте черешні на сито або друшляк, залиште там на якийсь час, щоб стекла вода. Банки старанно протріть харчовою содою, вимийте та просушіть. Далі тару стерилізуйте над парою протягом 15 хвилин (за бажанням можна використовувати інший метод стерилізації). Кришки прокип’ятіть у воді 5 хвилин. На дно банки всипте підготовлені черешні. Паралельно на плиті закип'ятіть воду й залийте окропом ягоди. Щоб тара не тріснула від перепаду температур, заливайте поступово, тонким струменем доведіть рідину доверху. Слоїк прикрийте кришкою і відставте на 10 хвилин. Потому воду злийте в каструлю або чайник, поставте на вогонь і, всипавши цукор та помішуючи, приготуйте сироп. Варіть його 2 хвилини, наприкінці всипте лимонну кислоту (можна замінити її лимонним соком). Сироп швидко влийте в банку, дайте кілька секунд на вихід пари і закатайте.

Малинове мохіто

Традиційні фруктові і ягідні компоти можна зробити ще більш оригінальними і смачними – наприклад, на кшталт усім відомого мохіто

Інгредієнти: 300 г малини, 2 скибочки лимона, 1 гілочка м’яти, 120 г цукру, вода.

Приготування. Рецепт на 1,5 л банку. Ягоди перебираємо, промиваємо (якщо вони з вашого саду і ви не обробляли токсичними речовинами, можна не мити). Викладаємо у стерилізовані банки ягоди і м’яту, скибочки лимона і заливаємо окропом, накриваємо кришками. Залишаємо на 20 хвилин, тоді зливаємо воду в каструлю, додаємо цукор і доводимо до кипіння, перемішуємо, поки цукор розчиниться. Заливаємо сироп назад у слоїк, закручуємо, перевертаємо і вкутуємо рушниками. Остиглий компот переставляємо на зберігання в підвал або в комору.

Абрикосова фанта

Напій виходить дивовижним, якщо в склянку покласти лід, налити компот і додати свіжу або морожену зелень м’яти, вийде основа для будь-якого коктейлю

Інгредієнти: 300 г абрикосів, 2–3 скибочки апельсина, гілочка м’яти, 120–150 г цукру, вода.

Приготування. Абрикоси перебираємо, миємо, видаляємо кісточки, викладаємо у стерилізовані банки, додаємо м’яту, скибочки апельсина. Заливаємо окропом, накриваємо кришками. Через 20 хвилин зливаємо воду в каструлю, додаємо цукор і доводимо до кипіння, перемішуючи, поки цукор розчиниться. Заливаємо сироп назад у слоїк, закручуємо, перевертаємо і вкутуємо рушниками. Остиглий компот зберігаємо в підвалі або в коморі.

Компот з аґрусу з м'ятою

Несказанно смачний напій, хоч здається, що все так просто!

Інгредієнти: 600 г аґрусу, 150 г цукру, 1 гілочка м’яти, 1 скл. холодної води.

Приготування. Добре промитий аґрус шарами укласти в банки, кожен шар пересипаючи цукром, посередині покласти гілочку м'яти, залити холодною водою. Банки поставити в каструлю з гратчастим вкладишем (або застелену рушником) і стерилізувати 7 хвилин з моменту закипання, а тоді закатати й охолодити.

Вишневий

Класичний рецепт запашного вітамінного напою

Інгредієнти: 800 г вишень, 300 г цукру, вода.

Приготування. Ягоди ретельно перебрати, помити під проточною водою, вийняти кісточки, викласти вишні в банку, засипати їх цукром, залити окропом, розмішати і закатати. Кілька разів перевернути банку, щоб цукор швидше розчинився. Поставити кришкою вниз, укутати рушником і остудити при кімнатній температурі.

Абрикосовий

Цей рецепт господині особливо цінують за простоту і швидкість

Інгредієнти: 750 г абрикосів, 2 скл. цукру, 2,5 л води.

Приготування. Абрикоси помийте під холодною проточною водою, переберіть, видаливши залишки плодоніжок, прим'яті і підгнилі плоди. Розріжте кожен абрикос навпіл, вийміть кісточки. Простерилізуйте або облийте окропом банку і кришку. Викладіть фрукти в банку, додайте цукор і залийте окропом під саму шийку і одразу закатайте. Переверніть кришкою донизу і закутайте в ковдру до повного охолодження. Зберігайте в коморі чи погребі. Взимку компот розбавляйте водою на свій смак, ягоди ж можна використовувати для приготування десертів.

Читайте також: Смачні салати – на будень і до свята. Круті рецепти

Реклама Google

Telegram Channel